Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Astry f/Calibry C20XE jakieś porady?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem takiej Astry raczej sedan ale jeszcze chodzi mi po głowie najzwyklejsza Calibra(dlatego, że bardzo wygodnie mi się w niej siedziało). Zdaje sobie sprawę, że były to najmocniesze wersje i można spodziewać się zajeżdżonych szrotów itd.

Natomiast nie wiem czy ogólnie warto się w to pchać.

Jakie macie za/sprzeciw? Jakieś alternatywy?

Czego się wystrzegać przy zakupie, co jest szczególną bolączką w/w modeli?

A silnik jednak wolę mocniejszy bo i tak czy to 1.4 z Astry czy 2.0 do oba spalą podobnie przy czym napewno bezpieczniej będzie przy 2.0.

A jak z osiągami tzn. jaki silnik jest stosunkowo dobry, bezawaryjny i czy np. lepszym wyborem jest 1.6 od 2.0 czy odwrotnie i dlaczego(np bardzo podobne spalanie, osiągi czy coś ?)

Mam okazję jeździć 1.4 60KM i oprócz przemieszczania się nie da się tym wyprzedzić - jednak jest słaby silnik.

Przejechałem się Calibrą i się zakochałem 270751858-jezyk.gif ale nie dlatego, że lepiej przyśpiesza czy coś tylko właśnie z powodu bardzo wygodnej pozycji za kierownicą.

Ale rozważam też kupno astry i sam nie wiem.

Co sądzicie o wersji cabrio astry? Czy zimą jest to szczególny problem? Np z trzymaniem samochodu pod chmurką?

Napisano
  • Autor

No to mnie uświadomiłeś a zdecydowanie bardziej podchodził mi sedan...

Cena tych aut znacznie spadła i myślę, że jeśli chodzi o astrę to roczniki 2000 powinny być w dość dobrym stanie i nie zgnite.

Sam jechałem 13 letnią astrą co nie miała grama rdzy ponieważ nie miała żadnego wypadku a wgniotka na bagażniku nie spowodowała, że zaczeło tam rdzewieć czy jakaś rysa na lakierze itd.

Natomiast jestem trochę zaniepokojony ilością ogłoszeń sprzedaży Calibry...parę lat temu byl wysyp tych aut a teraz mamy nieco ponad 70 ogłoszeń np na allegro. Pytanie skąd tak znaczny spadek tych aut? Czy wiele z nich jest już na złomie czy może ludzie wstrzymali się z sprzedażą?

Napisano

> No to mnie uświadomiłeś a zdecydowanie bardziej podchodził mi sedan...

> Cena tych aut znacznie spadła i myślę, że jeśli chodzi o astrę to roczniki 2000 powinny być w dość

> dobrym stanie i nie zgnite.

Błąd. Nie kupuj Classica, bo z rdzą się zdziwisz. Szukaj egzemplarzy wyprodukowanych poza polskimi granicami smile.gif

> Natomiast jestem trochę zaniepokojony ilością ogłoszeń sprzedaży Calibry...parę lat temu byl wysyp

> tych aut a teraz mamy nieco ponad 70 ogłoszeń np na allegro. Pytanie skąd tak znaczny spadek

> tych aut? Czy wiele z nich jest już na złomie czy może ludzie wstrzymali się z sprzedażą?

Z Calibrą to jest tak, że jest to auto lubiane przez młodocianych, którzy naczepiają wszelkich spoilerów dostępnych na allegro i niezbyt dbają o to auto.

Osobiście Cali bym sobie odpuścił, nie wspomnę już o C20XE, wiele tych silników wymaga już gruntownego remontu. Poczytaj na Gsiklubie o tym motorze.

Ciężko kupić to w dobrym stanie.

Jeśli o eFkę chodzi to szukałbym takiej z 1.6 8v pod maską i dosyć bogatym (jak na tamte czasy) wyposażeniem. Również możesz zainteresować się VA w wersjach CDX.

Napisano

> Błąd. Nie kupuj Classica, bo z rdzą się zdziwisz. Szukaj egzemplarzy wyprodukowanych poza polskimi

> granicami

No jednak się nie zgodzę, podobnie jak mnóstwo użytkowników Gliwickich Astr. Tam gdzie blacharz nie ruszał tam nie gniła. skromny.gif

> Z Calibrą to jest tak, że jest to auto lubiane przez młodocianych, którzy naczepiają wszelkich

> spoilerów dostępnych na allegro i niezbyt dbają o to auto.

> Osobiście Cali bym sobie odpuścił, nie wspomnę już o C20XE, wiele tych silników wymaga już

> gruntownego remontu. Poczytaj na Gsiklubie o tym motorze.

> Ciężko kupić to w dobrym stanie.

> Jeśli o eFkę chodzi to szukałbym takiej z 1.6 8v pod maską i dosyć bogatym (jak na tamte czasy)

> wyposażeniem. Również możesz zainteresować się VA w wersjach CDX.

Napisano

> No jednak się nie zgodzę, podobnie jak mnóstwo użytkowników Gliwickich Astr. Tam gdzie blacharz nie

> ruszał tam nie gniła.

Się dołączam - nie miałem problemu z rdzą w Classiku ok.gif

Napisano

> Się dołączam - nie miałem problemu z rdzą w Classiku

Może smile.gif kiedyś szukałem classica, śladów stłuczki, wypadku nie widziałem a większość miała już zaawansowane bąble na tylnych nadkolach.

Kolejny minus to ubogie wyposażenie, jeśli możemy mówić o wyposażeniu w tym wozie. Nie mniej jednak ubogie były we wiązki elektryczne smile.gif

Napisano

> Może kiedyś szukałem classica, śladów stłuczki, wypadku nie widziałem a większość miała już

> zaawansowane bąble na tylnych nadkolach.

> Kolejny minus to ubogie wyposażenie, jeśli możemy mówić o wyposażeniu w tym wozie. Nie mniej jednak

> ubogie były we wiązki elektryczne

Bo z tą korozją to nie ma wyznacznika. A co do wiązek zgadzam się ok.gif

Napisano

Z kolei brat ma eFkę z 1997 roku, niemieckiej produkcji. Owszem pojawiły się pojedyncze purchle na rancie maski przedniej i pod wlewem paliwa, ale to tyle tylko. Wiadomo, auto nie jest najmłodsze smile.gif