Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z głośnikiem Helix B 5B

Featured Replies

Napisano

Witam zakupiłem ostatnio głośnik do oryginalnego suba w punto Helixa .Stary głośnik miał rozwaloną membrane i strasznie pierdział 270751858-jezyk.gif Zamontowałem nowy głośnik wszystko podpiąłem ale po włączeniu radia głośnik wydaje dziwne dźwięki.Tzn gra w miare normalnie tylko cały czas słychać jak by np jakaś luźna śrubka podskakiwała albo coś takiego zlosnik.gif Czy to wina głośnika?Czy może wzmacniacza w subie?

Napisano

> Witam zakupiłem ostatnio głośnik do oryginalnego suba w punto Helixa .Stary głośnik miał rozwaloną

> membrane i strasznie pierdział Zamontowałem nowy głośnik wszystko podpiąłem ale po włączeniu

> radia głośnik wydaje dziwne dźwięki.Tzn gra w miare normalnie tylko cały czas słychać jak by

> np jakaś luźna śrubka podskakiwała albo coś takiego Czy to wina głośnika?Czy może wzmacniacza

> w subie?

Wydaje mi się że ten głośnik nie został stworzony do grania tak niskim pasmem. Być może ten dźwięk wynika z uderzeń karkasu cewki o nabiegunnik (zmuszasz membranę do zbyt dużego skoku).

Spróbuj zaślepić na chwilę szczelnie port bassreflex i wtedy posłuchaj czy przydźwięk ustąpi. Do skrzyni bassreflex nie możesz sobie od tak zapakować głośnik jaki się podoba - skrzynki bass reflex są bardzo wrażliwe na zmiany parametrów głośnika/nieodpowiedni dobór objętości paczki/wymiarów portu. Skrzynki zamknięte są bardziej tolerancyjne na nieodpowiedni dobór objętości komory.

Napisano
  • Autor

DWUCEWKOWE GŁOŚNIKI ŚREDNIO-NISKO TONOWE 13CM

· Moc RMS: 40W / Moc max: 120W

· Pasmo przenoszenia: 60Hz – 8000Hz

· Skuteczność: 90dB

· Impedancja: 2 x 2Ω

· Głębokość montażowa: 52mm

Tu podaje parametry tego głośnika tongue.gif

Napisano

> DWUCEWKOWE GŁOŚNIKI ŚREDNIO-NISKO TONOWE 13CM

> · Moc RMS: 40W / Moc max: 120W

> · Pasmo przenoszenia: 60Hz – 8000Hz

> · Skuteczność: 90dB

> · Impedancja: 2 x 2Ω

> · Głębokość montażowa: 52mm

> Tu podaje parametry tego głośnika

W sumie po filmiku nie widać prawie wogóle wychyleń membrany przy graniu - czy w rzeczywistości widać duży skok membrany jak sub gra i słychac te rezonanse?

Ten głośnik ma wyprowadzone dwie cewki i wzmacniacz do suba w punto ma dwie pary kabli do podłączenia głośnika? Jak tak to czy przypadkiem nie pomyliłeś polaryzacji podłączenia poszczególnych cewek (tak że wzajemnie się znoszą)?

Napisano
  • Autor

Nie wiesz co chyba znalazłem problem membrana głośnika nie wiem czy nie ociera o obudowe suba zlosnik.gif Nie wiecie może gdzie dostane jakiś dystans do tego głośnika?Czy robią takie na zmówienie?

Napisano

Podjedź do "Elki" na Kościuszki, albo obok siebie na podkarczówkę do chłopaków od audio.. może coś akurat mają wink.gif

Napisano

i jak ?? zrobione

, też się zastanawiam nad tym głosnikiem bo fabryczny wyzionął ducha beksa.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze nie.Nie mam czasu na razie sie tym zająć jak już wszystko będzie gotowe na pewno sie pochawle zlosnik.gif