Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont garażu - dach

Featured Replies

Napisano

Temat jest taki. Jest sobie wolnostojący garaż murowany. Ocieplony styropianem zewnętrznie. Dach obecnie pokryty gontem bitumicznym (na pełne deskowanie). Pod tym ocieplenie z wełny mineralnej i płyty G-K (zielone).

W zimie garaż jest lekko podgrzewany jakimś konwektorem elektrycznym (utrzymywane temperatury rzędu 3-4 stopni).

Garaż ma kilkanaście lat i nieco się zdewastował.

Podstawowy problem to dach, który już przecieka. Co za tym idzie płyty G-K są w fatalnym stanie - przemoknięte, wygięte itp.

Plan jest taki:

-zrobienie dachu (chyba blacha trapezowa, bo spadek dachu 10% jest za mały na blachodachówkę) żeby już nie zaciekało.

Chyba że by ktoś coś innego rekomendował?

-wywalenie całego obecnego ocieplenia i zrobienie go na nowo.

I tutaj jest podstawowe pytanie. Na obecnym G-K dość szybko pojawiły się jakieś wykwity grzybu (jeszcze nim dach zaczął przeciekać).

Zapewne wynika to z ogólnej wilgoci w garażu (w zimie wjeżdża się zaśnieżonymi samochodami itp...). Poza tym miałem wrażenie że ten G-K był wilgotny, przemarznięty itp.

Więc zastanawiam się czy do ocieplenia tego dachu nie zastosować czegoś innego. Jakiś paneli plastikowych (jak siding)? Może macie jakiś pomysł na coś co będzie łatwe do oczyszczenia w razie czego?

A może po prostu zastosować jakieś gotowe panele z warstwą ocieplającą (chyba coś takiego jest, tylko nie wiem jak cenowo i jak tego szukać).

G-K wydaje się rozwiązaniem najprostszym, ale jakoś mam opory przed tym.

I jeszcze kwestia wentylacji. Teraz są dwie kratki (jakieś 10x10) w górnej części (na wylot w ścianie) i nie wiem czy to wystarczy. Może zrobić jakiś "komin" wentylacyjny przy okazji pracy z dachem?

Dzięki za wszelkie pomysły i sugestie.

Napisano

po co Ci płyty gipsowe w garażu, lepiej jakieś z mdf-u weź zamiast nich, co co ocieplenia dachu to kładł bym watę. Możesz sobie również zrobić komin wentylacyjny, a kratki przenieść gdzieś na dół obok drzwi

Napisano
  • Autor

> po co Ci płyty gipsowe w garażu, lepiej jakieś z mdf-u weź zamiast nich, co co ocieplenia dachu to

> kładł bym watę.

No to zgodne z tym co myślę - że GK nie jest dobrym pomysłem (chociaż tak było w pierwotnym projekcie).

Zależy mi na tym, żeby ten sufit był jasny - czyli jakiś MDF okleinowany? Czy go można pomalować na biało?

Watę zapewne położę ok.gif Ewentualnie jakieś gotowe panele?

>Możesz sobie również zrobić komin wentylacyjny, a kratki przenieść gdzieś na

> dół obok drzwi

To ma sens. ok.gif Ewentualnie zostawić kratki na górze (są po jednej stronie po najwyższej stronie) a po przeciwnej (koło drzwi) dać jakieś na dole.

Napisano

mdf możesz pomalować, możesz nawet na niego jakąś gładź lub gips położyć,

Napisano
  • Autor

> mdf możesz pomalować, możesz nawet na niego jakąś gładź lub gips położyć,

ok.gif Pomalowanie wystarczy.

A może dać coś w tym stylu:

"boazeria"

Albo myśale o czymś takim:

PCV

Napisano

to tylko garaż więc nie ma sensu inwestowania, chyba, że masz zamiar w nim jakiś interes rozkręcać i będzie Ci służył jako biuro

Napisano
  • Autor

> to tylko garaż więc nie ma sensu inwestowania, chyba, że masz zamiar w nim jakiś interes rozkręcać

> i będzie Ci służył jako biuro

Biura nie będzie. Ale te panele to cenowo porównywalne ze zwykłym MDFem chyba. Albo taniej.

Ł.

Napisano

tak tylko pod panele będziesz musiał robić stelaż

Napisano

gniły ci płyty bo jak podgrzewałeś to się rosa robiła. musisz zrobić wentylację.