Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasztet domowy

Featured Replies

Napisano

Polecam wszystkim - robota naprawdę żadna a wiemy co jemy - czyli nie zmielone uszy, ogony i inne wnętrzności tylko prawdziwe mięso.

Przepis mój autorski ( w większości na oko ):

Kupujemy mięso:

0,8kg łopatki

0,5kg karkówki

0,3-0,5kg wołowiny ( może być nawet gulaszowe wołowe )

kawałek brzuszka albo podgardla

jeśli powyższe były dość tłuste to nie trzeba, jeśli nie to kawałek słoniny

ok 0,25kg wątróbki (*obojetnie jakiej - ja dziś kupiłam wołową )

do tego bułka poznańska (*taka z przedziałkiem )

3-4 cebule

ziele angielskie 6-7 ziaren

liść laurowy - 3-4 szt

pieprz, sól

3-4 jajka

3 cebule

Odrobina mleka.

Gałka muszkatałowa.

Ziele, listek i pieprz zagotowujemy w pół szklance wody - gotujemy 10 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę 3x3xcm ( oprócz słoniny i wątróbki ) i wrzucamy do garnka,

zalewamy odcedzonym wywarem z przypraw, dolewamy trochę wody jeśli garnek jest duży tak żeby miało się w czym dusić. Solimy tak aby wywar był słony. Wrzucamy 2 cebule pokrojone w półplasterki. Gotujemy 1,5-2 godziny - aż mięso zmięknie.

Bułke dzielimy ręką na 4 części - namaczamy w mleku.

Mięso po 2h oddcedzamy i studzimy. Mielimy 3x przez maszynkę mieląc również sparzoną wątróbkę, jedną surową cebulę, namoczoną bułkę. ( pod koniec mielenie może być uciążliwe bo masa będzie naprawde lepka ).

Do masy dodajemy jajka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Radzę dodać więcej soli - masa lepiej żeby była bardziej słona niż za mało - w przeciwnym wypadku pasztet będzie mdły.

Układamy w foremkach - wielkość według uznania. Można przykryć kawałkami boczku surowego. (*ja odkroiłam po ugotowaniu kawałki tłuszczu z mięsa i połowę foremek nakryłam tymi skrawkami ).

Pieczemy ok. godziny w 170C.

Można zamrażać porcjami. Po odmrożeniu smakuje b. dobrze.

* Jeśli ktoś chce uzyskać pasztet "francuski" - bardzo smarowny ( coś jak pasztetowa ) - po 45 minutach pieczenia pasztet wyjąć, ostudzić, zmielić i zapiekać jeszcze 35 minut.

Mój właśnie się piecze:

92244210201013804218358.jpg

Napisano
  • Autor

> uwielbiam domowy pasztet, najlepszy jest z chrzanem

No i co z tego jak ja tam przepisu nie widzę grinser006.gif

Napisano

> No i co z tego jak ja tam przepisu nie widzę

musialbym poszukac, gdzie sobie zapisalem, ale na pewno nie bylo zadnego podgardla itp., za to dalem sporo boczku, wiecej watrobki, zero mleka, znacznie wiecej warzyw (marchewka, pietruszka, cebula, por, seler), bez galki, za to duzo majeranku. Mieso gotowalem w wywarze z warzyw, az byl taki porzadny rosol - mieso mielilem, a rosol dodawalem do masy, a byla wlasciwa konsystencja. Chrzan dopiero na kanapke z takim pasztetem.

Napisano

> musialbym poszukac, gdzie sobie zapisalem, ale na pewno nie bylo zadnego podgardla itp., za to

> dalem sporo boczku, wiecej watrobki, zero mleka, znacznie wiecej warzyw (marchewka,

> pietruszka, cebula, por, seler), bez galki, za to duzo majeranku. Mieso gotowalem w wywarze z

> warzyw, az byl taki porzadny rosol - mieso mielilem, a rosol dodawalem do masy, a byla

> wlasciwa konsystencja. Chrzan dopiero na kanapke z takim pasztetem.

A gdzie Ty mleko widziałeś? niewiem.gif

Szukaj tego przepisu bo też ciekawy. food.gif

Napisano

> A gdzie Ty mleko widziałeś?

> Szukaj tego przepisu bo też ciekawy.

Quote:

Odrobina mleka.

Napisano

> Odrobina mleka. ok.gif

Przepis dawaj, a nie czepiaj się mleka. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Odrobina mleka.

Mleko musi być! Bułkę się w nim moczy. Natomiast nie wyobrażam sobie pasztetu bez gałki muszkatołowej old.gif

Napisano

> Mleko musi być! Bułkę się w nim moczy

Wytłumacz mi dlaczego mleko. Ja bułkę moczę w wodzie.

Napisano
  • Autor

> Wytłumacz mi dlaczego mleko. Ja bułkę moczę w wodzie.

Tak się przyjęło u mnie w domu. Wg mnie dla smaku. Woda go nie daje.

Napisano

> Tak się przyjęło u mnie w domu. Wg mnie dla smaku. Woda go nie daje.

Nie wiedziałem o tym, spróbuję. ok.gif

Napisano

> Mleko musi być! Bułkę się w nim moczy.

Bulke moczy sie w tym rosole.

> Natomiast nie wyobrażam sobie pasztetu bez gałki

> muszkatołowej

Kwestia gustu. Ja z galka nie jadlem, wiec nie bardzo sobie wyobrazam, za to nie wyobrazam sobie bez majeranku smile.gif

Napisano

> Przepis dawaj, a nie czepiaj się mleka.

Nie pamietam gdzie jest, bo robilem z glowy, a nie wiem, czy przypomne sobie dokladnie. Zreszta wowczas tez bardziej kombinowalem, niz jechalem dokladnie. Cos w tym stylu:

0,6kg lopatki

0,6kg filetowanych nozek z kurczaka

0,3kg boczku

0,4kg watrobki drobiowej

2 cebule duze

2 pietruszki duze

2 marchewki duze

kawal pora

pol selera

ziele angielskie

lisc laurowy

ze dwie sprore bulki

2-3 jajka

Gotujesz mieso zaczynajac od zimnej wody - bez soli i przypraw. Pod koniec dodajesz warzywa. Odcedzasz, liscie i ziele wyrzucasz, mielisz. W wywarze namaczasz bulke - mielisz. Dodajesz jaja. Mieszasz powstala mase dolewajac rosolu i przyprawiajac do smaku, az smak bedzie "wlasciwy", a konsystencja mokrej papki - zdecydowanie bardziej mokrej, niz na kotlety mielone. Ktos wspominal na forum, zeby wylozyc blaszki boczkiem - ja tego nie robilem, a wyszlo super, pewnie dlatego, ze dalem tlusty boczek do calosci. Pieczesz, ale nie pomne ile - az bedzie dobre. Zdaje sie w okolicach 180stC.

Prostszego dania wymyslic sie nie da, ale rezultatami sie musisz podzielic, albo czesc zamrozic, chyba ze masz duza rodzine.