Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne stuki pod kierownicą

Featured Replies

Napisano

Dziwne jest to ze stuki dochodzą gdy kierownica jest na wprost. Wtedy szybkie ruchy prawa-lewa i mamy ten odgłos.

Gdy skręcimy kierownicę o 15 stopni w prawo lub w lewo i wtedy wykonamy szybkie ruchy prawa-lewa stukania nie ma.

Myślałem, że powodem stukania może być przełącznik zespolony ( zmieniałem go jak zakładałem kierownicę multi )

Pukanie występuje gdy się kręci kierownicą i jak się w dziurę wiedzie czy nawet nawierzchnie zmieni :/ na pewno nie jest to coś mechanicznego z zawieszenia.

Napisano

Łączniki staba i końcówki drążków był obejrzał ok.gif

Napisano

Sprawdź przeguby na kolumnie kierownicy .Możesz też sprawdzić czy śruba łącząca przegub z przekładnią jest dobrze dokręcona (ostatni miałem taki przypadek w nowej Bravie)wystarczyło dokręcić nakrętkę

Napisano
  • Autor

23 kwietnia miałem przegląd rejestracyjny. Panda przetrzepana i nic diagnosta nie wykrył.

odgłos dochodzi z wnętrza, pod kierownicą... i podczas jazdy na wprost, nawet zmiana nawierzchni powoduje ten odgłos....ale tylko jadąc na wprost.

Oglądałem to z latarką, głowa między pedałami ale nic nie widać, tylko słychać....

Napisano

> 23 kwietnia miałem przegląd rejestracyjny. Panda przetrzepana i nic diagnosta nie wykrył.

> odgłos dochodzi z wnętrza, pod kierownicą... i podczas jazdy na wprost, nawet zmiana nawierzchni

> powoduje ten odgłos....ale tylko jadąc na wprost.

> Oglądałem to z latarką, głowa między pedałami ale nic nie widać, tylko słychać....

Zerknij na łączenia kolumny kierowniczej, ewentualnie przesmaruj dobrym smarem "krzyżaki" kolumny ok.gif

Sprawdź mocowanie samej kolumny jeszcze wink.gif

Z łącznikami staba różnie bywa, trzepaki nie wychwycą wszystkiego biglaugh.gif

Napisano

prawdopodobnie stuka kolumna kierownicy - składa się ona jakby z dwóch rurek wchodzących jedna w drugą- jest to zrobione dla bezpieczeństwa aby kolumna nie wbiła się jak kopia w razie wypadku do wnętrza

problem jest w tym iż ona jest na końcu sklepana- są frezy- prawdopodobnie tam masz luz i stuka przy najdrobniejszym ruchu

z tego co pamiętam ktoś już na forum miała z tym problem

286911786-kolumna.jpg

post-33228-1435252035521_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Tak właśnie myślałem, że to na łączeniu tych dwóch rurek ( ruszałem tym góra dół i właśnie był ten dzwięk )

Jak pozbyć się tego odgłosu? Trzeba wsio rozebrać?