Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odwołanie od wyceny szkody (AC) - kiedy?

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda następująco:

Na początku maja miałem spotkanie z sarną. Z racji bardzo małej popularności autka na rynku europejskim postanowiłem naprawić samochód bezgotówkowo w ASO Toyoty. Rzeczoznawca wycenił szkodę, ASO jej nie zaakceptowało, zrobiło swoja wycenę, którą Allianz (bo tam mam AC) przyjął.

I wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że Allianz uznał, że plastikowy zderzak przed zdarzeniem był lekko uszkodzony - jakieś minimalne otarcie parkingowe (dosłownie kilka rysek) i w jednym miejscu podklejone mocowanie (widoczne po tym jak zderzak wyskoczył z mocowań po kontakcie s sarną jednak nie mające zupełnie wpływu na wygląd i używanie autka). Zderzak nadaje się do wymiany na nowy i Allianz uznał, że w związku z powyższym za sam zderzak wypłaci tylko 50% odszkodowania (błotnik, maska, reflektor i drzwi uznali w 100%).

Cała naprawa to koszt koło 8 tys ale te 50% amortyzacji za zderzak (czyli jakieś 600-700PLN) będe musiał pokryć sam.

Wymiana zderzaka na nowy nie spowoduje podniesienia wartości autka więc z tego co mówi google takie działanie Allianz jest nie do końca zgodne z prawem. ( jakiś tekst

Oczywiście chcę się odwoływać. I teraz rodzi się pytanie. czy mogę to zrobić po naprawie autka? To znaczy oddaję Toyotkę do ASO, odbieram naprawioną, podpisuję papiery, dostaję z Toyoty jakiś kwit na te wydane przeze mnie ~600-700 i mając ten kwit w łapie piszę odwołanie.

Czy może muszę to zrobić od razu, przed oddaniem autka? Przyznam, że wolałbym ta pierwszą opcję, bo boksowanie z ubezpieczycielem przed oddaniem autka do serwisu pewnie wydłuży czas naprawy o czas potrzebny na przepływ dokumentów i decyzję Allianz. Więc czy mogę odwoływać się po naprawie?

Napisano

Link jest do sytuacji związanych z OC - Ty robisz z AC. Podstawą dla Ciebie jest OWU - jest cos w tym OWU na temat "jak było uszkodzone to wtedy nasza odpowiedzialność wynosi xx%" ?

Napisano
  • Autor

> Link jest do sytuacji związanych z OC - Ty robisz z AC. Podstawą dla Ciebie jest OWU - jest cos w

> tym OWU na temat "jak było uszkodzone to wtedy nasza odpowiedzialność wynosi xx%" ?

Na pewno mam całkowicie zniesiony udział własny. Ale co do uszkodzeń to pewności nie mam. Musze poczytać.

No i zapoznałem się z OWU. W wersji ekonomicznej wszystkie części podlegają amortyzacji o stosowny % w zależności od wieku.

Ale ja mam wykupione AC rozszerzone. W OWU nie ma słowa o amortyzacji uszkodzonych części.

W wariancie który mam Allianz nie odlicza kwot spowodowanych zużyciem eksploatacyjnym za wyjątkiem opon, hamulców, akumulatorów, plandek, wydechu...

Pozostaje więc pytanie czy mogę odwoływać się po dokonaniu naprawy przez Toyotę?

Napisano

Ja bym się odwoływał wcześniej. Bo jak już zapłacisz to będzie Ci ciężko odzyskać te kasę.