Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen XM

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuje zmienic autko i wpadl mi w oko Citroen XM 2.5TD '94. Czy ktos mial do czynienia z takim autem - jesli tak to jakie wrazenia i uwagi?

Jak wyglada sprawa z awaryjnoscia takich autek, cenami czesci itp.?

Moze lepiej szukac z innym silnikiem? Jesli benzyna to jak wyglada sprawa z zagazowaniem (glownie chodzi o koszty)?

Wszelkie komentarze dotyczace tego auta mile widziane smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Planuje zmienic autko i wpadl mi w oko Citroen XM 2.5TD '94. Czy ktos

> mial do czynienia z takim autem - jesli tak to jakie wrazenia i

> uwagi?

> Jak wyglada sprawa z awaryjnoscia takich autek, cenami czesci itp.?

> Moze lepiej szukac z innym silnikiem? Jesli benzyna to jak wyglada

> sprawa z zagazowaniem (glownie chodzi o koszty)?

> Wszelkie komentarze dotyczace tego auta mile widziane

> Pozdrawiam

kolega mial 2 litrowa benzyne i nie potrafil tego nakarmic, strasznie ciezki jest, do tego mowi ze jak zaczelo sie sypac zawiesznie to nie nadarzal odkladac kasy ,narzekal tez na wymiane jakies plynow w pneumatyce

ogolnie samochod wkoncu postawil pod blokiem i juz go nie rusza

Napisano

> Witam

> uwagi?

> Pozdrawiam

Sprawdź od którego roku BOSCH zmienił (czytaj poprawił) montowane wiązki, bo te przed zmianą napsuły dużo krwi użytkownikom. Poza tym auto podobno genialne. (To nie jest moja opinia - ja tylko powtarzam cfaniaczek.gif).

Napisano

Kuzyn ma warsztat specjalizuje sie we francuzach i nie bedę sie rozwodził jak to jest awaryjne. Powiem tylko tyle, że jak chcesz XM to musisz miec kasy na wydatki, czesci do tanich nie należa, a samochód do małoawaryjnych.

Napisano
  • Autor

> Kuzyn ma warsztat specjalizuje sie we francuzach i nie bedę sie

> rozwodził jak to jest awaryjne. Powiem tylko tyle, że jak chcesz

> XM to musisz miec kasy na wydatki, czesci do tanich nie należa,

> a samochód do małoawaryjnych.

jesli Kuzyn ma warsztat to z pewnoscia widzi same uszkodzone smile.gif

a tak na serio czy wiaze sie to z brakiem "dbania" o poszczegolne egzemplarze czy nawet dobrze utrzymane "lubia" sie psuc?

Napisano

> Witam

> uwagi?

> Pozdrawiam

Fajna bryka. Jechałem kiedyś za takim i jak się zatrzymywał na światłach, to po kilku sekundach się opuszczał na asfalt, a potem koleś dodawał gazu, bryka się podnosiła i jechał dalej.

Pewnie miał jakąś nieszczelność w zawieszeniu...

Napisano

> Fajna bryka. Jechałem kiedyś za takim i jak się zatrzymywał na

> światłach, to po kilku sekundach się opuszczał na asfalt, a

> potem koleś dodawał gazu, bryka się podnosiła i jechał dalej.

> Pewnie miał jakąś nieszczelność w zawieszeniu...

To wczale nie jest fajne... 270751858-jezyk.gif mój stary miał kiedyś BX i pamiętam, że zanim porobił dokładnie zawieszenie hydropneumatyczne, to zanim się furak rano podniósł, to trzeba było go dobrze rozgrzać, bo nie chciało mu się d*py ruszyć do góry wpysk.gif ale jak już się doprowadziło do porządku hydraulike to się podnosił i opuszczał na żądanie wink.gif

ogólnie podejrzewam, że mogą występować problemy z zawiasem i całym system ciśnieniowym (bo to zawiła sprawa dosyć)! ojciec mojej dziewczyny ma XMa bodaj 3,0 V6, ale tamten samochód ląduje na warsztacie za często, bo przyszły teść często coś dogania (furak był już chyba ze 3 razy reanimowany), ale za to przelatał wiele tyś. km! o jego usterkach nic nie wiem, gdyż stać go na utrzymanie 3 samochodów i pewnie naprawy nie są problemem (podejście konsumenckie: są ludzie co naprawiają i to nie moje zmartwienie), a istotne jest to, że wygodnie i szybko można się wozić!

mi osobiście się podbają bardziej CXy...bo o XMach krąży opinia, że drogie to w utrzymaniu i nie udźwignęły ciężaru bycia spadkobiercą CXów! grinser006.gif ale furak jest limuzynkowaty i pewnie się tym miło jeździ od serwisu do serwisu 270751858-jezyk.gif

pozdrawiam

Napisano

Mój kumpel miał dwa XM - jednego 3.0 benzyna a drugiego diesla. Autka były fajne ale cały czas coś musiał przy nich robić - ogólnie musisz mieć sporo gotówki żeby sobie takim autkiem pojeździć i do tego wszystkiego znaleźć sobie mechanika który naprawdę będzie się znał na naprawach nawet najdrobniejszych takiego auta.

