Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrócenie rury gazowej

Featured Replies

Napisano

> no widzisz...sam robiłeś instalacje i popełniłeś jeden z ważniejszych błędów...nie dałeś filtra....

> a to przecież w dzisiejszych czasach standart....

nigdzie niczego nie napisałem żebym coś robił sam, "robili u mnie" a "zrobiłem sobie" to są dwie różne rzeczy.

Napisano

> Znaczy to, że licznik jest zdemontowany. Czyli tej obecnej instalacji jakby budowlano-prawnie nie

> było. Z chwilą ponownego założenia licznika jest traktowana jako nowa.

często są sytuacje że licznik zostaje zdemontowany z instalacji aby odciąć odbiorcę od gazu a reszta instalacji zostaje. W takiej sytuacja zakłada się nowy licznik i plombuje. W sytuacji kiedy nie ma licznika i instlacjii za nim, projekt i PnB.

Napisano

> często są sytuacje że licznik zostaje zdemontowany z instalacji aby odciąć odbiorcę od gazu a

> reszta instalacji zostaje. W takiej sytuacja zakłada się nowy licznik i plombuje.

Jest jakiś okres czasu, po którym w takiej sytuacji instalacja za licznikiem jest traktowana jak nowa i przeprowadza się procedurę odbioru z badaniem szczelności.

Napisano

> ogarnij się

> kółko do cięcia rur rozumiem że w każdym domu jest...a jak nie jest to i flexem pewnie obetniesz

> palnik też w każdym domu jest

> pasta do lutowania....no to przecież rzecz niezbędna w domu

> odnoszę wrażenie że widziałeś jak się składa miedź tylko na filmach w dodatku w ciemnych

> okularach....

nikt nie ma po tez nikt nie zakłada że sam sobie robi instalacje gazową w domu. rozważam wszystko w przypadku instalatora który ma odpowiednie uprawnienia bo chyba od tego trzeba tu zacząć i zarabia na tym że robi instalacje. Dla niego zakup palnika, butli, przyrządu do cięcia oraz topnika jest zdecydowani niższy niż zakup spawarki która pozwoli mu spawać te rury stalowe.

Tak samo umiejętności potrzebne do obsługi planika i spawarki są zdecydowanie różne.

Napisano

> wiesz jaka jest największa wada spawania palnikiem, brak lub bardzo słaby przetop oraz

> niekontrolowana strefa wpływu ciepła co wpływa na udarność w strefie przegrzania (jest bardzo

> niska) przez co instalacje tego typu maja tendencje do pękania podczas pracy. Tak wiem kiedyś

> wszystkie instalacje były robiono w ten sposób, i tak wiem były szczelne nie rzadko wytrzymują

> 30 lat i więcej.

nie do końca ... masz po części rację ... ale jest jeszcze wiele innych czynników powodujących "słaby spaw" - brak dobrego przgotowania do spawania danych elementów ... oczyszczenia ich , zanieczyszczenia lub nawet zapylenie ... a często droga na skróty i rutyna ... a czasem nawet spawanie cześci takich instalacji robi sie na balkonie albo na dworze a wtedy wystarczy woda, wiatr itp itd ... i po spawie ...

> chłopie, nie wnikaj proszę w moje umiejętności. Bezproblemowo radze sobie z palnikami na propan

> butan czy acetylenowymi. Potrafię palić blachy oraz zgrzewać palnikiem, żadna tajemna sztuka

> to nie jest, kwestia nabrania wprawy i zachowania podstawowych zasad pracy. Nie znasz mnie to

> nie odnoś tego bezpośrednio do mnie.

a uwazasz ze spawanie blach to jest to samo co spawanie rur gazowych czy innych hydraulicznych ... bo ja moge zdecydowanie powiedziec że to są dwie odrębne sprawy - spawanie rur ciśnieniowych wymaga innych predyspozycji i umiejętności ... fakt jest taki ze spawanie blach to sa podstawy które jak opanujesz to możesz PROBOWAĆ spawac rurociągi ...

sam miałem jako pracowników mistrzów spawania blach ... a świetlenie spawów rur po ich wykonaniu pokazywało że na 10 spawów 3 były do poprawki a 6 do wycięcia ... :/ jeden od biedy sie nadawał

Napisano

> Jest jakiś okres czasu, po którym w takiej sytuacji instalacja za licznikiem jest traktowana jak

> nowa i przeprowadza się procedurę odbioru z badaniem szczelności.

próba szczelności musi być wykonana po 6 miesiacach od ostatniej próby lub od zdjęcia licznika