Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana płynu hamulcowego w układzie wspomagania sprzegła?

Featured Replies

Napisano

Witam,

noszę się z zamiarem wymiany płynu hamulcowego w mojej Astrze H (w związku z tym, że procedura ta jest identyczna dla innych aut pozwoliłem sobie zamieścić temat na głównym kąciku, gdzie zagląda więcej mądrych głów smile.gif))

W kwestii wymiany płynu hamulcowego jest wszystko jest jasne - wymiana płynu przez przepompowanie pedałem hamulca płynu przez kolejne odpowietrzniki... w związku z tym, że układ hydrauliczny wspomagania sprzęgła w Astrze H opiera się również na płynie hamulcowym, chciałbym go również wymienić - jednak nigdy tego nie robiłem i tutaj zaczynają się schody - więc prosiłbym o porady?

Wymiany dokonać tak samo jak w układzie hamulcowym (pompować płyn pedałem sprzęgła), czy może w inny sposób? Czytałem żeby przez odpowietrznik na wysprzęgliku za pomocą dużej strzykawki wpuścić płyn i w ten sposób przez przepompowanie dokonać wymiany - co o tym myślicie?

A może w ogóle odpuścić wymianę płynu w układzie hydraulicznego wspomagania sprzęgła - jest sens to robić jak wszystko działa prawidłowo (nalatane obecnie 80kkm przez 2,5 roku)?

Tak w ogóle ile jest płynu hamulcowego w układnie hydraulicznego wspomagania sprzęgła?

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> noszę się z zamiarem wymiany płynu hamulcowego w mojej Astrze H (w związku z tym, że procedura ta

> jest identyczna dla innych aut pozwoliłem sobie zamieścić temat na głównym kąciku, gdzie

> zagląda więcej mądrych głów ))

> W kwestii wymiany płynu hamulcowego jest wszystko jest jasne - wymiana płynu przez przepompowanie

> pedałem hamulca płynu przez kolejne odpowietrzniki... w związku z tym, że układ hydrauliczny

> wspomagania sprzęgła w Astrze H opiera się również na płynie hamulcowym, chciałbym go również

> wymienić - jednak nigdy tego nie robiłem i tutaj zaczynają się schody - więc prosiłbym o

> porady?

> Wymiany dokonać tak samo jak w układzie hamulcowym (pompować płyn pedałem sprzęgła), czy może w

> inny sposób? Czytałem żeby przez odpowietrznik na wysprzęgliku za pomocą dużej strzykawki

> wpuścić płyn i w ten sposób przez przepompowanie dokonać wymiany - co o tym myślicie?

> A może w ogóle odpuścić wymianę płynu w układzie hydraulicznego wspomagania sprzęgła - jest sens to

> robić jak wszystko działa prawidłowo (nalatane obecnie 80kkm przez 2,5 roku)?

> Tak w ogóle ile jest płynu hamulcowego w układnie hydraulicznego wspomagania sprzęgła?

> Z góry dzięki za odp.

> Pozdrawiam

Ostatnio oglądałem na YT jak pan to robił w hondzie. Tak samo jak w hamulcach, wyssał ile się dało ze zbiornika, wytarł zbiornik od środka, zalał na ful i odbierał przy wysprzęgliku aż zaczął lecieć nowy.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio oglądałem na YT jak pan to robił w hondzie. Tak samo jak w hamulcach, wyssał ile się dało

> ze zbiornika, wytarł zbiornik od środka, zalał na ful i odbierał przy wysprzęgliku aż zaczął

> lecieć nowy.

Dzięki za odp.

Właśnie w ten sposób podobno często zdarzają się problemy hmmm dlatego fajnie gdyby się ktoś jeszcze wypowiedział, kto robił taki zabieg osobiście (pierwszym lub drugim sposobem)?

Napisano

> Ostatnio oglądałem na YT jak pan to robił w hondzie. Tak samo jak w hamulcach, wyssał ile się dało

> ze zbiornika, wytarł zbiornik od środka, zalał na ful i odbierał przy wysprzęgliku aż zaczął

> lecieć nowy.

Tylko Honda najprawdopodobniej ma wysprzęglik NA skrzyni a nie W skrzyni jak Opel i na dodatek pewnie ma osobny zbiorniczek wyrównawczy. W mojej EG4 przynajmniej tak było i tam nie było problemu z odpowietrzeniem sprzęgła, bo odpowietrznik był bezpośrednio na wysprzęgliku.

W przypadku Opla układ ten jest znacznie bardziej...ukryty.

Napisano

> Dzięki za odp.

> Właśnie w ten sposób podobno często zdarzają się problemy.

Problemy się zdarzają, jeśli np: wymienia się wysprzęglik i w układzie jest powietrze. Jeśli tylko przepompujesz płyn, to nic się nie stanie.

Napisano
  • Autor

odświeżę jeszcze temat... Panowie prosiłbym o ostatnią poradę zanim jutro zabiorę się do pracy smile.gif Najpierw wymienić płyn w układzie wspomagania sprzęgła, czy może w układzie hamulcowym?