Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż zestawu głośnomówiącego do Navi CN+ Nokia ck-200

Featured Replies

Napisano

Więc wczoraj dokonałem istotnej zmiany hehe.gif zmieniając zestaw głośnomówiący CK-7w na CK-200 Od Noki. Często korzystam z 2 telefonów a jak wiemy używanie telefonu w czasie jazdy to 200 zł i 5 punktów policial.gif więc taniej jest jednak kupić nowy zestaw za 300 zł zlosnik.gif Wybrałem ten zestaw właśnie ze względu na obsługuje 2 telefonów jednocześnie ( prywatny i firmowy )

Co do samego montażu to dla Navi CN+ w Cromie II lub Stilo ( to to samo ) jest banalnie prosty i w zależności gdzie wybierzemy sobie umiejscowienie na ekranik może zająć maksymalnie 20 - 60 minut zlosnik.gif Nie trzeba żadnej lutownicy i każdy kto potrafi przykręcić drzwiczki w kuchni poradzi sobie i z tym zadaniem hehe.gif

Zestaw posiada wtyczki i gniazda ISO które idealnie pasują pod Navi. Montaż polega na odłączeniu dwóch wtyczek z radia i podłączenie dwóch z zestawu CK-200 a te które wyciągnęliśmy wkładamy do specjalnego gniazda od zestawu. Do tego wkładamy wtyczkę od monitorka i jack .... I już to tyle jeśli chodzi o podłączenie wink.gif

UWAGA.... Ważne jest aby odłączyć jedną z wtyczek MUTE... Wszystkie 3 wtyczki MUTE muszą być odłączone.

Sytuacja trochę komplikuję się gdy chcemy podłączyć Zestaw CK-200 pod radio. Problem dotyczy w tym przypadku braku zasilania +12V po włączeniu stacyjki na kostce ISO. Trzeba więc takie napięcie doprowadzić do kostki w przeciwnym razie system nie włączy się.....

Polecam również dokonać aktualizacji oprogramowania w wyświetlaczu - podłączyć pod PC-ta i kabelkiem USB ( brak w zestawie ) dokonać aktualizacji w wersji Polskiej...

Tak wygląda zestaw CK-200

286764628-a.JPG

Odłączamy to połączenie z opisem MUTE ... wszystkie mam odłączone.... w tym miejscu jest wejście do zewnętrznego wzmacniacza opisane jako sygnał pozytywny ale wolałem nie ryzykować zlosnik.gif

286764628-b.JPG

Ja postanowiłem umieścić ekranik nad lusterkiem więc wyprowadziłem kabelek w tym miejscu... oczywiście odkręcamy osłonę przeciwsłoneczną pasażera i puszczamy kabelek do słupka prawego

286764628-1.JPG

zdejmujemy osłonę słupka prawego i przepuszczamy kabelek

286764628-2.JPG

następnie odkręcamy kratkę środkową nawiewu - 2 śrubki inbus i przeciągamy kabelek pod deską

CDN.... powklejam zdjęcia

286764628-4.JPG

całą centralkę umieszczamy nad schowkiem.... jak widac miejsca jest pod dostatkiem zlosnik.gif ... warto przykleić elementy taśma dwustronną lub spiąć opaskami aby nie latały

286764628-20130311349.jpg

Wyciągamy NAVI i odpinamy te dwie wtyczki a następnie podpinamy wtyczki od CK-200 a wtyczki odpięte łączymy z gniazdem Ck-200 wszystko pasuje , jest zabezpieczone przed pomyłką zlosnik.gif

286764628-aaa.JPG

To stary przycisk od CK-7W który był przewodowy i który zdemontowałem zlosnik.gif

286764628-11.JPG

A to nowy wink.gif który jest bezprzewodowy i można go umieścić na kierownicy za pomocą specjalnej opaski z zestawu - ja nie zdecydowałem sie na ten krok zlosnik.gif lub w dowolnym innym miejscu

286764628-12.JPG

A to i sam zamontowany ekranik. Jest wbudowany tu mikrofon ( z lewej strony ) więc nie ma potrzeby prowadzić drugiego mikrofonu który jest w zestawie. Jeśli jednak ktoś wybierze inną lokalizację dla ekranu przypuszczam, że będzie konieczność poprowadzenia niezależnego mikrofonu w okolice słupka lub lampki

286764628-10.JPG

Przy pierwszym uruchomieniu - zestaw uruchamia się razem z przekręceniem stacyjki - wybieramy język polski i łączymy sie z telefonem... lub telefonami ..... polecam również zmienić kolor podświetlenia na pomarańczowy ( ale to już zależy od gustów - jest dowolność ustawień koloru zlosnik.gif ) RGB.... Pani mulher.gif z zestawu bardzo ładnie nas wita i żegna w ojczystym języku ale to może być wkurzające na dłuższą metę hehe.gif

Na razie za wiele nie przetestowałem więc CDN....

post-15502-14352519519311_thumb.jpg