Z ekstremalnych przypadków kumpla to automatyczna skrzynia - o ile dobrze pamiętam to bujał się od mechanika do mechanika przez kilka miesięcy i nikt nie był w stanie mu pomóc... (szczegółów nie znam)

Mnie tam osobiście się to autko podoba, jest duże, kupa miejsca w środku i zaiwszenie na hydropneumatyce to komfort jakiego w innym aucie raczej nie znajdziesz...

Napisano

> jesli Kuzyn ma warsztat to z pewnoscia widzi same uszkodzone

> a tak na serio czy wiaze sie to z brakiem "dbania" o poszczegolne

> egzemplarze czy nawet dobrze utrzymane "lubia" sie psuc?

Pewnie wszystko zalezy od konkretnego egzemplarza. Samochód jest bardzo komfortowy, ale i nafaszerowany elektryką. Jak ostatnio byłem u niego (Gliwice) to stał na warsztacie XM. Kuzyn i tak ma niskie ceny, a wkurzał się na gościa bo kupił tego XM chcąc mieć luksusową furę a nie miał kasy na kosztowne naprawy. A jak mi podawał kwoty za części (zamienników mało) to mnie głowa rozbolała. On sam jeżdził CX ami, BX ami i tylko dlatego, że sam je naprawiał. Na XM sie nie zdecydował zlosnik.gif

Napisano

Według mnie bardzo dobry wybór (2.5 TD) , ja miałem przez rok 3.0 V6, co prawda rocznik 91 ale to akurat ma małe znaczenie. Auto kupiłem w Rzeszy do pierwszego właściciela jako bezwypadkowe. i w dobrym stanie technicznym - serwisowane, po zakupie nic do dłubania. Przez ten rok zrobiłem in ok 70 tys. km i za dużo złego o nim nie moge powiedzieć. Największa bolączką mojego auta była elektryka, a w zasadze konektory, co jakis czas na komupterku wyskakiwały mi dziwne napisy o braku swiateł. Przyczyną tego były podobno za cienkie wiązki przewodów i powstałe przez to spadki napięć w obwodach czujników. Podobno problem ten został wyeliminowany w 94 roku.

Co do zawieszenia to raz tylko wymieniłem dwie gruszki na regenerowane i więcej żądnych innych problemów. Zresztą zawieszenie to chyba jedna z mocniejszych stron tego auta. Przez całe te 70 tys. km , które zrobiłem byłem nim zachwycony. Wersja V6 miała dodatkowo wspomaganie zależne od prędkości i samoprostujące się koła na postoju.

O zawieszenie jak i o całe auto starałem sie dbać. Po kupnie wymieniłem cały płyn w układzie hydraulicznym i zrobiłem dokładny serwis w autoryzowanej stacji.Pózniej tylko wymieniałem części eksploatacyjne prze cały czas jazdy autem.

Ceny elementów eksploatacyjnych ( klocki, filtry, hamulce, itp.) nie były jakoś specjalnie droższe od podobnych aut innych marek. Wcześniej miałem BMW e34 więc pamiętam że citroen nie odbiegał cenowo do tej BMW.

Co do awari to miałem tylko dwie poważniejsze. Pierwsza to podczas jazdy opuściłem tylna szybę i juz jej nie mogłem podnieść i musiałem przez całą trasę ok (400 km) jechać z uchylony oknem. Po rozkręceniu drzwi okazał sie ,że pękła plastikowa spinka mocująca szybe do mechanizmu (koszt spinki pare zł). Druga znacznie poważniejsza awaria to uszkodzenie "komputerka" sterującego klimą. Latem po prostu coś mu się popieprzyło i nieważne jaką tem. ustawiłem cały czas grzał na maxa. cały moduł kosztował chyba ze 300 zł, natomiast robocizny było trochę bo był on montowany gdzieś w desce rozdzielczej.

Na koniec moge napisac że polecam to auto o ile jest w chwili zakupu jest w nienagannym stanie technicznym.

Napisano

zanim kupiłem carine, to zastanawiałem się nad XMem. poszukaj w archiwum, bo sporo było postów.

ogólnie:

- ciężko znaleźć niezniszczony egzemplarz, regularnie serwisowany

- ciężko znaleźć dobrego mechanika. Podobno Donat, mieszkający w Radomiu jest cudotwórcą...

- brać tylko 3.0V6 po '94 roku z hydroactive. reszta jest znacząco zubożona w wyposażeniu.

- francuskie diesle są bardzo trwałe. w 2.5TD jest sprężarka o którą trzeba dbać, jak w każdym TD. do ceny zakupu doliczyłbym ew. regenerację powyższej.

- garść linków:

http://citroen.triger.com.pl/jch/

http://citroen.triger.com.pl/citroen_20.html

powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.