Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelki termostatu Grande Punto 1,4 8V

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie,

Pojawił się wyciek płynu w GP u mojej mamy. Obstawiam uszczelkę termostatu bo różowe zacieki pochodzą z tamtej okolicy. W związku z tym mam pytanie. Czy poradzę sobie z wymianą tej uszczelki sam? z tego co widziałem, termostat jest przkręcony na dwie śruby. Rozumiem, że jak silnik będzie zimny to po odkręceniu termostatu wyleci troszkę płynu...?Dobrze mniemam?:)

Za wszelkie porady z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Napisano

> Za wszelkie porady z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Wszystko się zgadza ok.gif prawie wink.gif

Tak, jest na dwie śrubki (10mm bodajże) ok.gif

Tak, jest tam papierowa uszczelka ok.gif

Nie, wyleci sporo płynu tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko się zgadza prawie

> Tak, jest na dwie śrubki (10mm bodajże)

> Tak, jest tam papierowa uszczelka

> Nie, wyleci sporo płynu

Yyy, nie papierowa, tylko taka cienka, gumowa, wkładana w kanalik w obudowie termostatu. A płynu wyleci sporo- tzn ile...?

Napisano

> Yyy, nie papierowa, tylko taka cienka, gumowa, wkładana w kanalik w obudowie termostatu.

A faktycznie sciana.gif pomyrdałem z mk1. Rzeczywiście jest gumowa (nie zwróciłem uwagi jak zmieniałem u siebie termostat) ok.gif

A płynu

> wyleci sporo- tzn ile...?

no na pewno nie troszeczkę wink.gif zwłaszcza że zbiornik wyrównawczy masz wyżej, w głowicy też jest trochę płynu.

Chodzi mi o to, że jeśli liczysz, że podłożysz ręcznik papierowy i nie zrobisz plamy z płynu pod autem, to się możesz zdziwić wink.gif

Napisano
  • Autor

>Chodzi mi o to, że jeśli liczysz, że podłożysz ręcznik >papierowy i nie zrobisz plamy z płynu pod

> autem, to się możesz zdziwić

Domyślam się, że to nie będzie 100 ml:) Chodziło mi raczej o to, czy kupić litr czy dwa litry płynu na dolewkę:) A jeśli termostat jest sprawny to chyba nie ma sensu pomnażać kosztów operacji i wymieniać go...? Chociaż zastanawiam się czy nie jest przypadkiem tak, że obudowa termostatu jest w dolnej części pęknięta i dlatego cieknie...?

Napisano

Witam,

U mnie też podciekało z okolicy termostatu, podejrzewałem, że uszkodziła się któraś z obejm ale

okazało się, że pękł jeden z plastikowych króćców - konieczna wymiana termostatu

Także sprawdź dokładnie skąd cieknie

Pzdr