Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytania SIENA 1.6

Featured Replies

Napisano

witam

zdaje sie ze bede czesciej tu zagladal poniewaz zamierzam zakupic siene i teraz mam pare pytan :

wiec na co zwrocic uwage przy zakupie?

jakie glosniki wchodza z przodu do sieny jakie z tylu i czy z przodu trzeba zdejmowac caly boczek?

gdize sa kanaly miedzy maska a srodkiem do kabelkow..

i czy warto?

wiec troche o autku:

1.6 16v 1997

przebieg 40tys km

wyposazenie pelne jakie bylo do sieny

dwa komplety praktycznie nowych opon(przebieg)

auto caly czas garazowane jezdzone od swieta

cena:8.5tys zl

Napisano

Witaj, poszukaj informacji, bo bylo takich watkow juz sporo na ten temat...

- sienka to bardzo fajny samochodzik;

- silnik 1.6 tez jest b. fajny, niestety troche pali od 9/100;

- uwage zwroc na wszystko, stan blachy (potrafia rdzewiec tylne blotniki na rantach, progi), silnik (rozrzad), zawiecha (czesto stuki, padaja rozne elementy gumowo-metalowe), alternator - standard ze lubi pekac obudowa...

-glosniki z przodu wchodza 16,5 (ale niestety musza byc plytkie) z tylu w polke wchodza 16,5 w miejsca fabryczne (plytkie) lub inne 16,5 (bez ograniczen) obok miejsc fabrycznych w polke (ja tak mam);

- watro kupic sienke, ale nie spodziewaj sie cudow to tylko fiat, wymaga troche uwagi, ale jak sie wszystko zrobi dobrze i na czas to super autko jest;

- przebieg cos maly w tym autku, ktore chceszs kupic, przygotuj sie na wydatki- dobrze bylo by zrobic od razu rozrzad...

-cena moze byc jesli to wersja hl ale z 1.6 chyba tylko takie byly...

Napisano
  • Autor

wiec tak spalanie nie jest takie wielkie imo bo moja fabia pali 15l na trasie beznyny

-jakiej maxymalnej glebokosci te glosniki ?

- co do przebiegu jest orginalny bo autem jezdzil od nowosci ktos z rodziny takze mam pewnosc co do stanu itd...

dzieki za odp

pozdro

Napisano

> przebieg 40tys km

> wyposazenie pelne jakie bylo do sieny

> dwa komplety praktycznie nowych opon(przebieg)

> auto caly czas garazowane jezdzone od swieta

> cena:8.5tys zl

Jeśli przebieg autentyczny i samochód nie był "bity" to cena bardzo atrakcyjna. Jeśli ma fabryczny rozrząd to tak jak napisał wyżej kolega należy go szybko wymienić ze względu na wiek bo w silniku 1,6 lubi często pękać pasek... a to kończy sie duzymi kosztami naprawy. Alternator to też słaby punkt sien... lubi pękać sick.gif

Napisano

> wiec tak spalanie nie jest takie wielkie imo bo moja fabia pali 15l

> na trasie beznyny

wow, to jaki masz silnik w tej fabii?, a sienka 1.6 tak jak napisalem od 9, ale nie trzeba sie wysilac zeby bylo np. 13/100, silniczek lubi obroty...

> -jakiej maxymalnej glebokosci te glosniki ?

tego nie pamietam, ale troche szukalem bo wiekszosc modeli byla za gleboka...ale juz wiadomo ze sa specjalne modele kenwood'a jak i mac audio (ja mam) i pasuja idealnie...

> - co do przebiegu jest orginalny bo autem jezdzil od nowosci ktos z

> rodziny takze mam pewnosc co do stanu itd...

to brac i smigac...

> dzieki za odp

> pozdro

Napisano

> witam

> zdaje sie ze bede czesciej tu zagladal poniewaz zamierzam

Cieszymy się bardzo smile.gif

>zakupic

> siene i teraz mam pare pytan :

> wiec na co zwrocic uwage przy zakupie?

Blacha, błotniki tylne (jak wyzej wspomniano), Alternator srednio wlasnie co 40 tys peka obudowa, rozrząd wymienić dla pewności, świece dla pewności wymienić, zwracać uwagę na stan zawieszenia (w szczególności tylne sprężyny - pękają), przednie zawieszenie, elementy gumowo-metalowe - są słabe na naszych drogach, jeszcze taki detal jak halogeny przeciw mgielne z przodu (fabryka szczędziła w uszczelki i mogły parować i co za tym idzie lustra wewnątrz mogły zardzewieć). Warto zobaczyć jak się trzymają elementy gumowe na półosiach (nie wiem jak to fachowo nazwać 270751858-jezyk.gif). Powciskaj sprzęgło, jeśli wyczujesz pod stopą coś dziwnego jakby tarcie to może zerwać się linka sprzęgła - ja to już 3 razy przerabiałem w przeciągu 163 tys km, u znajomego takie efekty były z linką od gazu smile.gif ale to pewnie wybryki poszczególnych modeli.

