Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dłubanie w aluminium

Featured Replies

Napisano

Jako, że budujemy, chwalimy się i dyskutujemy to zadaję temat, nad którym pracuję jakiś czas.

Niby jest gotowe rozwiązanie, ale że kosztuje 1500euro to postanowilem zrobić sam.

Temat to w pełni regulowalna kolba do karabinka. Wycięta z duraluminium, uzupełniona drewnem mahoniwym i takie tam.

Ostatnio została wyposażona w tzw. quickconnect, czyli możliwość szybkiego odpinania.

Prostokątna końcówka kolby wchodzi w umocowany w systemie karabinka profil stalowy zamknięty prostokątny.

Chwyt pistoletowy też jest odpinany. Mocowany jest na śrubie. Śruba wchodzi w otwór o zmiennej średnicy, tak że przez szerszy otwór przechodzi łeb śruby a po przesunięciu łeb zazębia sie w mniejszym otworze.

Kolba w profilu zaciskana jest wkrętem mocującym bezgłówki, takie M5 z wpustem na imbus.

Wygląda to mniej więcej tak

pozostaje temat zamiany srub zaciskowych jakimiś zaciskami blokującymi. Myślałem o zaskach mocowania podsiodłowego z roweru, ale wydaje się za duży.

Napisano

> Jako, że budujemy, chwalimy się i dyskutujemy to zadaję temat, nad którym pracuję jakiś czas.

> Niby jest gotowe rozwiązanie, ale że kosztuje 1500euro to postanowilem zrobić sam.

> Temat to w pełni regulowalna kolba do karabinka. Wycięta z duraluminium, uzupełniona drewnem

> mahoniwym i takie tam.

> Ostatnio została wyposażona w tzw. quickconnect, czyli możliwość szybkiego odpinania.

> Prostokątna końcówka kolby wchodzi w umocowany w systemie karabinka profil stalowy zamknięty

> prostokątny.

> Chwyt pistoletowy też jest odpinany. Mocowany jest na śrubie. Śruba wchodzi w otwór o zmiennej

> średnicy, tak że przez szerszy otwór przechodzi łeb śruby a po przesunięciu łeb zazębia sie w

> mniejszym otworze.

> Kolba w profilu zaciskana jest wkrętem mocującym bezgłówki, takie M5 z wpustem na imbus.

> Wygląda to mniej więcej tak

> pozostaje temat zamiany srub zaciskowych jakimiś zaciskami blokującymi. Myślałem o zaskach

> mocowania podsiodłowego z roweru, ale wydaje się za duży.

Fajna sprawa.

Tak OT, coś mnie wzięło na czyszczenie lufy w trakcie strzelania.

Zgaduj ile pokazało chrono w pierwszym strzale po. alien.gif

Napisano
  • Autor

> Fajna sprawa.

> Tak OT, coś mnie wzięło na czyszczenie lufy w trakcie strzelania.

> Zgaduj ile pokazało chrono w pierwszym strzale po.

Więcej?

Ja lufę czyszczę góra raz na rok. Żyłka złożona na pół w lufę, z drugiej strony szmatka nasączona lekko balistolem i przeciągam tak ze trzy razy.

Napisano

> Więcej?

> Ja lufę czyszczę góra raz na rok. Żyłka złożona na pół w lufę, z drugiej strony szmatka nasączona

> lekko balistolem i przeciągam tak ze trzy razy.

Masz gdzieś tutorial na tą kolbę/osadę w sumie nie wiem jak to się zwie w "protezach"?

Przydałoby się takie cuś regulowanego do qb, moje dzieciaki mogłyby postrzelać.

Do czyszczenia - chrono pokazało....485 m/s. alien.gif

Potem już było normalnie.

Czyszczenie lufy w ogóle coś daje? Gazów prochowych i sadzy nie ma.

Napisano
  • Autor

> Masz gdzieś tutorial na tą kolbę/osadę w sumie nie wiem jak to się zwie w "protezach"?

> Przydałoby się takie cuś regulowanego do qb, moje dzieciaki mogłyby postrzelać.

Mam gdzieś na milionie kartek cały projekt, rysunki, warianty.

Ogólnie jest tak, że baka jest regulowana w trzech płaszczyznach, stopka tak samo. Wycięte z płyty 30mm, potem frezowanie, wiercenie, szlifowanie. Rzeźbiłem ją ponad tydzień korygując projekt. Stopka ma przesuwne mocowanie (przesuwanie góra dół) i uchylenie na boki. Skrydełka pochylane a górne dodatkowo przesuwne. Można dobrze dopasować do ramienia.

a5014ce1bbd38928.jpg

Dorobiłem też kołek do mocowania pasa na szynie z przodu, obrotowy. Jak zapnę pas to się obraca i pas się nie skręca. Zmieniłem spust, ma teraz regulację góra dół i na boki, można idealnie dopasowac do palca.

Tak wyglądał w wersji plastikowej

dae6ecaaa2a56f4d.jpg

a tak w aluminium

c6e4de32eeac134c.jpg

> Do czyszczenia - chrono pokazało....485 m/s.

> Potem już było normalnie.

Diesla dostała zlosnik.gif

> Czyszczenie lufy w ogóle coś daje? Gazów prochowych i sadzy nie ma.

Kurz i takie tam, może troche resztek ołowiu po śrucie.

Napisano

> Mam gdzieś na milionie kartek cały projekt, rysunki, warianty.

> Ogólnie jest tak, że baka jest regulowana w trzech płaszczyznach, stopka tak samo. Wycięte z płyty

> 30mm, potem frezowanie, wiercenie, szlifowanie. Rzeźbiłem ją ponad tydzień korygując projekt.

> Stopka ma przesuwne mocowanie (przesuwanie góra dół) i uchylenie na boki. Skrydełka pochylane

> a górne dodatkowo przesuwne. Można dobrze dopasować do ramienia.

> Dorobiłem też kołek do mocowania pasa na szynie z przodu, obrotowy. Jak zapnę pas to się obraca i

> pas się nie skręca. Zmieniłem spust, ma teraz regulację góra dół i na boki, można idealnie

> dopasowac do palca.

> Tak wyglądał w wersji plastikowej

> a tak w aluminium

> Diesla dostała

> Kurz i takie tam, może troche resztek ołowiu po śrucie.

Na ile wyceniałbyś taką robotę gdybyś robił dla kogoś? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Na ile wyceniałbyś taką robotę gdybyś robił dla kogoś?

Pojęcia nie mam.