Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym wykończyć, po ocieplaniu, cokoły ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Rzućcie no jakiś pomysł smile.gif

Dom został ocieplony, styropian ustawiony od listwy startowej aluminiowej. Przy styku z gruntem powstała szpara jakieś 8-10 cm. Czym najlepiej to wykończyć? Ładować styropian i robić opaskę? Może coś innego?

286781030-cokoly.JPG

post-22164-1435251969237_thumb.jpg

Napisano

A co to tak brzydko wykończone? Ja mam podobnie ale wygląda to równo no i pod spodem otynkowałem sobie tynkiem mozajkowym.

Krawiec

Napisano

W temacie nie doradzę, ale zrób cokolwiek, bo Ci gryzonie styro wyżrą, jak nie "zamkniesz" klejem czy czymś innym. ok.gif

Napisano
  • Autor

> W temacie nie doradzę, ale zrób cokolwiek, bo Ci gryzonie styro wyżrą, jak nie "zamkniesz" klejem

> czy czymś innym.

Tam jest aluminiowa listwa startowa, taka "półka"

Napisano

> A co to tak brzydko wykończone? Ja mam podobnie ale wygląda to równo no i pod spodem otynkowałem

> sobie tynkiem mozajkowym.

> Krawiec

Najszybciej i najłatwiej waytogo.gif

Napisano

> Witajcie

> Rzućcie no jakiś pomysł

> Dom został ocieplony, styropian ustawiony od listwy startowej aluminiowej. Przy styku z gruntem

> powstała szpara jakieś 8-10 cm. Czym najlepiej to wykończyć? Ładować styropian i robić opaskę?

> Może coś innego?

A co to takie powygryzane? I gdzie ta listwa startowa?

Napisano
  • Autor

> A co to takie powygryzane? I gdzie ta listwa startowa?

Listwa jest, a powygryzane, bo siatka z klejem i tynkiem poszła miejscami nieco dłuższa. Można odciąć równo po listwie i będzie git, ale ta szpara i tak nieładnie wygląda.

Można to uzupełnić styropianem, zajechać siatką na tynk (osłaniając pas dookoła domu) i zatynkować na np tynkiem mozaikowym. Ale może jest inne rozwiązanie?

Napisano

> Listwa jest, a powygryzane, bo siatka z klejem i tynkiem poszła miejscami nieco dłuższa. Można

> odciąć równo po listwie i będzie git, ale ta szpara i tak nieładnie wygląda.

> Można to uzupełnić styropianem, zajechać siatką na tynk (osłaniając pas dookoła domu) i zatynkować

> na np tynkiem mozaikowym. Ale może jest inne rozwiązanie?

Wygląda paskudnie, no ale jak mówisz, ze się odetnie i będzie got to git. Możesz tak jak mówisz naciągnąć marmolit albo płytki ceramiczne (które po jakimś czasie odpadną) więc lepiej pozostań przy 1. Jak na zdjęciu tylko u Ciebie dół będzie cofnięty.

2449f_sciany-zdjecia_1_jpg_marmolit-koupelnysmejkal-jex-cz.jpg

Napisano
  • Autor

> Wygląda paskudnie, no ale jak mówisz, ze się odetnie i będzie got to git. Możesz tak jak mówisz

> naciągnąć marmolit albo płytki ceramiczne (które po jakimś czasie odpadną) więc lepiej

> pozostań przy 1. Jak na zdjęciu tylko u Ciebie dół będzie cofnięty.

No i pytanie, czy po uzupełnieniu paskiem styropianu, sitakowaniu i mozaice nie będzie pękać ?

Napisano

> No i pytanie, czy po uzupełnieniu paskiem styropianu, sitakowaniu i mozaice nie będzie pękać ?

Ale co ma Ci pękać? Miliony domów w Polsce jest tak wykończonych.

Napisano

Podkleić cieńszym styro, zaciągnąć klejem i dać tynk mozaikowy (my stosowaliśmy malfarb - za krótko mamy żeby ocenić).

Jest różnica coś koło 4-5cm - wygląda ładnie wink.gif

Napisano

> Witajcie

> Rzućcie no jakiś pomysł

> Dom został ocieplony, styropian ustawiony od listwy startowej aluminiowej. Przy styku z gruntem

> powstała szpara jakieś 8-10 cm. Czym najlepiej to wykończyć? Ładować styropian i robić opaskę?

> Może coś innego?

Możesz wyrównać styropianem i dokleić płytki, też ładnie wychodzi. Tylko jedna uwaga - zostaw sobie jakieś 1-2 cm od podłoża. Sąsiad położył styropian na wylewce tarasu (wylewka tylko na kilkadziesiąt centymetrów, taras nie miał porządnego fundamentu), przyszła zima, płytę podniosło i styropian z siatką popękał mu na całej długości tarasu na wys. ok. 1 metra.

Napisano
  • Autor

> Możesz wyrównać styropianem i dokleić płytki, też ładnie wychodzi. Tylko jedna uwaga - zostaw sobie

> jakieś 1-2 cm od podłoża. Sąsiad położył styropian na wylewce tarasu (wylewka tylko na

> kilkadziesiąt centymetrów, taras nie miał porządnego fundamentu), przyszła zima, płytę

> podniosło i styropian z siatką popękał mu na całej długości tarasu na wys. ok. 1 metra.

I właśnie o to pytałem. O to mi chodziło, czy nie będzie pękać. No i tak właśnie myślałem...