Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AG X16XEL Szarpanie w okolicach 2000-2500 obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak w tytule tematu. Auto szarpnie raz, w porywach dwa razy podczas przyspieszania, najczęściej przy 2-2,5krpm.

Co zrobiłem:

- wyczyściłem przepustnicę,

- wyczyściłem EGR (kiedyś był błąd P0404, czyszczenie rozwiązało sprawę)

- zdjąłem przewód podciśnienia z regulatora ciśnienia paliwa - na odpalonym silniku, trzymając zatkany palcem przewód obserwowałem przez kilkanaście minut regulator czy przez króciec nie poleci paliwo - paliwo nie poleciało. To wg zaleceń Orochimaru (dziękuję za pomoc smile.gif )

- przy pracach z EGRem i przepustnicą odłączyłem akumulator celem zresetowania map.

- zmieniłem filtr powietrza na nowy.

Do wymiany mam przygotowany jeszcze filtr paliwa oraz zaślepkę pod EGR. Podejrzewam że zmienię jeszcze świece zapłonowe. Obecne (NGK BKR5EK) były wymieniane w zeszłym roku, mają około 15kkm przebiegu.

W załączeniu LOG z OpComa:

http://www59.zippyshare.com/v/6576319/file.html

Poniżej czasy przeliczone na sekundy kiedy te szarpnięcia wystąpiły.

- 10:41s,

- 259:54s,

- 357:65s,

- 440s,

- 592:22s,

- 666s,

Logi z OpComa trochę mało czytelne, mam nadzieję że ktoś obeznany jednak coś dostrzeże smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym zaczął właśnie od wymiany świec + popsikanie przewodów WN i też do wymiany jakby latały iskierki

Chyba za daleko brniesz - zacznij od najprostszych spraw

Napisano

> Ja bym zaczął właśnie od wymiany świec + popsikanie przewodów WN i też do wymiany jakby latały

> iskierki

> Chyba za daleko brniesz - zacznij od najprostszych spraw

W G nie ma przewodów.

Napisano

> W G nie ma przewodów.

To jest 1.6 16V - taki też występował w AF, i tam były przewody WN, zatem z czym tu mamy do czynienia?

Czyżby fajkocewki jak w Audi A4?

Napisano

> W G nie ma przewodów.

Może i nie ma, ale fajki są wymienialne.

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem ciśnienie paliwa. Kupiłem manometr, ten

http://allegro.pl/tester-cisnienia-wtrysku-benzyny-paliwa-0-10-bar-i3103928103.html

Po podpięciu pod listwę i odpaleniu silnika mam około 2,4-2,5 bar. Po wkręceniu silnika na wyższe obroty o dziwo ciśnienie spada do około 2,2 bar. Po gwałtownym wciśnięciu gazu ciśnienie rośnie do około 2,8 bar. Gdy zgaszę silnik wzrasta do 3 bar i tak zostaje.

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze .

Czekam na nowe świece i montuję cewkę (delphi) zlosnik.gif

BTW

Sądziłem że ciśnienie na listwie powinno być stałe. Nie liczyłem na równe 3 bary. Wziąłem poprawkę na wiek pompy/regulatora oraz możliwe odchyły tego osprzętu i przede wszystkim manometru.

Napisano

Zdejmij wężyk z regulatora, to będzie stałe wink.gif. Z wężykiem jest stałe względem podciśnienia w kolektorze dolotowym.

Napisano
  • Autor

A i owszem, zdejmę i sprawdzę smile.gif Szkoda że ten manometr nie ma dłuższego przewodu, sprawdziłbym podczas jazdy.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Powodem była wadliwa cewka zapłonowa.

Zmieniłem cewkę na Delphi CE10000-12B1 oraz założyłem świece Bosch FLR8LDCU - to co oryginał tylko bez logo GM.

Auto nie do poznania smile.gif Dużo lepiej przyspiesza, jest bardziej elastyczne.