Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grill w bryle domu

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ja taki grill w bryle domu i mam następujące pytania:

- jak go poprawić aby mniej dymu przedostawało się na zewnątrz. Planuje na dole dodać rząd cegieł aby na nim był ruszt. Myślałem o daszku z góry lub ewentualnie opuszczenie góry o cegłę i domurowanie po boku kawałka.

- grill będzie obłożony kamieniem elewacyjnym jak cokół domu - ocieplać go jak resztę domu czy nie trzeba ?

Oto zdjęcie:

cf106967fb30a201m.jpg

Napisano

IMO źle zrobione - jedną długość cegły szersze a cały ruszt schowany tak, by dym nie wylatywał + lekki daszek chroniacy od opadów i jednocześnie zapobiegający powstawaniu tego pasa sadzy nad paleniskiem.

Napisano

> Mam Ci ja taki grill w bryle domu i mam następujące pytania:

> - jak go poprawić aby mniej dymu przedostawało się na zewnątrz. Planuje na dole dodać rząd cegieł

> aby na nim był ruszt. Myślałem o daszku z góry lub ewentualnie opuszczenie góry o cegłę i

> domurowanie po boku kawałka.

> - grill będzie obłożony kamieniem elewacyjnym jak cokół domu - ocieplać go jak resztę domu czy nie

> trzeba ?

> Oto zdjęcie:

a jak to jest zbudowane ? jak kominek ? czy po prostu zwęża się komora paleniskowa i komin ?

bo jeśli to drugie to nic już nie zrobisz icon_rolleyes.gif

mam w domku letniskowym taki tradycyjny kominek i po kilkunastu latach jest mniej okopcony jak ten twój

ale to stawiał zdun, więc cug jest super i nic się nie kopci do środka

Napisano
  • Autor

> a jak to jest zbudowane ? jak kominek ? czy po prostu zwęża się komora paleniskowa i komin ?

> bo jeśli to drugie to nic już nie zrobisz

> mam w domku letniskowym taki tradycyjny kominek i po kilkunastu latach jest mniej okopcony jak ten

> twój

> ale to stawiał zdun, więc cug jest super i nic się nie kopci do środka

To kopci tylko przy rozpalaniu, normalnie nie ma dymu. Nad paleniskiem po prawej stronie jest wylot do komina (oddzielny kanał komina z kominka).

Napisano

> To kopci tylko przy rozpalaniu, normalnie nie ma dymu.

To może rozpalaj mniejszym ogniem? Żeby słup powietrza w kominie ruszył.

Napisano

> To kopci tylko przy rozpalaniu, normalnie nie ma dymu.

Jest na to sposób. U mnie w kanale kominowym ok. pół metra nad paleniskiem jest specjalna komora zamykana drzwiczkami. Wygląda to jak zwykła rewizja.

Przed rozpaleniem pieca wkładam w tę rewizję kawałek gazety, podpalam i zamykam drzwiczki. Ten płomień ma na celu ruszyć słup powietrza w kominie. 10-15 sekund później podpalam palenisko w piecu i od razu mam ciąg. Proste i skuteczne.

Cały wic polega na tym, że ta komora ma małą objętość i po rozpaleniu gazety natychmiast następuje szybki ruch gazów.

Napisano

> Jest na to sposób. U mnie w kanale kominowym ok. pół metra nad paleniskiem jest specjalna komora

> zamykana drzwiczkami. Wygląda to jak zwykła rewizja.

> Przed rozpaleniem pieca wkładam w tę rewizję kawałek gazety, podpalam i zamykam drzwiczki. Ten

> płomień ma na celu ruszyć słup powietrza w kominie. 10-15 sekund później podpalam palenisko w

> piecu i od razu mam ciąg. Proste i skuteczne.

> Cały wic polega na tym, że ta komora ma małą objętość i po rozpaleniu gazety natychmiast następuje

> szybki ruch gazów.

Jak ja chcę rozpalić w piecu po zimie, a nie ma "cugu" (brak wiatru itd.), to zazwyczaj wystarcza mała szmatka nasączona paliwem, podpalona i wrzucona do komina, przez drzwiczki rewizyjne wink.gif

Ale jak jest choć lekki wiaterek, a nie chce się palić, to wystarczy włożyć podpaloną gazetę do komina, żeby "przepchnąć" powietrze.