Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływomierz a wymiana alternatora Astra 2,2DTI z 2003r

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnimi czasy moja Asterka dość mocno dogorywa i ciągle coś nawala. Chyba mam tzw prawo serii jak już jedno nawaliło to teraz wszystko po kolei, w sumie stuknęło 10 lat. Ale do rzeczy. Ostatnio musiałem wymienić alternator, bo mi padł w czasie drogi na urlop frown.gif:(:( . Kolega mechanik załatwił alternator i wymienił. Już szczęśliwy wracam na urlop, ładowanie jest więc na autostradę i gaz ..... no i...... znowu problem.

Przycisnąłem ją tak do 3 tyś obrotów na 4 biegu i zapaliła się kontrolka (autko z kluczykiem) i auto straciło moc. Nie jest to pierwszy raz więc mówię spoko byle do najbliższej stacji i za pomocą zestawu naprawczego (płaski śrubokręt i WD40) naprawi się to. Tu wspomnę że ten problem mam od ok 2 lat ale wystarczy popsikać na tłoczek w EGR i na pół roku mam spokój. Teraz też tak zrobiłem. No to wracam na autostradę. Gaz ok 3 obrotów na 4 biegu i znowu to samo, to już nowy objaw. Wyłączenie w czasie jazdy silnika i włączenie go ponownie pomaga ale nie jest to zbyt bezpieczne i pomaga na chwilę. Sytuacja zdarza się to tylko jak przycisnę mocniej i wkręcę go na obroty ok 3 tyś. Przy spokojnej jeździe dojechałem do zakopanego i z powrotem a na autostradzie to samo frown.gif:(:(:(

Pytanie więc jest następujące.

Czy wymiana alternatora może mieć wpływ na działanie EGR chodzi tu o to na co zwrócić uwagę czy może czegoś nie podpięli tak jak trzeba bo trzeba przy tym silniku porozbierać troszkę elementów bo ciasno tam jest.

Wiem że jak powiem mechanikowi jaki jest objaw to mi będzie kazał wymienić EGR bo tak mi powiedział 2 lata temu. Łatwo powiedzieć tylko akurat w moim silniku to koszt ok 1400zł. Cyba że to już naprawdę klapa z tym EGR

Proszę o pomoc

Pozdrawiam Piotr

Napisano

Zacznij od odczytania błędu sterownika silnika. Nie wszystkie błędy, są trwałe, część znika po wyłączeniu zapłonu. Więc warto bezpośrednio podjechać do warsztatu lub pojeździć samemu z "opkomem".

Napisano

> Wiem że jak powiem mechanikowi jaki jest objaw to mi będzie kazał wymienić EGR bo tak mi powiedział

> 2 lata temu. Łatwo powiedzieć tylko akurat w moim silniku to koszt ok 1400zł. Cyba że to już

> naprawdę klapa z tym EGR

Mnie tez egr-em straszyli przy takich objawach ale się okazało, że to tylko czujnik doładowania turbiny zdechł. Koszt niewielki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie tez egr-em straszyli przy takich objawach ale się okazało, że to tylko czujnik doładowania

> turbiny zdechł. Koszt niewielki

Oby tak było. Kolega może pamięta ile to kosztowało?

Napisano

> Oby tak było. Kolega może pamięta ile to kosztowało?

Tak na 100% co do złotówki to nie bo to 2009 rok był ale chyba około 300zł za oryginalny nowy czujnik i wymianę dałem. Tylko ja mam inny silnik więc u Ciebie może być taniej albo drożej zlosnik.gif

Dokładnie to się czujnik zaworu doładowania turbiny nazywało.