Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schody - projektowanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Możecie polecić jakiś soft do projektowania schodów?

Ponoć StairCon jest ok tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć wersji do poćwiczenia. Jedynie u dystrybutora "kup u nas szkolenie z projektowania to damy ci soft na 30 dni gratis". frown.gif Znalazłem taki StairDesigner tylko dość mało tam można poustawiać. Pewnie okrojenie szerłera. No i jeszcze jakby potrafił wypluć schody w formacie strawnym przez Sweet Home 3D to już by bajka była smile.gif

Z czego stolarze-schodziarze korzystają? biglaugh.gif

Napisano

> Witam,

> Możecie polecić jakiś soft do projektowania schodów?

> Ponoć StairCon jest ok tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć wersji do poćwiczenia. Jedynie u

> dystrybutora "kup u nas szkolenie z projektowania to damy ci soft na 30 dni gratis".

> Znalazłem taki StairDesigner tylko dość mało tam można poustawiać. Pewnie okrojenie szerłera.

> No i jeszcze jakby potrafił wypluć schody w formacie strawnym przez Sweet Home 3D to już by

> bajka była

> Z czego stolarze-schodziarze korzystają?

Polecam bo sam w nim projektuje zanim coś zrobię lub komuś coś zlecę autocad marrakesz sobie sam wedle.uznania 2d, 3d itd

Napisano

> Witam,

> Możecie polecić jakiś soft do projektowania schodów?

> Ponoć StairCon jest ok tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć wersji do poćwiczenia. Jedynie u

> dystrybutora "kup u nas szkolenie z projektowania to damy ci soft na 30 dni gratis".

> Znalazłem taki StairDesigner tylko dość mało tam można poustawiać. Pewnie okrojenie szerłera.

> No i jeszcze jakby potrafił wypluć schody w formacie strawnym przez Sweet Home 3D to już by

> bajka była

Compass, TrepCAD, Wagemeyer

Napisano

Z miarki i kalkulatora. ok.gif

Pamiętaj o dodaniu/odjęciu odpowiedniej liczby cm na wys. podłogi/paneli/płytek.

Napisano
  • Autor

> Z miarki i kalkulatora.

> Pamiętaj o dodaniu/odjęciu odpowiedniej liczby cm na wys. podłogi/paneli/płytek.

Bez żartów biglaugh.gif Nawet mi do głowy nie przyszło żeby schody "na gotowo" projektować grinser006.gif Chodzi o to, że będę miał takie łamane schody zabiegane czy zachodzone (czy jak je tam zwał) i jeden bieg będzie szedł przez kibelek. Chciałem sobie tak pi razy schody zwizualizować to żeby rozkład wyposażenia kibla jakoś przygotować. Jak da się coś pod schody wsadzić to ok jak nie to nie. Schodziarz już mi dokładnie wszystko sam policzy tylko zanim do niego pójdę chciałbym wiedzieć czy to co sobie wymyśliłem jest w miarę realne. Bo od tego też zależy jakich schodów będę szukał. Centymetry płytkowe nie mają na tym etapie znaczenia. Sprawa się póki co o metry rozbija grinser006.gif A właściwie o to żeby głowy nie rozbić grinser006.gif

Kurcze, ten soft jest gorzej dostępny niż bankowy rotfl.gif A te, które udało się pozyskać póki co nie dają możliwości zrobienia klatki o różnych nachyleniach poszczególnych części frown.gif

Napisano

> Bez żartów Nawet mi do głowy nie przyszło żeby schody "na gotowo" projektować Chodzi o to, że

> będę miał takie łamane schody zabiegane czy zachodzone (czy jak je tam zwał) i jeden bieg

> będzie szedł przez kibelek. Chciałem sobie tak pi razy schody zwizualizować to żeby rozkład

> wyposażenia kibla jakoś przygotować. Jak da się coś pod schody wsadzić to ok jak nie to nie.

> Schodziarz już mi dokładnie wszystko sam policzy tylko zanim do niego pójdę chciałbym wiedzieć

> czy to co sobie wymyśliłem jest w miarę realne. Bo od tego też zależy jakich schodów będę

> szukał. Centymetry płytkowe nie mają na tym etapie znaczenia. Sprawa się póki co o metry

> rozbija A właściwie o to żeby głowy nie rozbić

> Kurcze, ten soft jest gorzej dostępny niż bankowy A te, które udało się pozyskać póki co nie dają

> możliwości zrobienia klatki o różnych nachyleniach poszczególnych części

daj koncepcję i wymiary klatki to ci w autocadzie rozrysuje. jestem na etapie rysowania swoich zabiegowych łamanych dwukrotnie ze spocznikami trojkątnymi. robię rysunki i będę spawał z profilu stalowego.

Napisano
  • Autor

> daj koncepcję i wymiary klatki to ci w autocadzie rozrysuje. jestem

Dzięki za propozycję tylko, że chciałem sobie poćwiczyć trochę sam smile.gif Koncepcja zależeć będzie od tego co z rysunku wyjdzie a nie chciał bym Ci czasu zabierać i głowy zawracać rysowaniem kilku czy kilkunastu wariantów zlosnik.gif

Generalnie jest dziura w stropie 175/160. Połowa z tego (175/80) jest nad toaletą. W zależności od tego jak się da te schody pochylić będzie albo w kształcie U albo L. W tym pierwszym przypadku schody będą ok. metra dłuższe i dzięki temu łagodniejsze ale przez to znów zajmą więcej przestrzeni w toalecie. Jak się okaże że przez to kibelek będzie trzeba wysunąć na drzwi to kicha. Chciałem sobie posuwać żeby sprawdzić jak wysoko trzeba podnieść lewą stronę żeby prawa zakręciła i nie przeszkadzała za bardzo w korzystaniu z pomieszczenia.

Napisano

Może nie typowo do schodów - ale prosty w obsłudze - google sketchup ?