Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dźwięk na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z Cromą otóż na zimnym silniku słychać jest dziwny metaliczny dźwięk dobiegający z okolic prawego koła. Dźwięk ten pojawia się tylko po porannym odpaleniu. Jest on uzależniony od temperatury na zewnątrz. Gdy temperatura jest powyżej 20 stopni to się nie pojawia. Przy temperaturze poniżej 10 stopni jest wyraźnie słyszalny. Czas po którym zanika ten dźwięk jest również uzależniony od temperatury im jest niższa tym dźwięk trwa dużej, czas dźwięku to od 1 min do 5 min. Odrzucam takie rzeczy od których może ten dźwięk pochodzić jak alternator na starym i nowym słychać ten dźwięk oraz rozrząd również na starym i nowym słychać ten dźwięk. Dźwięk jest taki jak na tych filmikach:

http://w951.wrzuta.pl/film/aE9SWdz94xS/dziwny_dzwiek_po_odpaleniu

Akurat na nich jest Vectra C ale dźwięk jest taki sam jak u mnie.

Co może być przyczyną tego dźwięku?

Pozdrawiam Radek

Napisano

> Witam,

> Mam problem z Cromą otóż na zimnym silniku słychać jest dziwny metaliczny dźwięk dobiegający z

> okolic prawego koła. Dźwięk ten pojawia się tylko po porannym odpaleniu. Jest on uzależniony

> od temperatury na zewnątrz. Gdy temperatura jest powyżej 20 stopni to się nie pojawia. Przy

> temperaturze poniżej 10 stopni jest wyraźnie słyszalny. Czas po którym zanika ten dźwięk jest

> również uzależniony od temperatury im jest niższa tym dźwięk trwa dużej, czas dźwięku to od 1

> min do 5 min. Odrzucam takie rzeczy od których może ten dźwięk pochodzić jak alternator na

> starym i nowym słychać ten dźwięk oraz rozrząd również na starym i nowym słychać ten dźwięk.

> Dźwięk jest taki jak na tych filmikach:

>

> http://w951.wrzuta.pl/film/aE9SWdz94xS/dziwny_dzwiek_po_odpaleniu

> Akurat na nich jest Vectra C ale dźwięk jest taki sam jak u mnie.

> Co może być przyczyną tego dźwięku?

> Pozdrawiam Radek

Miałeś wymieniany pasek wielorowkowy z napinaczem i kołem pasowym na wale ??

Jeśli nie, albo tak ale dawno lub na nieznanej jakości częściach zerknij czy podczas wydawania tych dźwięków napinacz paska nie drży góra dół. Takie dźwięki pasują mi na rozwulkanizowane koło pasowe i ,,tyrający'' napinacz paska napędu urządzeń pomocniczych. Najprościej było by zrzucić pasek i uruchomić silnik, ale niestety nie w tych samochodach. Dostęp jest ciężki.

Napisano
  • Autor

> Miałeś wymieniany pasek wielorowkowy z napinaczem i kołem pasowym na wale ??

> Jeśli nie, albo tak ale dawno lub na nieznanej jakości częściach zerknij czy podczas wydawania tych

> dźwięków napinacz paska nie drży góra dół. Takie dźwięki pasują mi na rozwulkanizowane koło

> pasowe i ,,tyrający'' napinacz paska napędu urządzeń pomocniczych. Najprościej było by zrzucić

> pasek i uruchomić silnik, ale niestety nie w tych samochodach. Dostęp jest ciężki.

Ja nie wymieniałem paska, koła pasowego ani napinacz. Nie wiem czy poprzedni właściciel tego nie wymieniał. Musze zaprowadzić samochód do mechanika aby postał całą noc to rano jak go odpali to może będzie wiedział co tak stuka. Dzięki za odpowiedź.

Napisano

> Ja nie wymieniałem paska, koła pasowego ani napinacz. Nie wiem czy poprzedni właściciel tego nie

> wymieniał. Musze zaprowadzić samochód do mechanika aby postał całą noc to rano jak go odpali

> to może będzie wiedział co tak stuka. Dzięki za odpowiedź.

Zerknąć możesz i na ciepło, jeśli koło pasowe będzie umierało zobaczysz jak napinacz paska podskakuje wybierając na nim luz (góra/dół/góra/dół) przy zdrowym kole pasowym jego praca jest praktycznie niewidoczna.

Napisano
  • Autor

> Zerknąć możesz i na ciepło, jeśli koło pasowe będzie umierało zobaczysz jak napinacz paska

> podskakuje wybierając na nim luz (góra/dół/góra/dół) przy zdrowym kole pasowym jego praca jest

> praktycznie niewidoczna.

Dzięki sprawdzę. Tak myślę, że to może być rzeczywiście to koło pasowe.