Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co 225szer opony w Civicu IX?

Featured Replies

Napisano

> Powiem tak, coś ściemniasz.

> Bo sam mam koła letnie 215/45/R17 i duże różnicy między 205/55/R16 nie wyczuwam.

> Jak ktoś jest bardzo wrażliwy to i wszystko poniżej profilu 65 uzna za koła od bolidu F1.

> Przesadą u nas może być co najwyżej R19-R20 i więcej

> Trzeba uważać, i to wszędzie bo nie tylko w PL są wyrwy itp.

Nic nie ściemniam.

Ostatnio wpadłem w obszar frezowanej nawierzchni. Gdy frezowana część się skończyła wpadłem to na tak ostry i wysoki próg, że tylko dzięki balonom 65 koła przetrwały.

Gdybym wpadł na moich poprzednich 215/50R17 to straty by wyniosły 2xopony i 2xfelgi.

Takich sytuacji można by przytoczyć wiele.

Napisano

> a nie myślałeś o tym, że Twoje porównanie opon 205 16" VS 225 17" jest zaburzone tym, że jedne to

> zimówki, a drugie letnie?

Celna uwaga Watsonie grinser006.gif Jednakowoż miałem okazję prowadzić NB również na 205 letnich i 195 zimowych smile.gif

Napisano

> w czym ?

Ale o co pytasz?

> Nie zauwazylem tego w Insigni , brakowalo mi pewnosci i wyczucia w szczegolnosci ukl

> kierowniczego.

Zależy do czego masz odniesienie. Insignia ma prawie 5 metrów i waży ponad 1700 kg, trudno oczekiwać prowadzenia jak gokart.

> Dodatkowo strasznie szerokie opony powodowaly wieczna walke z koleinami .

Tego nie neguję, bo nie miałem przyjemności jazdy na takim rozmiarze. Być może masz rację ok.gif

> Ja dziekuje za takie poprawianie, znacznie bardziej wole jazda swoim Subaru, ktore wysmienicie

> sie trzyma drogi i to na znacznie wezszych i wyzszych oponach

A co to za Subaru?

> IMO, wiecej tracimi a nic nie zyskujemy

Czyli Twoim zdaniem wiekszy rozmiar nie daje nic, moim zdaniem daje bardzo dużo. Trudno będzie o kompromis wink.gif

> To lepiej pojsc krok dalej i zamowic szerokie 20", moj szef tak sobie skonfigurowal Insignie

Ale to już jest skrajność, wiadomo że felgi 20" będą upierdliwe na PL drogach. Mówimy o 17" w Civicu/Bravo, odpowiednik w Insigni to będzie 18". I będę zaparcie bronił tezy że taki "jeden rozmiar w górę" często dużo daje. Zresztą, jak już któryś z kolegów wcześniej wspomniał, często-gęsto takie większe ogumienie staje się standardem w yższych wersjach wyposażenia. Przywołana przez Ciebie Insignia w wersjach Sport i Cosmo też ma w standardzie 18" ok.gif

> o ile auto ma taki potencjal

Ma, jeśli wiemy o czym mówimy i o jakiej klasy aucie smile.gif