Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o pompę hydrauliczna od biegów 2,4 l stilonek

Featured Replies

Napisano

witam, za parę chwil osiągnę 140tys.km przejechane...i ostatnio ktos mi powiedzial ze pompa bedzie do regeneracji i biegów nie będzie...pytanie..czy jest na to jakas rutyna??? czy dosięga to Was wszystkich przy tych kilometrach??bo boję się ze kiedys do domu nie wrocę....odpiszcie proszę co wtedy jesli nagle to sie stanie??? icon_eek.gif

Napisano

> witam, za parę chwil osiągnę 140tys.km przejechane...i ostatnio ktos mi powiedzial ze pompa bedzie

> do regeneracji i biegów nie będzie...pytanie..czy jest na to jakas rutyna??? czy dosięga to

> Was wszystkich przy tych kilometrach??bo boję się ze kiedys do domu nie wrocę....odpiszcie

> proszę co wtedy jesli nagle to sie stanie???

Spokojnie, bez strachu nono.gif

Szansę na to, że pompa bez sygnału ostrzegawczego stanie masz 50% waytogo.gif

Reguły nie ma - ja Tobie mówiłem o przebiegach - od 130 do 160kkm -z takimi przypadkami sie spotkałem (6 użytkowników) selespeedów w Stilo.

Jeśli już pompa się zatrzyma i nie ruszy to gasimy silnik i wyciągamy przekaźnik za akumualtorem pompa do odratowania. Jeśli będziemy się z byt długo łudzić, że jeszcze pompa wstanie - mamy 90% szans spalenia uzwojenia = przewinięcie silnika (koszt -na pewno mniejszy niż nowa pompa) lub nowa pompa (chyba 2000 lub 1tys - już nie pamiętam)

Napisano
  • Autor

> Spokojnie, bez strachu

> Szansę na to, że pompa bez sygnału ostrzegawczego stanie masz 50%

> Reguły nie ma - ja Tobie mówiłem o przebiegach - od 130 do 160kkm -z takimi przypadkami sie

> spotkałem (6 użytkowników) selespeedów w Stilo.

> Jeśli już pompa się zatrzyma i nie ruszy to gasimy silnik i wyciągamy przekaźnik za akumualtorem

> pompa do odratowania. Jeśli będziemy się z byt długo łudzić, że jeszcze pompa wstanie - mamy

> 90% szans spalenia uzwojenia = przewinięcie silnika (koszt -na pewno mniejszy niż nowa pompa)

> lub nowa pompa (chyba 2000 lub 1tys - już nie pamiętam)

sorrki ale panikuje bo dzis pod firma pierwszy raz po otwarciu drzwi nie bylo tego odglosu...a auto stalo 10 godzin

Napisano

> sorrki ale panikuje bo dzis pod firma pierwszy raz po otwarciu drzwi nie bylo tego odglosu...a auto

> stalo 10 godzin

ale bieg wrzuciło bez problemu (szybko - bez zwłoki).

Czasem tak jest, że pompa uruchomi się przy zapłonie - od czego to zależy - nie wiem - podejrzewam, że ciśnienie jest na tyle duże że nie potrzebuje wcześniej uruchamiać pompy. Musi być jakiś system oszczędzania energii bo pompa dość sporo potrzebuje prądu.

Inną możliwością, że pompa się nie uruchamia jest uszkodzony, zabrudzony lub źle działający mikrostyk w zamku w drzwiach kierowcy - jeśli otworzysz drzwi a podświetlenie wewnątrz i na drzwiach się nie włączy - Twój samochód nie wie, ze drzwi zostały otwarte - tym samym nie przygotuje Ci skrzyni do pracy = nie uruchomi pompę - zrobi to dopiero po przekręceniu zapłonu.

Objaw niepokojący to długie czekanie na wrzucenie wstecznego biegu - tu powodem przeważnie jest akumulator ciśnienia ale jego można szybko wykluczyć i zostaje nam niedomaganie pompy skromny.gif

z tego co rozmawialiśmy przez telefon - co martwiłaś się, że coś nie tak ze skrzynią - okazało się, że akumulator ciśnienia zdrowy jak dzwon - więc bez strachu.

Inny objaw - podczas jazdy nie chce wrzucić któregoś biegu - mi omijał parzyste (2 i 4) lub przy bardzo małym ciśnieniu zmieniał ten bieg dopiero po paru minutach (pompa raz miała styka raz nie miała - i musiałem czekać jak dobije ciśnienia)

W takim przypadku - klikasz manualny tryb - by nie zmieniał zbytnio często biegów - i jedziesz najkrótszą drogą do domu, najlepiej na jednym biegu (2 sprawdza się rewelacyjnie -od 10km/h do 100km/h)

Widzę, że jesteś wyczulona więc na pewno sygnałów, że coś nie tak wyłapiesz dużo wcześniej niż samochód się zatrzyma.