Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory e90?

Featured Replies

Napisano

Jakie amortyzatory przod lepiej kupic?

Bilstein b4 czy moze sachs? No chyba ze kyb?

Wczoraj byłem na zbieżności i wyszło ze poprzedni właściciel prawdopodobnie uderzył w krawężnik i uszkodził albo amor albo mocowanie.. angryfire.gif

Musze wymienic bo inaczej będzie scinac opone.

Dajcie jakies rady wink.gif

Napisano

> Jakie amortyzatory przod lepiej kupic?

> Bilstein b4 czy moze sachs? No chyba ze kyb?

> Wczoraj byłem na zbieżności i wyszło ze poprzedni właściciel prawdopodobnie uderzył w krawężnik i

> uszkodził albo amor albo mocowanie..

> Musze wymienic bo inaczej będzie scinac opone.

> Dajcie jakies rady

Ja tam w e39 przód wymieniałem na Sachsy, w e34 na tył poszły Bilstein'y, obie pary Sport Suspension M-Technik.

Nie mam zastrzeżeń ani do jednych ani do drugich.

Napisano
  • Autor

> Ja tam w e39 przód wymieniałem na Sachsy, w e34 na tył poszły Bilstein'y, obie pary Sport

> Suspension M-Technik.

> Nie mam zastrzeżeń ani do jednych ani do drugich.

Ja ori mam sachs i są ok. Wcześniej też miałem sachs. Ale bille jakoś zaczęły mnie zastanawiac.. zobacze co szybciej bedzie dostepne bo mam pol tygodnia na usunięcie problemu.

• 1 miesiąc później...
Napisano

bez większego znaczenia, na pierwszy montaż ponoć szły Sachsy ale także Bilsteiny. Ja wybrałem Bilsteiny bo miały lepszą cenę. Gdyby Sachsy były tańsze też bym je wybrał.

• 2 tygodnie później...
Napisano

w mojej e90 poprzedni wlasciciel zamontowal SRL, nie wiem ile na tym jezdzil, ale ja zrobilem juz jakies 5tys km i nie widze i nie czuje zuzycia, pomimo ze mialem zdanie ze padną lada moment. Sa dosc sztywne, ale to moze kwestia samej e90 a nie tych amorow

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> w mojej e90 poprzedni wlasciciel zamontowal SRL, nie wiem ile na tym jezdzil, ale ja zrobilem juz

> jakies 5tys km i nie widze i nie czuje zuzycia, pomimo ze mialem zdanie ze padną lada moment.

> Sa dosc sztywne, ale to moze kwestia samej e90 a nie tych amorow

ja mam wrazenie ze mi podnioslo przod w gore po zmianie amorkow... i najbardziej co mnie wnerwia to czeto staje nierowno.. lewa strona wyzej od prawej o okolo 7mm... icon_eek.gif

Napisano

> ja mam wrazenie ze mi podnioslo przod w gore po zmianie amorkow... i najbardziej co mnie wnerwia

> to czeto staje nierowno.. lewa strona wyzej od prawej o okolo 7mm...

a w gemetrii masz kąty pk wszedzie takie same ?

Napisano
  • Autor

> a w gemetrii masz kąty pk wszedzie takie same ?

wlasnie tyl ustawialny i jest spoko a przod nie jest ustawialny i wyglada ze prawy przod jest normalnie na minusie a lewy tez na minusie ale mniej niz w prawym z tego co pamietam... moge zamiescic wykres tylko musze wrocic do domu.

Napisano

Przod jest minimalnie ustawialny po zerwaniu zabezpieczen grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Przod jest minimalnie ustawialny po zerwaniu zabezpieczen

wiem wiem wink.gif zastaawialem sie nad tym ale jeszcze mam jeden pomysl co spapralem wink.gif

podobno zawias sie skreca jak auto lezy na glebie wink.gif

Napisano

> wiem wiem zastaawialem sie nad tym ale jeszcze mam jeden pomysl co spapralem

> podobno zawias sie skreca jak auto lezy na glebie

to najczęstszy błąd przy wymianie/odkręcaniu wahaczy, sworzeń w zwrotnicy mozna przykręcić od razu ale śrube na tulei skręcamy kiedy auto jest w pozycji obciążone do jazdy. Wielu mechanikom nie chce się tego robić i skręcają jak koła wiszą lużno w najniższej pozycji. A potem tuleja wahacza momentalnie się zrywa i jakie badziewne części.

Napisano
  • Autor

> to najczęstszy błąd przy wymianie/odkręcaniu wahaczy, sworzeń w zwrotnicy mozna przykręcić od razu

> ale śrube na tulei skręcamy kiedy auto jest w pozycji obciążone do jazdy. Wielu mechanikom nie

> chce się tego robić i skręcają jak koła wiszą lużno w najniższej pozycji. A potem tuleja

> wahacza momentalnie się zrywa i jakie badziewne części.

ja wlasnie zrobilem to samo facepalm%5B1%5D.gif ale jutro poprawie wink.gif o ile nie pojade w trase..

Zastanawiam sie tez czy nie zalozyc nowych sprezyn np eibach bo obniza o 20mm przod i 0 tyl smile.gif