Skocz do zawartości

[GzAK] Ziti z nutka domowej inwencji


Ralph78

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladajac po raz kolejny Rodzine Soprano naszlo mnie niezmiernie na sprobowanie oslawionego ziti, ktorym Tony objada sie w prawie kazdym odcinku grinser006.gif

Szukajac przepisu na internecie (gdzie kazdy sie roznil od siebie dosc znacznie) wykombinowalem wariacje roznych podan i dodalem cos od siebie zlosnik2.gif

Tak wiec cos potrzebujemy:

3 zabki czosnku

2 srednie cebule

2 baklazany

2 srednie cukinie (w Irlandi sprzedaja dosc male sztuki)

parmezan

2 sztuk mozarelli (najlepiej z Lidla - tanie i smaczne)

2 papryki

pol szklanki czerwonego wina - najlepiej polwytrawne lub wytrawne byle nie byloby kwasne

Chorizo (moja wlasna inwencja)

brazowy makaron penne z maki zytniej

pomidory w puszkach

sol, pieprz, bazylia,oregano

oliwa z oliwek

Wiekszosc przepisow podaje ziti jako danie wegetarianskie, czesc ludzi dodaje roznego rodzaje miesa od mielonego począwszy do roznego rodzaju w kawalkach.

Ja doszedlem do wniosku czemu nie sprobowac z Chorizo.

Tak wiec zaczynamy. Polecam najpierw przygotowac skadniki czyli posiekac cebule w gruba kostke, poszatkowac drobno zabki czosnku, baklazana obrac ze skorki i rowniez pokroic w duza kostke. Cukinie pokroic w plasterki, papryke w paski.Chorizo pokroic w grubsze plastry. Nalezy pamietac o sciagnieciu skorki z kielbasy.

Na rozgrzana patelnie nalac okolo 2 lyzek oliwy z olwiek, dodac cebule, czosnek i chorizo. Podsmazyc pare minut i dodac pol szklanki wina. Dusic przez nastepne 3 -4 minuty, zdjac z ognia i przelozyc do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzac znowu 2-3 lyzki oliwy z oliwek i wrzucic warzywa - baklazana, cukinie i papryke. Posolic delikatnie aby puscily troche wody, mieszac delikatnie aby nie zgniesc warzyw, w szczegolnosci baklazana. W miedzyczasie do zagotowanej wody wrzucic makaron penne i ugotowac tak aby byl lekko twardy. Po okolo 8-10 minutach nasze warzywa sa gotowe, nalezy do nich dodac pomidory z puszki i wczesniej podsmazona cebule z czosnkiem,chorizo i winem. Calosc wymieszac, doprawic do smaku sola, pieprzem, bazylia,oregano. Ja dodalem troche suszonego chilli aby bylo delikatnie ostre. Uwaga, nie gotujemy calosci !!

Lekko twardawy makaron nalezy odsaczyc i miec przygotowany pod reka. Do naczynia zaroodpornego wysamrowanego oliwa, na samo dno ukladamy warstwe makaron, na to dodajemy sos z warzywami i posiekana mozzarelle. Nastepna warstwa dokladnie tak samo, makaron, warzywa i mozzarella. Na sama gore posypujemy startym parmezanem i mozzarella.

Wkladamy calosc do rozgrzanego piekarnika do 180st. na okolo 20-25 minut. Ja dzisiaj zaserwowalem z czerownym winem. Palce lizac food.gif

2013-02-03%2015.19.45.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.