Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deszczownica - podniesienie - jakieś pomysły ?

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja oto taką deszczownicę:

286677058-11064541.jpg

I mam mały problem a mianowicie jest za nisko osadzona. Górna wylewkę mam na wysokości czubka głowy co nie pozwala mi wejść pod nią tylko używanie jej pod skosem.

Pytanie jak to przedłużyć ? W miejscu mocowania [czerwone zaznaczenie] w jednej z rur wkręcony jest tłoczek z uszczelką i wciśnięta w drugą rurę tak żeby można było regulować góra dół. Ja już mam na full wyciągniętą i jeszcze brakuje jakieś 2-3 cm żeby było dobrze.

Poniżej instrukcja montażu podobnej deszczownicy druga strona punkt A i B

post-29284-14352519086135_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> a jak to jest mocowane do baterii?

na gwint chyba 3/8, myślałem nad tym żeby dać jakąś tulejkę ale wtedy dziury w płytkach mi zostaną bo uchwyt będę musiał przenieść wyżej dlatego chciałem podnieść deszczownicę po wyżej uchwytu mocowania do ściany frown.gif

Napisano

Chodziło raczej o rurkę do baterii, a nie baterię do ściany wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Chodziło raczej o rurkę do baterii, a nie baterię do ściany .

wiem o co chodziło nakrętka od górnej wylewki gabarytowo jest podobna do tej co mocuje baterie do ściany ok.gif

Napisano
  • Autor

> Plus 100mm. Są też inne długości.

no tak ale jak ja dam taką tulejkę przy baterii to wtedy będę musiał przenieść górny uchwyt i robić kolejne otwory w płytkach. Dlatego myślałem o przedłużeniu górnej części powyżej uchwytu.

Napisano

zrób porządne foto tego łączenia oraz postaraj się to rozebrać i również cyknij foto

Napisano

> Mam ci ja oto taką deszczownicę:

> I mam mały problem a mianowicie jest za nisko osadzona. Górna wylewkę mam na wysokości czubka głowy

> co nie pozwala mi wejść pod nią tylko używanie jej pod skosem.

A nie da rady po prostu lekko rozgiąć tego kąta prostego przy ścianie i zagiąć bardziej tego przy wylewce? Zbliży Ci się trochę do ściany, ale zyskasz na wysokości.

Napisano
  • Autor

> zrób porządne foto tego łączenia oraz postaraj się to rozebrać i również cyknij foto

ehhh to będzie trudne ale w weekend postaram się. Przyszło mi do głowy jeszcze coś innego a może po prostu zrobię cięcie i dam jakieś złącze na którym wygospodaruje te 2 cm ? Są jakieś złącza do rur stalowych ?

Napisano

Ach, faktycznie, górne mocowanie łapie za górną rurkę, więc wydłużanie dołu nic nie da.

W takim razie widzę tu 4 rozwiązania:

- wygiąć rurę z deszczownicą (śliski temat, bo może chrom popękać),

- uciąć kawałek tuż nad sitkiem, nagwintować i o tyle się podniesie (trzeba mieć narzynkę i ten odpryskujący chrom),

- wymienić górną rurkę na dłuższą (pewnie nieopłacalne chyba, że to deszczownica za tauzena),

- wymiana kafelka i przeniesienie mocowania wyżej.

Napisano
  • Autor

> A nie da rady po prostu lekko rozgiąć tego kąta prostego przy ścianie i zagiąć bardziej tego przy

> wylewce? Zbliży Ci się trochę do ściany, ale zyskasz na wysokości.

myślałem żeby do środka nabić suchego piachu i spróbować ale boje się że popęka nikiel czy co tam na tym jest ok.gif

Napisano

> no tak ale jak ja dam taką tulejkę przy baterii to wtedy będę musiał przenieść górny uchwyt i robić

> kolejne otwory w płytkach. Dlatego myślałem o przedłużeniu górnej części powyżej uchwytu.

Tulejka to chyba jedyna metoda.

A stare dziury możesz wykorzystać - np przykręcić jakąś chromowaną płytkę z logo AK.

Napisano
  • Autor

> Tulejka to chyba jedyna metoda.

> A stare dziury możesz wykorzystać - np przykręcić jakąś chromowaną płytkę z logo AK.

tak właśnie zrobiłem ok.gif Dałem tuleje 40mm 3/8 gwint. Udało mi się jeszcze wyregulować mocowaniem przy ścianie i jak przesunę uchwyt to dziura i tak będzie pod uchwytem zlosnik.gif