Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawory ZR7

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj odebrałem motocykl Kawasaki ZR7 po regulacji zaworów, gaźników, wym. f.powietrza i świec. Ostatnio taką samą operację robiłem 2 lata temu, przebiegła prawidłowo, z motocyklem nic się nie działo dlatego też pojechałem do tego samego mechanika.

Dzisiaj po odbiorze stwierdziłem, że szczególnie na rozgrzanym silniku coś cyka(podejrzewam zawór), jest to na tyle głośne, że słyszę podczas jazdy w kasku i na postoju...i bardzo mnie to cykanie denerwuje. Wcześniej było wszystko dobrze, a po regulacjach liczyłem, że może być tylko lepiej.

Jutro jadę do mechanika niech się wypowie. Co Waszym zdaniem może być nie tak, może czegoś nie dokręcił, źle ustawił?

Napisano

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba czasami są takie wypadki że luz zaworowy w zależności od tego w jaki sposób jest ustawiany może się sam zmniejszać i wtedy będzie ciszej, teraz ma prawidłowe wartości i może być bardziej słyszalny, ale to tylko taka moja teoria, bo nie znam tego silnika.

Napisano

> Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba czasami są takie wypadki że luz zaworowy w zależności od

> tego w jaki sposób jest ustawiany może się sam zmniejszać i wtedy będzie ciszej, teraz ma

> prawidłowe wartości i może być bardziej słyszalny, ale to tylko taka moja teoria, bo nie znam

> tego silnika.

Raczej samo to się nic nie robi wink.gif

Luz na zimnym silniku jest zawsze większy niż na ciepłym (piszę o zaworach regulowanych śrubkami lub płytkami).

Jeżeli po rozgrzaniu słychać stuki zaworowe to trzeba to poprawić. Prawdopodobnie jak olej się robi rzadki po rozgrzaniu

silnika bardziej te luzy słychać.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba czasami są takie wypadki że luz zaworowy w zależności od

> tego w jaki sposób jest ustawiany może się sam zmniejszać i wtedy będzie ciszej, teraz ma

> prawidłowe wartości i może być bardziej słyszalny, ale to tylko taka moja teoria, bo nie znam

> tego silnika.

i tak mechanik powedział, że może luz się zmniejszyć z czasem i mogą zawory ucichnąć chcociaż nie muszą. Fakt, że bardzo mi doskwiera ten hałas. Nigdy jeszcze takie głośne nie były...

Napisano

Jedz na poprawkę.

Nie ma prawa po regulacji nic stukać, jeżeli wcześniej nie stukało.

Zwłaszcza, jeżeli słyszysz stuki podczas jazdy.

Czy natężenie stuków zwiększa się z obrotami ?

Może być jeszcze jedno ale, stukanie wydaje też nie dokręcona świeca. Może to warto sprawdzić.

Napisano

> i tak mechanik powedział, że może luz się zmniejszyć z czasem i mogą zawory ucichnąć chcociaż nie

> muszą. Fakt, że bardzo mi doskwiera ten hałas. Nigdy jeszcze takie głośne nie były...

Najpierw zmień mechanika raczej nie zna się na tym co usiłuje robić.

Potem jedź i "napraw" motor nic nie może stukać po prawidłowej regulacji.

Napisano
  • Autor

> Jedz na poprawkę.

> Nie ma prawa po regulacji nic stukać, jeżeli wcześniej nie stukało.

> Zwłaszcza, jeżeli słyszysz stuki podczas jazdy.

> Czy natężenie stuków zwiększa się z obrotami ?

> Może być jeszcze jedno ale, stukanie wydaje też nie dokręcona świeca. Może to warto sprawdzić.

Stukanie słychac tylko na ciepłym silniku, oczywiście czym większe obroty tym stukanie postepuje. Ciężko mi z tym walczyć, mechanik twierdzi, że niewiele można zmienić. Pojechałem na regulację tylko dlatego, iż był juz na to odpowieni moment(przebieg od ostatniej regulacji), żadnych objawów niepokojących czy cykania zaworów nie było. A po tej operacji coś cyka..

Napisano

> Ciężko mi z tym walczyć, mechanik twierdzi, że niewiele można zmienić.

Może warto było by sprawdzić wartości luzów zaworowych? Wiesz, ufać znaczy sprawdzać biglaugh.gif może jednak mechanik robi Cię w trąbę? Czytałeś wątek o gaźnikach parę miesięcy temu? Tam też serwismen twierdził, że TTTM i jedyna rada to nowe gaźniki... facepalm%5B1%5D.gifjakiś tekst