Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

malowanie dachu - blacha ocynk?

Featured Replies

Napisano

Witam,

macie może doświadczenie w malowaniu dachu wykonanego z blachy ocynkowanej?

Dotychczas dach był malowany chlorokauczukiem, co wystarczało na 5-10lat, po czym się farba zaczyna łuszczyć... przed każdym malowaniem dach zmatowiony szczotką drucianą, a odstające płaty farby zbierane szpachelką...

Teraz nadeszła ponowna pora malowania, ale chciałbym coś bardziej trwałego ( o ile istnieje) - możecie polecić jakieś sprawdzone farby, którym nie przeszkadzałyby resztki chlorokauczuku na blasze (wszystkiego nie ma szans zedrzeć do gołej blachy)?

Napisano

> Witam,

> macie może doświadczenie w malowaniu dachu wykonanego z blachy ocynkowanej?

> Dotychczas dach był malowany chlorokauczukiem, co wystarczało na 5-10lat, po czym się farba zaczyna

> łuszczyć... przed każdym malowaniem dach zmatowiony szczotką drucianą, a odstające płaty farby

> zbierane szpachelką...

> Teraz nadeszła ponowna pora malowania, ale chciałbym coś bardziej trwałego ( o ile istnieje) -

> możecie polecić jakieś sprawdzone farby, którym nie przeszkadzałyby resztki chlorokauczuku na

> blasze (wszystkiego nie ma szans zedrzeć do gołej blachy)?

Ja miałem podobny problem zlosnik.gif

W zeszłym roku pomalowałem MAKOR-TIX od Tikkurila. Zimę przetrwało bez żadnych ubytków. Ładnie kryje kolor i łatwo się rozprowadza.

Napisano

Są takie farby dwuskładnikowe na ocynk, ale najpierw trzeba poczekać około roku aż zmatowieje. Później odtłuścić (najlepiej preparatem z tej samej linii) i wtedy malować.

Wykonanie zgodnie z technologia gwarantuje bardzo duża trwałość.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ja miałem podobny problem

> W zeszłym roku pomalowałem MAKOR-TIX od Tikkurila. Zimę przetrwało bez żadnych ubytków. Ładnie

> kryje kolor i łatwo się rozprowadza.

Dobry wybór, my pracujemy przy zabudowie jednorodzinnej na akrylowym Nobilesie.

Do trudniejszych tematów systemy noxan-a.

Generalnie polecam akryl, chlorokauczuki są farbami mało elastycznymi, nie powinno się malować nimi powierzchni mocno pracujących.

Jak coś to pytaj smile.gif

Napisano

ja używałem tego:

jakiś tekst

jest w kilku kolorach i tworzy jakby taką "plastikową", elastyczną powłokę...

malowałem może w 2005 roku i teraz szykuje się do ponownego malowania...

Napisano

> ja używałem tego:

> jakiś tekst

> jest w kilku kolorach i tworzy jakby taką "plastikową", elastyczną powłokę...

> malowałem może w 2005 roku i teraz szykuje się do ponownego malowania...

Z opisu wynika, że to idealny środek do konserwacji podwozia grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> macie może doświadczenie w malowaniu dachu wykonanego z blachy ocynkowanej?

> Dotychczas dach był malowany chlorokauczukiem, co wystarczało na 5-10lat, po czym się farba zaczyna

> łuszczyć... przed każdym malowaniem dach zmatowiony szczotką drucianą, a odstające płaty farby

> zbierane szpachelką...

> Teraz nadeszła ponowna pora malowania, ale chciałbym coś bardziej trwałego ( o ile istnieje) -

> możecie polecić jakieś sprawdzone farby, którym nie przeszkadzałyby resztki chlorokauczuku na

> blasze (wszystkiego nie ma szans zedrzeć do gołej blachy)?

Też kiedyś malowałem dach co 5 lat, aż do momentu gdy ponad 10 lat temu zleciłem tą robotę fachowcom i dach bez najmniejszego złuszczenia jest do dziś, a zapowiada się że i przez następne lata nic się z nim nie stanie. Goście wyczyścili dach maszynowo (szczotki druciane na na wiertakach zlosnik.gif ) po czym zmyli wodą, a następnie zmyli jakimś środkiem - chyba cynkol W do odtłuszczania (zostało mi jedno opakowanie, ale nie wiem czy po nich czy z mojej roboty) - dach był tak śliski, że nie sposób było się na nim utrzymać nawet na najmniejszych spadkach (po których wcześniej chodziłem normalnie bez zabezpieczenia) i pomalowali dach... nooo właśnie czym, i tu jest problem z moją pamięcią. Z puszek które mi zostały wynika, że to była albo Śnieżka na dach poliwinylowa na powierzchnie ocynkowane, albo... albo Lowicyn z polifarbu łódź - farba poliwinylowa do malowania blachy ocynkowanej. O ile mnie pamięć nie myli to ta druga była jednak używana przeze mnie do malowania dachu na tarasie, spory kawał dachu. Kupiłem wtedy blachę ocynkowaną i sam malowałem według tego co widziałem jak to robili fachowcy. Ten dach również do dziś jest bez zarzutu mimo upływu 8-9 lat. waytogo.gif

Nie wiem czy dziś produkują takie farby i czy w ogóle te fabryki farb istnieją, ale jeśli miałbym coś polecić to tylko taki rodzaj farby jaką mam u siebie na dachach - poliwinylowa na ocynk. Z odpowiednio zrobionym podkładem, dobrze odtłuszczona powierzchnia przed malowaniem i jest spokój na lata. waytogo.gif

Napisano

> Z opisu wynika, że to idealny środek do konserwacji podwozia

może tak, ale na dachu dobrze się trzyma. jedynie od południowej strony, gdzie słońce pali non stop jest jakby już "wypłowiały" kawałek dachu i dlatego będę malował...ale i tak uważam to za przyzwoity wynik...

Napisano

Jakby na samochodzie wytrzymało 2 lata to przy tej cenie było by dobrze ;-)

Napisano

dach z blachy ocynkowanej maluje się po kilku latach , to zależy od stopnia odparowania ocynku tzw adhezji (przyczepności) , trzeba sprawdzać dach kilka razy w roku by trafić na odpowiedni moment ,

blacha musi być matowa i szorstka na całej powierzchni inaczej brak przyczepności ( i śnieg grinser006.gif ) złuszczy nawet farbę z NASA grinser006.gifbiglaugh.gif