Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[SzAK] wykonczenie drzwi sosnowych

Featured Replies

Napisano

S jak stolarstwo.

Przeprowadzilem maly eksperyment - najpierw szlif papierem 180 deski sosnowej, potem polerka welna stalowa 00 i pierwsza warstwa oleju do drewna Altax kolor palisander. Pierwsze wrazenia:

- fajna gladka deska, lepszy szlif niepotrzebny

- olej twardziel znacznie gorzej lapie, niz biel, ergo znacznie wyrazniejsze sa sloje, niz wykonczenie bejca i lakierem

- palisander nie wyglada, jak palisander, ale jak jasne wenge

Jutro sprobuje druga warstwe i zobacze, czy kolor sie po wyschnieciu nie zmieni. Niemniej jednak zaczynam sie zastanawiac, czy lepiej nie sprobiwac z lakierobejca. Zaleta taka, ze lepiej kryje, ale..

- trudniej rownomiernie nalozyc kolor

- trudniej naprawic uszkodzenia (np. tynkarze porysowali mi dwa parapety wykonczone bejca i lakierem, i nie da rady tego teraz naprawic, a olejem taki przypadek sie smaruje i zapomina)

- nie sadze, zebym dal rade wykonczyc to gladko bez paprochow bez komory bezpylowej i pistoletu lakierniczego

Wiem, ze jest na forum trochę osob bawiacych sie drewnem, wiec licze na jakies podpowiedzi. W ktora strone isc?

Napisano
  • Autor

Aha, fragment pomalowalem bez szlifowania z planem przeszlifowania po wyschnieciu. Pomysl jest taki, ze szorstkie drewno lepiej pije olej i bedzie ciemniejsze.

Co do lakierobejcy - tutaj wyglada to tak prosto...

Napisano

Ja pomalowałem lakierobejcą z pędzla grinser006.gif

286670591-drz2.jpg001.gif

post-132361-14352519072152_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja pomalowałem lakierobejcą z pędzla

Jak poszlo? Gladziutka jest powierzchnia? Zadnych wystajacych cetek z pylu i kurzu osiadajacego na mokrej powierzchni? Czemu wybrales lakierobejce, a nie bejce i lakier, albo lazur?

Napisano

> Jak poszlo? Gladziutka jest powierzchnia? Zadnych wystajacych cetek z pylu i kurzu osiadajacego na

Idealnie gładko nie jest,bo pyłek się trafi i w niektórych czuć pod ręką.Wygląda bardzo dobrze.

Co do malowania to nic trudnego,jedynie trzeba uważać żeby zacieków nie porobic,bo jak zaschnie to trudno wyprowadzić.

Ogólnie:

-szlif 180

-1 warstwa

-szlif 320

-2 warstwa

> Czemu wybrales lakierobejce, a nie bejce i lakier, albo lazur?

Zapewne dlatego,że w miarę szybko i łatwo.Sam nie wiem grinser006.gif

Napisano

mam pytanie. mam drzwi RADEX z 9 szybkami, sztuk 4.

surowe, do wykończenia. chcę je mieć bielone (nie białe).

i teraz - czy lakierobejca? (nie chcę bejcy bo juz raz robiłem bejcą i plamy wyszły), czy olej biały ? zaczałem skłaniać się ku olejowi - łatwiej nanieść (szybki). jak przygotować drewno ?

335456.jpg

Napisano
  • Autor

> mam pytanie. mam drzwi RADEX z 9 szybkami, sztuk 4.

> surowe, do wykończenia. chcę je mieć bielone (nie białe).

> i teraz - czy lakierobejca? (nie chcę bejcy bo juz raz robiłem bejcą i plamy wyszły), czy olej

> biały ? zaczałem skłaniać się ku olejowi - łatwiej nanieść (szybki). jak przygotować drewno ?

Taki temat widzialem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108028-Bia%C5%82e-krokwie-jak-uzyska%C4%87

Jak te drzwi radexa ci sie podobaja? Z moich poszukiwan wynika, ze gorzej wykonczone (spasowanie listew, szlif), to chyba tylko Remix robi. Najlepiej wykonczone, to (od gory): splendoor, kornik, czajka. Ale to z ogledzin sklepowych, wiec majac je u siebie mozesz miec inne obserwacje.

