Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] 1.8 (T18SED) silnik krokowy

Featured Replies

Napisano

> ja robie na Ruczaju wiec troche daleko na Czyzyny ale jak odwiedze kilka serwisow w krk i rozłożą

> ręce z tymi drganiami to może skorzystam i jakoś podjade do Ciebie. Co do stukania to mam to

> odkad kupilem auto w marcu 2013, jakos sie to nie nasila i slychac jedynie przy wiekszych

> nierownosciach typu progi, garby itp. Jak jest w miare prosta droga to na lekkich dziurach czy

> fałdach tego nie słychać. Wymiana sworznia u mnie na wiosce 40zl, sam sworzen CTR 45zl, moze w

> sobote mi to zrobią. Wymieniałem już łącznik przód x2, mocowanie amorków guma + łożysko i

> dalej stuka.

U mnie dziwny pojedynczy stuk występujący dość chaotycznie powodowała główna poduszka silnika. Ta, na której on spoczywa na prawej podłużnicy. Też się trochę naszukałem i wymieniłem niepotrzebnie parę w sumie jeszcze zdrowych fantów, bo wstępnie stuk lokalizowałem z tyłu, a z biegiem czasu, gdy robił się coraz częstszy, to "przesuwał" się stopniowo do przodu. W garażu do tej pory leży używany McPherson, który kupiłem na podmianę, bo wyglądało, że może stukać już tylko amortyzator. W zawieszeniu nie było żadnych luzów. W sumie denerwowało mnie to łącznie prawie trzy lata.

Jedyny problem jest taki, że ze względu na konstrukcję poduszki, nie bardzo idzie ją zdiagnozować, nawet po demontażu. Ja po dość długich bojach zdecydowałem się ją jednak kupić w Potaku i to był już strzał w "10". smile.gif

Skoro ty masz do tego stuku problem z drganiami, to mój wstępny strzał idzie jednak na ta poduszkę. Sworznia nie wymieniaj. Szkoda pieniędzy. No chyba że ma on już jednak luz.

Napisano

> U mnie dziwny pojedynczy stuk występujący dość chaotycznie powodowała główna poduszka silnika. Ta,

> na której on spoczywa na prawej podłużnicy. Też się trochę naszukałem i wymieniłem

> niepotrzebnie parę w sumie jeszcze zdrowych fantów, bo wstępnie stuk lokalizowałem z tyłu, a z

> biegiem czasu, gdy robił się coraz częstszy, to "przesuwał" się stopniowo do przodu. W garażu

> do tej pory leży używany McPherson, który kupiłem na podmianę, bo wyglądało, że może stukać

> już tylko amortyzator. W zawieszeniu nie było żadnych luzów. W sumie denerwowało mnie to

> łącznie prawie trzy lata.

> Jedyny problem jest taki, że ze względu na konstrukcję poduszki, nie bardzo idzie ją zdiagnozować,

> nawet po demontażu. Ja po dość długich bojach zdecydowałem się ją jednak kupić w Potaku i to

> był już strzał w "10".

> Skoro ty masz do tego stuku problem z drganiami, to mój wstępny strzał idzie jednak na ta

> poduszkę. Sworznia nie wymieniaj. Szkoda pieniędzy. No chyba że ma on już jednak luz.

ja byłem na dwóch różnych stacjach diagnostycznych gdzie mają szarpaki, sprawdzali, trzęsli ale sworznia nie stwierdzili, jedynie że laczniki juz biednie wygladają wiec je wymieniłem. Co do poduszek to zebralem info że są 4szt jak na fotkach ponizej

http://home.autocom.pl/remikm/poduszka/1.jpg

http://home.autocom.pl/remikm/poduszka/2.jpg

http://home.autocom.pl/remikm/poduszka/3.jpg

http://home.autocom.pl/remikm/poduszka/4.jpg

ktorą z nich wymieniałeś ? Po prawej stronie mamy poduszke z 3 i 4 zdjecia a ta główna to chyba nr 3

Napisano

Fotka nr 3.

nr katalogowy 96550227.

Widzę, że w Potaku nie mają, ale zamówić zawsze możesz. Przypłynie w następnym kontenerze. smile.gif

Napisano

> Fotka nr 3.

> nr katalogowy 96550227.

> Widzę, że w Potaku nie mają, ale zamówić zawsze możesz. Przypłynie w następnym kontenerze.

zapytam jutro w ASO chevrolet, przejezdzam codziennie kolo nich na jasnogórskiej.

Napisano

> zapytam jutro w ASO chevrolet, przejezdzam codziennie kolo nich na jasnogórskiej.

Oby Cię tylko nie zabili ceną. Ja za swoją z przesyłką dałem dokładnie 141,36PLN, bez mała rok temu.

Alternatywny (nowszy) numer tej poduszki to 96550236.

Kupisz ją np. tu: http://www.sklep.apcar.com.pl/oferta1.html?mod=5&nt=l&alfa=P

Napisano

> Oby Cię tylko nie zabili ceną. Ja za swoją z przesyłką dałem dokładnie 141,36PLN, bez mała rok

> temu.

> Alternatywny (nowszy) numer tej poduszki to 96550236.

> Kupisz ją np. tu: http://www.sklep.apcar.com.pl/oferta1.html?mod=5&nt=l&alfa=P

no i byłem w ASO, zabili mnie ceną smile.gif 280zł i 5 dni czekania. Kupie jednak gdzieś indziej

Napisano

> no i byłem w ASO, zabili mnie ceną 280zł i 5 dni czekania. Kupie jednak gdzieś indziej

Pytaj tych z apcar, czy faktycznie mają na stanie. Kiedyś u nich kupowałem i nie miałem powodów do narzekania.

Napisano

> Pytaj tych z apcar, czy faktycznie mają na stanie. Kiedyś u nich kupowałem i nie miałem powodów do

> narzekania.

W apcar mają to. Cena + wysylka 18zl kurierem za pobraniem

Napisano

> W apcar mają to. Cena + wysylka 18zl kurierem za pobraniem

Nuki_tsw jesteś Wielki !! poduszka wymieniona stuki ustąpiły. Co do drgań to muszę wiecej pojeździć aby sprawdzić czy też ustąpiły. Stuki sprawdzałem na progach i teraz jest cisza.

Napisano

> Nuki_tsw jesteś Wielki !!

E tam. Po prostu sam się z czymś takim bardzo długo męczyłem. smile.gif

Napisano

> E tam. Po prostu sam się z czymś takim bardzo długo męczyłem.

dla mnie była to pp prostu bardzo dobra i celna wskazówka. Co do drgań to bez zmian więc w następnej kolejności wymienie 2 poduszki dolne a jeśli to nie pomoże to jeszcze ta poducha górna po lewej. Stawiam że drgania pochodzą jednak od poduszki bo natężają się w zależności od tego jak stoi auto. Na płaskim najmniej a na pochyłości w góre lub w dół drga najmocniej.