Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięty rozrusznik - przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Auto to co prawda Panda, ale to bliźniacza konstrukcja,

auto po wymianie termostatu (co nie ma nic wspólnego z usterką), przy próbie odpalenia usłyszałem bardzo niemiły dźwięk. Zdemontowałem rozrusznik i tak to wygląda:

511ac571aefdfd17med.jpg

Pękła tzw. głowiczka. Zakład który regeneruje rozruszniki twierdzi że to bardzo rzadki przypadek i zdarza się przy mocno wysłużonym wieńcu koła. Auto ma 3 lata i 46 tys przebiegu..

Napisano

> Witam wszystkich,

> Auto to co prawda Panda, ale to bliźniacza konstrukcja,

> auto po wymianie termostatu (co nie ma nic wspólnego z usterką), przy próbie odpalenia usłyszałem

> bardzo niemiły dźwięk. Zdemontowałem rozrusznik i tak to wygląda:

> Pękła tzw. głowiczka. Zakład który regeneruje rozruszniki twierdzi że to bardzo rzadki przypadek i

> zdarza się przy mocno wysłużonym wieńcu koła. Auto ma 3 lata i 46 tys przebiegu..

Patrząc na to pęknięcie tak mi się wydaje, że być może to wadliwy odlew był przyczyną problemu?

Napisano
  • Autor

Przed zamontowaniem nowego rozrusznika obróciłem kilkukrotnie silnikiem obserwując zęby koła zamachowego. Praktycznie wszystkie zęby jak nowe, może 2 były jak by je ktoś dotknął szlifierką ale to tylko w sensie stanu powierzchni a nie zużycia czy utraty kształtu. Nowy rozrusznik ma oddzielny trzpień gwintowany na + z aku i oddzielny na + ze stacyjki co pociąga za sobą małą przeróbkę i zaprasowanie nowych oczek o innej wielkości - bardzo przydała się praska i zestaw końcówek.

Za regenerowany rozrusznik zapłaciłem 300 zł, w najbliższym ASO 575 regenerowany, a 700 taki w 100% nowy. Oczywiście można kupić taniej w necie.

Jako ciekawostkę podam fakt, że rozrusznik za pierwszym odpaleniem nie ruszył, dopiero od drugiego. Rozmawiałem z zaprzyjaźnionymi mechanikami że to i tak super bo zazwyczaj regenerowany za 4-5 razem odpala. Teraz odpala pięknie.

Odnośnie pęknięcia głowiczki - drążyłem temat i ponoć były silniki w których zdarzało się to i wynika to tylko z wadliwej serii odlewu.

Aha przed zamontowaniem rozrusznika na swoje miejsce podłączyłem go na przedłużanych kablach obok auta bo chciałem sprawdzić czy stacyjka "odbija" tzn czy po puszczeniu kluczyka koło zębate wraca w stronę rozrusznika.