Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż pieca dwu-funkcyjnego gazowego

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi moi drodzy, czy są jakieś przepisy mówiące w jaki sposób taki piec trzeba zamontować na ścianie? Chodzi mi w głównej mierze o wysokość montażu względem podłogi, sufitu, otworu kominowego.

Jestem w takiej sytuacji, że mam komin przystosowany pod węgiel, otwór kominowy w kotłowni, czyli na wysokości ok 150 cm. Jest to Schiedel Rondo Plus do którego chcę wsadzić komin gazowy na ten moment.

Napisano

Na pewno są uregulowane kwestie długości i układu: "poziomego" odcinka...

Wysokość zawieszenia jest raczej nieuregulowana.

BTW: chcesz do Schiedla jeszcze coś wstawiać? Czy źle Cie zrozumiałem? Oni się chwalą, że nic nie trzeba czy to paliwo stałe czy gaz.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Na pewno są uregulowane kwestie długości i układu: "poziomego" odcinka...

> Wysokość zawieszenia jest raczej nieuregulowana.

> BTW: chcesz do Schiedla jeszcze coś wstawiać? Czy źle Cie zrozumiałem? Oni się chwalą, że nic nie

> trzeba czy to paliwo stałe czy gaz.

> Pozdrawiam.

No ale skądś muszę mieć pobór powietrza do pieca z komorą zamkniętą..

Napisano

> Powiedzcie mi moi drodzy, czy są jakieś przepisy mówiące w jaki sposób taki piec trzeba zamontować

> na ścianie? Chodzi mi w głównej mierze o wysokość montażu względem podłogi, sufitu, otworu

> kominowego.

> Jestem w takiej sytuacji, że mam komin przystosowany pod węgiel, otwór kominowy w kotłowni, czyli

> na wysokości ok 150 cm. Jest to Schiedel Rondo Plus do którego chcę wsadzić komin gazowy na

> ten moment.

komin do pieca gazowego jest inny niż do pieców węglowych, od tego trzeba zacząć.

edit:

doczytałem że komin już masz. Co do warunków montażu nie ma nic w instrukcji pieca który planujesz założyć?

Napisano
  • Autor

> komin do pieca gazowego jest inny niż do pieców węglowych, od tego trzeba zacząć.

> edit:

> doczytałem że komin już masz. Co do warunków montażu nie ma nic w instrukcji pieca który planujesz

> założyć?

Chodzi mi bardziej o jakieś wytyczne prawa budowlanego. Na instrukcji może sobie pisać, a odbiór jest odbiorem..

Napisano

> Chodzi mi bardziej o jakieś wytyczne prawa budowlanego. Na instrukcji może sobie pisać, a odbiór

> jest odbiorem..

Jak kolega nie posiada wkładu koncentrycznego w kominie (ktory czesto da sie wsadzic w zwykly komin) to zasysanie powietrza trzeba zrobic osobno, prosto z dworu. Co do wymiarów, to raczej szukalbym w przepisach instalacji gazowych niz prawie budowlanym. Kotły z komorą zamknietą ludzie montuja sobie np w kuchni, nie potrzeba zadnych napowietrzaczy, poprostu zwykla wentylacja kominowa.

Napisano
  • Autor

> Jak kolega nie posiada wkładu koncentrycznego w kominie (ktory czesto da sie wsadzic w zwykly

> komin) to zasysanie powietrza trzeba zrobic osobno, prosto z dworu. Co do wymiarów, to raczej

> szukalbym w przepisach instalacji gazowych niz prawie budowlanym. Kotły z komorą zamknietą

> ludzie montuja sobie np w kuchni, nie potrzeba zadnych napowietrzaczy, poprostu zwykla

> wentylacja kominowa.

No to takowe kanały wentylacyjne mam. W pionie kominowym nawet 3 więc nie powinno być problemu chyba. Będę musiał poszukać też w instrukcjach instalacji kotłów, bo mam już na oku jakieś firmy Wofl.

Napisano

> komin do pieca gazowego jest inny niż do pieców węglowych, od tego trzeba zacząć.

zgadzam się z Tobą w 100%

> edit:

> doczytałem że komin już masz. Co do warunków montażu nie ma nic w instrukcji pieca który planujesz

> założyć?

w instrukcji nic nie znajdzie, bardziej trzeba szukać w przepisach przeciwpożarowych dotyczących zabudowy pieca gazowego, a najlepiej to pogadać z kominiarzem który dokonuje odbioru instalacji kominowej. Nie pamiętam jak jest odnośnie pieca gazowego służącego jako piec C.O. ale wiem, że do kominka nie zależnie od typu paliwa, trzeba doprowadzić dodatkowy obieg wentylacji tzn. dodatkową rurę wentylacyjną, którą kominek będzie pobierał sobie powietrze z zewnątrz.

PS. tu taj mam jakieś przepisy dotyczące zabudowy, ale trzeba było by dopytać czy czasem się coś nie zmieniło KLIK

Napisano

na meila z profilu wysłałem ci wyciągi z rozporządzenia ministra infrastruktury dotyczącego warunków technicznych budynków.

Podpunkt dotyczący kominów i instalacji grzewczych gazowych.

Napisano
  • Autor

> PS. tu taj mam jakieś przepisy dotyczące zabudowy, ale trzeba było by dopytać czy czasem się coś

> nie zmieniło KLIK

Z tego co widzę piszą tylko jaka powinna być kubatura pomieszczenia, nie ma wzmianek o wysokości montażu.

Napisano

wątpię, żebyś gdzieś znalazł takie informacje. Prędzej znajdziesz te wymogi u producenta pieca, bo wszystko zależy od tego na jakiej wysokości jest wylot spalin.

Napisano
  • Autor

> wątpię, żebyś gdzieś znalazł takie informacje. Prędzej znajdziesz te wymogi u producenta pieca, bo

> wszystko zależy od tego na jakiej wysokości jest wylot spalin.

Czyli reasumując muszę mieć taki piec żeby wylot spalin się zmieścił pod otworem kominowym?

Napisano

> Czyli reasumując muszę mieć taki piec żeby wylot spalin się zmieścił pod otworem kominowym?

zdecydowanie, spaliny muszą iść zawsze do góry. Nie możesz doprowadzić do sytuacji powstania syfonu, bo po pierwsze będzie się tam skraplać wody, po drugie będziesz miał zaburzenia przepływu.