Edited:

Znalazłem jeszcze jeden post, który może ci pomoc:

http://forum.muratordom.pl/showthread.ph...l=1#post4468050

Napisano

nie zauważyłem jakichś niedoskonałości owych drzwi, wg mnie są ok.

Napisano
  • Autor

> nie zauważyłem jakichś niedoskonałości owych drzwi, wg mnie są ok.

A porownywales ze splendoorem? biglaugh.gif

Wlasnie kupilem lakierobejce sadolin i dzis bedzie podejscie nr 1 (docelowo 2-3 warstwy, wiec test potrwa do 3 dob), z ktorego nie omieszkam zdac raportu.

Napisano

porównywałem z jakimiś - nie pamietam nazwy. mi chodziło o konkretny wzór i regulowane oscieżnice. w Radexie miałem to w dobrej cenie.

dobra bo od tematu uciekamy - jak to z olejowaniem drzwi ??

Napisano
  • Autor

> porównywałem z jakimiś - nie pamietam nazwy. mi chodziło o konkretny wzór i regulowane oscieżnice.

> w Radexie miałem to w dobrej cenie.

> dobra bo od tematu uciekamy - jak to z olejowaniem drzwi ??

Polozylem dzis druga warstwe oleju, wiec bedzie zdjecie, ale to kolor niby-palisander. Bielony bedzie ladniejszy. Jak szukalem kiedys informacje o podlogach, to polecali lugowanie, a potem olej bezbarwny - moze w te strone?

Napisano
  • Autor

> A porownywales ze splendoorem?

> Wlasnie kupilem lakierobejce sadolin i dzis bedzie podejscie nr 1 (docelowo 2-3 warstwy, wiec test

> potrwa do 3 dob), z ktorego nie omieszkam zdac raportu.

Na razie pierwsza warstwa jeszcze mokra:

20130205_205805.jpg

Tutaj dwie warstwy oleju altax palisander:

%255BUNSET%255D.jpg

Napisano

> Na razie pierwsza warstwa jeszcze mokra:

> Tutaj dwie warstwy oleju altax palisander:

a powiedz mi. czy jak bym olejował te swoje to oklejać szybki (żmudne) czy łatwo wytrzeć z szybki ew przybrudzenia ?

wygląda dość ok.

jedno pytanie jeszcze - jedne drzwi są lekko żółte - stały na słońcu - można je jakoś odbawić żeby równo wyglądały z innymi ?

Napisano
  • Autor

> a powiedz mi. czy jak bym olejował te swoje to oklejać szybki (żmudne) czy łatwo wytrzeć z szybki

> ew przybrudzenia ?

Idzie wytrzec, ale najlepiej po prostu zrobic test - jak juz masz olej, to zaden problem.

> wygląda dość ok.

> jedno pytanie jeszcze - jedne drzwi są lekko żółte - stały na słońcu - można je jakoś odbawić żeby

> równo wyglądały z innymi ?

Nie umiem odpowiedziec - ciemny olej chyba wszystko wyrowna, ale bialy, to zagadka.

Napisano
  • Autor

Jedno jest pewne - kup na probe puszke i sprawdz, jak to idzie oraz jaki jest kolor.

To (po lewej jedna warstwa, po prawej dwie):

20130205_205805.jpg%255BUNSET%255D.jpg

ma byc taki kolor:

sadolin-lakierobejca-ekskluzywna-ciemny-dab-075l-298956.jpg

Moze (choc watpie) trzy warstwy dadza taki efekt? Co ciekawsze widzialem probke na zywo w sklepie i mial byc ciemny. Moze za mocno wyszlifowalem deske i nie chlonie koloru?

Napisano

a próbka jest na tym samym gatunku drewna ??

Napisano
  • Autor

> a próbka jest na tym samym gatunku drewna ??

Chyba tak, ale glowy nie dam, bo byla 2m ponad moja glowa. Tam, gdzie lakierobejca poszla na nieszlifowany kant, jest kolor ciemny brac, wiec pewnie o to chodzi.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i co o tym myslicie?

20130317_125235.jpg

2x bejca nitro + 2x lakierobejca wcierana. Woda sie perli, poslizg szmatki wystarczajacy, ladna faktura i brak cetek kurzu w powloce. Myslicie, ze da rade osiagnac powtarzalny efekt, czy to tylko przypadek (szczegolnie jesli chodzi o kurz)?