Ralph78 Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ogladajac po raz kolejny Rodzine Soprano naszlo mnie niezmiernie na sprobowanie oslawionego ziti, ktorym Tony objada sie w prawie kazdym odcinku Szukajac przepisu na internecie (gdzie kazdy sie roznil od siebie dosc znacznie) wykombinowalem wariacje roznych podan i dodalem cos od siebie Tak wiec cos potrzebujemy: 3 zabki czosnku 2 srednie cebule 2 baklazany 2 srednie cukinie (w Irlandi sprzedaja dosc male sztuki) parmezan 2 sztuk mozarelli (najlepiej z Lidla - tanie i smaczne) 2 papryki pol szklanki czerwonego wina - najlepiej polwytrawne lub wytrawne byle nie byloby kwasne Chorizo (moja wlasna inwencja) brazowy makaron penne z maki zytniej pomidory w puszkach sol, pieprz, bazylia,oregano oliwa z oliwek Wiekszosc przepisow podaje ziti jako danie wegetarianskie, czesc ludzi dodaje roznego rodzaje miesa od mielonego począwszy do roznego rodzaju w kawalkach. Ja doszedlem do wniosku czemu nie sprobowac z Chorizo. Tak wiec zaczynamy. Polecam najpierw przygotowac skadniki czyli posiekac cebule w gruba kostke, poszatkowac drobno zabki czosnku, baklazana obrac ze skorki i rowniez pokroic w duza kostke. Cukinie pokroic w plasterki, papryke w paski.Chorizo pokroic w grubsze plastry. Nalezy pamietac o sciagnieciu skorki z kielbasy. Na rozgrzana patelnie nalac okolo 2 lyzek oliwy z olwiek, dodac cebule, czosnek i chorizo. Podsmazyc pare minut i dodac pol szklanki wina. Dusic przez nastepne 3 -4 minuty, zdjac z ognia i przelozyc do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzac znowu 2-3 lyzki oliwy z oliwek i wrzucic warzywa - baklazana, cukinie i papryke. Posolic delikatnie aby puscily troche wody, mieszac delikatnie aby nie zgniesc warzyw, w szczegolnosci baklazana. W miedzyczasie do zagotowanej wody wrzucic makaron penne i ugotowac tak aby byl lekko twardy. Po okolo 8-10 minutach nasze warzywa sa gotowe, nalezy do nich dodac pomidory z puszki i wczesniej podsmazona cebule z czosnkiem,chorizo i winem. Calosc wymieszac, doprawic do smaku sola, pieprzem, bazylia,oregano. Ja dodalem troche suszonego chilli aby bylo delikatnie ostre. Uwaga, nie gotujemy calosci !! Lekko twardawy makaron nalezy odsaczyc i miec przygotowany pod reka. Do naczynia zaroodpornego wysamrowanego oliwa, na samo dno ukladamy warstwe makaron, na to dodajemy sos z warzywami i posiekana mozzarelle. Nastepna warstwa dokladnie tak samo, makaron, warzywa i mozzarella. Na sama gore posypujemy startym parmezanem i mozzarella. Wkladamy calosc do rozgrzanego piekarnika do 180st. na okolo 20-25 minut. Ja dzisiaj zaserwowalem z czerownym winem. Palce lizac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marysia Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Wygląda genialnie!! Przetestuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralph78 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > Wygląda genialnie!! Przetestuję! Dziekuje Testuj bo jest przepyszne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.