> jakie glosniki wchodza z przodu do sieny jakie z tylu i czy z przodu

> trzeba zdejmowac caly boczek?

nie, nie trzeba, głośniki mają swoje maskownice, wystarczy wykręcić 2 wkręty smile.gif

> gdize sa kanaly miedzy maska a srodkiem do kabelkow..

a nie wiem blush.gif

> i czy warto?

za tą cenę, z tym przebiegiem, w pełnej opcji sam bym wziął, jak się nie zdecydujesz to daj znać smile.gif

> wiec troche o autku:

> 1.6 16v 1997

> przebieg 40tys km

> wyposazenie pelne jakie bylo do sieny

> dwa komplety praktycznie nowych opon(przebieg)

ojj jeśli letnie fabryczne to lipa, sa tragiczne poza tym od 97 roku minelo troche latek i pewnie guma juz sie nie nadaje mimo glebokości bieżnika.

> auto caly czas garazowane jezdzone od swieta

pozazdrościć

> cena:8.5tys zl

ok.gif

troche ode mnie. Jak na razie warto z tym silnikiem jeździć na LPG jeśli chcesz dużo jeździć. Ktoś wyżej zaznaczył, że spalanie jest OD! 9l na 100, w moim modelu 98r.w mieście (100licy, czyli w korkach) spalanie benzyny dochodzi do 12l/100 (a to tylko 1,6!!) w trasie spala ok 9l na 100. No a na gazie to inna historia sick.gif

miasto: 14-15 / 100

trasa: 10/100

Ogolnie niezłe autko, aby szanować i dbać. Nie jeździć po dziurach (słabe zawieszenie), i w miare możliwości garażować.

Napisano
  • Autor

> wow, to jaki masz silnik w tej fabii?, a sienka 1.6 tak jak napisalem

1.4 wymieniony komp i pozmieniane mapy paliwowe

dzieki wszytskim za odpowiedzi ktore napewno pomoga smile.gif no i wszytsko wskazuje na to ze w najblizszym czasie bede tutaj sie odzywaj jesli bede mial jakies pytania wink.gif

pozdrawiam

Napisano

Ze spalaniem to bym nie przesadzał

Fakt szaleństwa w tym aucie będą kosztować ale

Przy spokojnej jeździe (około 90km/h) 1/3 miasto przy obciążeniu trzech osób spala mi zimą 7,1 litra pb, jak przycisnąć na trasie (tak około 120km/h) to średnia dla mieszanego wychodzi koło 8 l, w mieście fakt koło 10 l, jak poszaleć na autobanie to 9 i więcej (sienka bez większych problemów osiąga licznikowe 200km/h)

przy LPG 9 -11 , ale skutki długotrwałej jazdy na LPG ostatnio mocno mnie zniechęciły : (

alternator fakt padł przy chyba 90kkm

padł mi też komp co nie jest zbyt częste ale się zdaża.

Oczywiście zdażyć się mogą też inne problemy ale w starych samochodach już tak chyba jest...

(oczywiście mam 1,6 16v 98’)

Napisano

Szukaj owalnej gumowej zaślepki nad serwem hamulców

Napisano

> Szukaj owalnej gumowej zaślepki nad serwem hamulców

zgadza się ok.gif

przeprowadziłem tamtędy przewód fazowy do wzmaka smile.gif

Napisano
  • Autor

> zgadza się

> przeprowadziłem tamtędy przewód fazowy do wzmaka

no wlasnie o to mi chodzilo wink.gif dzieki

Napisano

Jeżeli nie zmieniasz kabli na inne jakościowo, to możesz użyć instalacji fabrycznej - nie jest taka zła. Z przodu kable masz na widoku po zdjęciu osłon w drzwiach, a z tyłu musisz poszukać pod wzmocnieniem przegrody/półki.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

z tylu do podswietelnia rejstracji jakie sa zarowki ? i jaki wymiar jelsi sa te takie...yyy...<---> o takie biglaugh.gif

Napisano

Poszperaj w archiwum. Kiedyś pisałem właśnie o Sienie 1,6.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.