Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt demontażu LPG

Featured Replies

Napisano

Jeśli ktoś z Was przechodził tę drogę, to proszę napiszcie mi, ile Was policzyli w warsztacie za kompletny demontaż instalacji, bo mam wrażenie, że gazownicy w moim mieście nieco sobie lecą w kulki krzycząc za tą operację 400zł...

Instalacja z parownikiem Lovato, butla walcowa, auto na mono-wtrysku, Cordoba 95r.

Nie chcę się z tym grzebać samemu, bo nie mam kanału i miałbym problem ze zdemontowaniem przewodów pod podłogą. wink.gif

Ps. nie pytać z jakiego powodu chcę zdemontować instalację. wink.gif

Napisano

> Jeśli ktoś z Was przechodził tę drogę, to proszę napiszcie mi, ile Was policzyli w warsztacie za

> kompletny demontaż instalacji, bo mam wrażenie, że gazownicy w moim mieście nieco sobie lecą w

> kulki krzycząc za tą operację 400zł...

> Instalacja z parownikiem Lovato, butla walcowa, auto na mono-wtrysku, Cordoba 95r.

> Nie chcę się z tym grzebać samemu, bo nie mam kanału i miałbym problem ze zdemontowaniem przewodów

> pod podłogą.

Ja myślę, że tak 150-200 to już maks.no bo ile to roboty.

A może wrzucić temat na jakiś regionalny, niech Ci ktoś zdejmie

> Ps. nie pytać z jakiego powodu chcę zdemontować instalację.

No dobra, to już powiedz.

P.S. a te przewody bardzo Ci przeszkadzają? Bo jak nie to wyjmij butlę, parownik, kompa przewody utnij i zostaw

Napisano
  • Autor

> Ja myślę, że tak 150-200 to już maks.no bo ile to roboty.

Tak samo sobie pomyślałem wink.gif ale widocznie "spece na warsztatach" myślą inaczej. zlosnik.gif

> A może wrzucić temat na jakiś regionalny, niech Ci ktoś zdejmie

Wrzuciłem. ok.gif

> No dobra, to już powiedz.

Skończyła się legalizacja na butlę (walcowa, więc od razu mus na wymianę na toroidalną przy okazji), reduktor do wymiany (10 lat nie ruszany), auto ledwo co jeździ na gazie, nie potrzebuję już gazu bo stać mnie obecnie na jazdę na noPB wink.gif

> P.S. a te przewody bardzo Ci przeszkadzają? Bo jak nie to wyjmij butlę, parownik, kompa przewody

> utnij i zostaw

Przygotowania do przeglądu, więc instalka musi być wymontowana w komplecie. wink.gif

Napisano

200zł ok.gif

Napisano

Sam sobie zdemontuj, przewody pod podłogą, znając gazowników, nie są jakoś specjalnie mocno zamocowane, da radę wkrętak i ewentualnie lewarek smile.gif

Napisano

Jeśli tylko wymontowanie gratów to 200-300 PLN.

Ale jeśli ma to być zrobione z głową, tzn zabezpieczone otwory w podwoziu, porządnie polutowane i zaizolowane wiązki to moim zdaniem 400PLN to uczciwa cena.

Najlepiej i najdokładniej zrobisz samemu, o ile temat wiązek elektrycznych ogarniasz.

Napisano

> Ale jeśli ma to być zrobione z głową, tzn zabezpieczone otwory w podwoziu, porządnie polutowane i zaizolowane wiązki to moim zdaniem 400PLN to uczciwa cena.

200zł za to co napisałeś ok.gif

nie wyobrazam sobie demontażu instalacji bez lutowania i konserwacji podłogi ok.gif

Napisano

> Sam sobie zdemontuj, przewody pod podłogą, znając gazowników, nie są jakoś specjalnie mocno

> zamocowane, da radę wkrętak i ewentualnie lewarek

teraz są przewody na wkretach i blaszkach.

ale jak jest starsza instalacja to wszystko na tyrytytkach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sam sobie zdemontuj, przewody pod podłogą, znając gazowników, nie są jakoś specjalnie mocno

> zamocowane, da radę wkrętak i ewentualnie lewarek

I wszystko na to wskazuje, że jednak sam spróbuję w weekend zdemontować. ok.gif

Lewarek i kobyłki mam. wink.gif

Obawiam się jedynie trzech rzeczy:

1. demontaż przewodów pod podłogą - czy dojdę do nich jak auto będzie jedynie na kobyłkach po stronie wlewu (czy wysokość kobyłki wystarczy)

2. demontaż parownika - węże od chłodzenia

3. wiązka elektryczna od przełącznika gazu, cholera wie gdzie to idzie (mam jeszcze ten manualny I-0-II)

Napisano
  • Autor

> ale jak jest starsza instalacja to wszystko na tyrytytkach

Instalka 10-letnia wink.gif

Generalnie jest tak, że wywalenie butli, wlewu, parownika i miksera to pikuś. wink.gif

Z resztą może być większa rzeźba.

