Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Corolla silnik

Featured Replies

Napisano

Który silnik w ofercie Toyoty jest najodpowiedniejszy do tego samochodu??

To co na papierze to można użyć.......do tego do czego na ogół służy papier. Chodzi mi o rzeczywistość.

Zdaje się, że obcięta wersja Corolli nazywa się Auris i on też wchodzi w grę.

Diesel......niechętnie.

Napisano

> Diesel......niechętnie.

Jeśli chodzi o nową Toyotę to ten silnik jest tak miodny jak benzyna. ok.gif

To pisałem ja - miłośnik benzyny 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Który silnik w ofercie Toyoty jest najodpowiedniejszy do tego samochodu??

> To co na papierze to można użyć.......do tego do czego na ogół służy papier. Chodzi mi o

> rzeczywistość.

> Zdaje się, że obcięta wersja Corolli nazywa się Auris i on też wchodzi w grę.

Ostatnie Toyoty z małych z którymi miałem do czynienia to Corolla E12 z 2006 roku, oraz Auris z 2007.

Rolkę ujeżdżałem 1,5 roku temu, silnik 1.6 VVTi czyli benzynowy. Żwawe auto ale zimą na krótkich odcinkach piło okrytnie - poniżej 12-13 litrów na sto nie dało się zejść a starałem się.

Auris z silnikiem 1.4 diesel a dokładnie turbodiesel, zapomniałem akurat jakie oznaczenia mają te silniki. 90 KM wydaje się niewiele ale w połączeniu z automatem spokojnie daje rady. Z Aurisem mam do czynienia często bo śmiga nim ktoś z krewnych.

I powiem uczciwie mając do dyspozycji Corollę a Aurisa zdecydowanie wybieram tego drugiego, w wersji full wypas. To auto jest naprawdę przyjemne w użytkowaniu w sensie ergonomii,w wyglądzie tak od środka jak z zewnątrz i silnik 90 konny naprawdę daje rady -sprawdzane w miescie i na trasie 2200 km w jedną stronę.

Napisano

Ja obecnie ma e12 i silnik 1.4 97 KM, po mieście spokojnie daje radę a na trasie to różnie, jeśli się jeździ w 2 osoby i trochę ją wkręca w wyższe obroty to spoko, natomiast przy 4 to już problem z dynamiczną jazdą. Mi obecnie pali średnio 7,2, na trasie pali od 4,8-6,5 (w zależności od dynamiki jazdy) a w mieście 7-9

Napisano

To dużego wyboru nie masz, 1.4 albo 1.6. Jak do miasta i bez szaleństw to pewnie 1.4 styknie, ja mam 1.6 i imho to min. do tej budy.

Napisano

> Ja obecnie ma e12 i silnik 1.4 97 KM, po mieście spokojnie daje radę a na trasie to różnie, jeśli

> się jeździ w 2 osoby i trochę ją wkręca w wyższe obroty to spoko, natomiast przy 4 to już

> problem z dynamiczną jazdą. Mi obecnie pali średnio 7,2, na trasie pali od 4,8-6,5 (w

> zależności od dynamiki jazdy) a w mieście 7-9

a to dziwne, jezdzilem kilka lat dokladnie taka, spalanie po miescie 9-11, w trasie ok 7. Dynamika raczej kiepska. Za to kompletnie bezawaryjna, ale nudna jak flaki z olejem zlosnik.gif

Napisano

> a to dziwne, jezdzilem kilka lat dokladnie taka, spalanie po miescie 9-11, w trasie ok 7. Dynamika

> raczej kiepska. Za to kompletnie bezawaryjna, ale nudna jak flaki z olejem

Bo te silniki są niby takie same, a jednak trochę inne jednym biorą olej nawet niektórym dużo a mi prawie nic. Myślę, że b. dużo zależy od techniki ekonomicznej jazdy

Napisano

> Bo te silniki są niby takie same, a jednak trochę inne jednym biorą olej nawet niektórym dużo a mi

> prawie nic. Myślę, że b. dużo zależy od techniki ekonomicznej jazdy

mi oleju nie bral w ogole. Moj aktualny 140- konny Golf pali mniej niz Corolka, a mysle ze jezdze teraz dynamiczniej niz kiedys zlosnik.gif

Napisano

> mi oleju nie bral w ogole. Moj aktualny 140- konny Golf pali mniej niz Corolka, a mysle ze jezdze

> teraz dynamiczniej niz kiedys

A nie pomyślałeś, że może z twoją Corollą było coś nie tak? Z tego co ja widzę na AutoCentrum ludzie również podają spalanie podobne do mojego

Napisano

> A nie pomyślałeś, że może z twoją Corollą było coś nie tak? Z tego co ja widzę na AutoCentrum

> ludzie również podają spalanie podobne do mojego

ASO zawsze mowilo, ze TTTM zlosnik.gif pozatym zadnych innych niepokojacych sygnalow nie bylo. Niewazne, to juz historia zlosnik.gif

Napisano

> ASO zawsze mowilo, ze TTTM pozatym zadnych innych niepokojacych sygnalow nie bylo. Niewazne, to

> juz historia

A tak z ciekawości, jak spisuje się V chodzi mi o rudą, mój ojciec ma V+ i już malował klapę przy podświetleniu rejestracji a niedawno też zauważył koło tylnych światłach

Napisano

> A tak z ciekawości, jak spisuje się V chodzi mi o rudą, mój ojciec ma V+ i już malował klapę przy

> podświetleniu rejestracji a niedawno też zauważył koło tylnych światłach

rocznik 2007, nic na razie nie zauwazylem, ale po Twoim poscie bede musial sie dokladniej przyjrzec wink.gif

Napisano

> Który silnik w ofercie Toyoty jest najodpowiedniejszy do tego samochodu??

W wersji usa takiej jak mojej jest 1.8, nieco ponad 130KM i ten jest bardzo odpowiedni cool.gif Corolla XRS ma 170KM i chętnie bym to przetestował.

Napisano

Potwierdzam, 1.4 to dość słaba jednostka na tę kastę. Co do awaryjności to ja dotychczas w moim wymieniłem tylko kolektor dolotowy, bo rzęził, ale to podobno taki mankament tego silnika.