Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyższe obroty silnika po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu po odpaleniu zimnego silnika obroty skaczą do około 1200, po czym nie równo, po około 20sek spadają do 800-900. Czy jest się czym martwić? Szukałem już w internecie czegoś na ten temat, ale jeśli komuś już skaczą obroty po odpaleniu to do 2-6 tys:P więc wydaję mi się że to jest różnica...

Wiem, że głupie pytanie ale wolę być pewniejszy...

Napisano

LoL ile lat śmigasz tym wozem ? Jak jest zimno to normalne ,że do tych obrotów potrafi wskoczyć grinser006.gif Po paru sekundach zaczynają spadać obroty.

Napisano

TTTM ok.gif

Napisano

> LoL ile lat śmigasz tym wozem ? Jak jest zimno to normalne ,że do tych obrotów potrafi wskoczyć

> Po paru sekundach zaczynają spadać obroty.

No jeździ już drugi rok, drugą zimę zlosnik.gif

Napisano

To normalne... aż dziwne że dopiero teraz zauważyłeś. Może masz słabszy aku i dłużej kręci.

Generalnie zasada jest taka że jak kręci 1sec i odpala to jest ok, kręci troszkę dłużej to komp? automatycznie dodaje gazu żeby mu się lżej odpalało, stąd ten skok obrotów.

Taki automatyczny system który w polonezie robiło się manualnie wciskając gaz do oporu przed przekręceniem kluczyka cfaniaczek.gif

Zauważyłem to jak mój stał na -30^, skok obrotów jest wprost proporcjonalny do długości kręcenia wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Oki dziękuję za informację:) Nie pamiętam jak było ostatniej zimy, to fakt, ale po ostatnich przygodach z EGR itd. już jestem przewrażliwiony

Napisano

Wafer to jest zależne od mapki wzbogacenia. Jak robiłem kompa iaw weber do turbo to tam wzbogacenie jest wg cykli obrotów silnika , np daje mnożnik x3 (paliwa) dla pierwszych tam powiedzmy 200 obrotów wału , i jest to zależne od temperatury