Zwłaszcza, że operacja będzie wykonywana pod domem, bez garażu ale nie na chodniku czy ulicy. wink.gif

Napisano

> Z resztą może być większa rzeźba.

Miedź od biedy możesz zostawić - utniesz tyle ile się da a pod spodem może zostać.

Na pewno musisz ogarnąć elektrykę - ściągnij sobie schemat swojej instalki, żebyś wiedział które przewody masz powrotnie połączyć.

Napisano

> 1. demontaż przewodów pod podłogą - czy dojdę do nich jak auto będzie jedynie na kobyłkach po

> stronie wlewu (czy wysokość kobyłki wystarczy)

Wystarczy a jak zabraknie to zorganizuj sobie jakąś stabilną podkładkę pod kobyłkę to będzie wyżej.

> 2. demontaż parownika - węże od chłodzenia

Musisz sobie zorganizować złączkę to wodnego przewodu. parownik jest zapewne wpięty szeregowo przed nagrzewnicą wiec gazownik uciął przewód ją zasilający żeby to zrobić.

> 3. wiązka elektryczna od przełącznika gazu, cholera wie gdzie to idzie (mam jeszcze ten manualny

> I-0-II)

Ja bym tego nie ruszał. Instalacja stara, kable sztywne, łatwo o skuchę. Wywal zbiornik, , parownik, mikser, poucinaj miedź, odepnij elektronikę od złącza i zaizoluj wtyczkę . Do takiego demontażu przy odrobinie szcześcia nie będziesz potrzebować nawet podnośnika jeśli śruby od butli sie odkręcą. U mnie po 10 latach dało sie je ruszyć bez kłopotu.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy a jak zabraknie to zorganizuj sobie jakąś stabilną podkładkę pod kobyłkę to będzie wyżej.

Zorientowałem się i powinien wystarczyć lewarek i jedna kobyłka. wink.gif

> Musisz sobie zorganizować złączkę to wodnego przewodu. parownik jest zapewne wpięty szeregowo przed

> nagrzewnicą wiec gazownik uciął przewód ją zasilający żeby to zrobić.

Od nagrzewnicy idą dwa węże, do których są wpięte trójniki, od których idą węże do parownika.

Muszę jedynie wywalić te trójniki i kupić nowe węże, bo stare są za krótkie i nie dosięgną do nagrzewnicy. wink.gif

> Ja bym tego nie ruszał. Instalacja stara, kable sztywne, łatwo o skuchę.

Z tym się udało. ok.gif

Wypiąłem wszystko z instalacji. smile.gif

> Wywal zbiornik, ,

> parownik, mikser, poucinaj miedź, odepnij elektronikę od złącza i zaizoluj wtyczkę . Do

> takiego demontażu przy odrobinie szcześcia nie będziesz potrzebować nawet podnośnika jeśli

> śruby od butli sie odkręcą. U mnie po 10 latach dało sie je ruszyć bez kłopotu.

Dziś zacząłem zabawę. smile.gif

Wywaliłem już butlę (ciekawe czy złom przyjmie wink.gif ), wlew, elektrykę.

Zajęło mi to godzinkę i jedno piwo.gifwink.gif

Pozostał mikser (mam nadzieję, że śruby trzymające przepustnicę są oryginalne, a nie jakieś dłuższe), parownik, jeden przewód miedziany i elektryczny 2-żyłowy pod podłogą . wink.gif

Jutro będę kończył. ok.gif

Zaoszczędziłem minimum dwie stówki. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jutro będę kończył.

I po robocie. waytogo.gif

Udało mnie się samemu wszystko zdemontować. smile.gif

Licząc wczorajszą i dzisiejszą pracę, to w sumie cała operacja zajęła mi ok. 4h. Bez kanału, bez lewarka, bez specjalistycznych narzędzi. wink.gif

W końcu odzyskałem bagażnik, a auto wigor. smile.gif