Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AG] Check i ciśnienie oleju - trasa kabli ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać czy wie ktoś może gdzie spotykają się - idą razem w wiązce kable od Chceck Engine i Kontrolki ciśnienia oleju ? One idą razem od ECU ? Czy spotykają się dopiero w kabinie ? Mam silnik X18XE1 - Zafira ale to to samo co Astra G. Mam zmostkowany Chceck z kontrolką ciśnienia oleju i to nie przy zegarach - sprawdzałem. Chciałbym, żeby check zaczął normalnie działać w związku z czym muszę znaleźć miejsce mostkowania... I jeszcze pytanie które to w ogóle kable ? Przydałby się numer kabla w złączach lub kolor... Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Pod kolektorem leci kabelek niebiesko-zielony od czujnika. Pod ecu przechodzi do wiązki idącej do wielkiego złącza (X2) w ścianie grodziowej.

Do korytka leżącego nad kolektorem dolotowym wchodzi pęczek kabli z jednego ze złączy ecu.

Pęczkiem z drugiej wtyczki ( z pinu 37) biegnie kabelek brązowo-niebieski od checka, również do złącza X2. Poszukiwania zacząłbym właśnie od tej okolicy.

Sprawdzałeś wiązkę przy zegarach,... a same zegary?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś wiązkę przy zegarach,... a same zegary?

Wiązkę sprawdzałem osobiście i żadnych przeróbek nie widać, co do zegarów sprawdzał je mechanik przy okazji naprawy podświetlenia licznika kilometrów. Patrzył też na wiązkę za zegarami i także nic nie widział. Tak myślę że rozepnę wiązkę przy ECU, zegarach i x2 sprawdzę czy na tych 2 kablach jest zwarcie. Będę wiedział na którym odcinku jest problem... Dzięki za pomoc smile.gif Tak jeszcze z lenistwa przy okazji zapytam, X2 jest przy nogach pasażera ?

Napisano

X2 jest po stronie kierowcy, ale ukryte za deską rozdzielczą. Dostęp do niego jest, delikatnie mówiąc, utrudniony.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Rozebralem całość i zauważyłem że 4 ostatnie piny w złączu za zegarkami mają zwarcie - są gdzieś złączone. Wśród nich jest brązowo niebieski i niebiesko zielony... Od czego jest reszta? Szaro żółty i brązowo bialy

Napisano

Szaro-żółty idzie z multitimera - sterowanie jasnością podświetlenia zegarów.

Brązowo-biały przychodzi z czujnika poziomu płynu hamulcowego i ręcznego hamulca.

Napisano
  • Autor

> Szaro-żółty idzie z multitimera - sterowanie jasnością podświetlenia zegarów.

> Brązowo-biały przychodzi z czujnika poziomu płynu hamulcowego i ręcznego hamulca.

Tak się zastanawiam - może zwarcie było dlatego że kontrolki są sterowane masą a ja robiłem pomiar prawdopodobnie na włączonym zapłonie... Bo te kontrolki raczej działają dobrze - nic mi się nie zapala przy okazji zaciągania ręcznego... Przejrzałem ścieżkę kabli do skrzynki bezpieczników - dalej zrobiło się gęsto i ciężko było cokolwiek zrobić. Złącze X2 odpina się od strony silnika ? Ja w Zafirze silnik mam tak jakby w głębi - dostęp do niego jest tragiczny - do tego gazownicy w okolicy dali filtr i komputer... Masakra. Z kanału będzie łatwiej ? Da się tam w ogóle dojść od dołu ?

Napisano

hmm.gif, chyba jednak lepiej będzie od góry, ale możesz spróbować jak masz kanał.

Jeszcze sprawdź jedną rzecz. Kabelek od czujnika, zanim wejdzie do złącza X2, przechodzi przez duże, okrągłe złącze między akumulatorem i skrzynką bezpieczników (pin 6). Stamtąd do X2 już niedaleko, a i wiązka ecu w okolicy, więc może tam się wpięli.

Szczerze mówiąc X2 to ostatnie miejsce w którym próbowałbym łączyć te kontrolki.

Napisano
  • Autor

> , chyba jednak lepiej będzie od góry, ale możesz spróbować jak masz kanał.

> Jeszcze sprawdź jedną rzecz. Kabelek od czujnika, zanim wejdzie do złącza X2, przechodzi przez

> duże, okrągłe złącze między akumulatorem i skrzynką bezpieczników (pin 6). Stamtąd do X2 już

> niedaleko, a i wiązka ecu w okolicy, więc może tam się wpięli.

Sprawdzę jeszcze dziś...

> Szczerze mówiąc X2 to ostatnie miejsce w którym próbowałbym łączyć te kontrolki.

Tak ale jak rozepnę X2 to jestem w stanie bez problemu sprawdzić na którym odcinku jest łączenie przewodów. W komorze silnika czy w kabinie.