Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana napędu i linki prędkościomierza.

Featured Replies

Napisano

Wymiana linki nie jest trudna ale przydają się cienkie przedramiona:). U mnie linka ukręciła się po (tak domniemuję) wymianie podświetlenia licznika, tzn ukręciła się kilka tygodni później, ale podejrzewam, że po tym jak niefachowo dokręcałem ją do skrzyni biegów. Powinienem odkręcić cały napęd od skrzyni biegów, ale trochę mnie to przerażało, no wiecie że coś mi tam wleci itp. bzdura totalna.

Zanim jednak odkręciłem napęd linki pędzel w dłoń i dokładnie oczyściłem okolice z syfu który narastał przez lata, sporo tego było.

Brud zablokował też możliwość obrotu tulejowej nakrętki w osi pancerza, co powodowało że podczas dokręcania pancerz obracał się wraz z nakrętką i to pewnie załatwiło linkę a dokładnie jej koniuszek (4mm)

286954884-linka.jpg

Co nam będzie potrzebne z narzędzi?

Loctite do słabych połączeń, śrubokręt krzyżakowy długi PH2, jakiś krótki PH2 lub wał cardana i mała nasadka PH2 1/4'', nasadka 10mm, u mnie, łyżka monterska mała ponieważ nie udało mi się już nakręcić nakrętki pancerza na wystający gwint w skrzyni a jakoś napęd linki nie chciał opuścić skrzyni.

Zapamiętajmy jak linka była prowadzona w komorze silnika.

Odkręcamy napęd linki od skrzyni.

Smarujemy starą uszczelkę grodziową olejem silikonowym dodatkowo kwałek pancerza, łatwiej wszystko będzie się przemieszczało.

286954884-skrzynka-bezpiecz.jpg

Odkręcamy maskownice stacyjki składającą się dwu połówek: dwie śruby widoczne po przekręceniu kierownicy w lewo i w prawo o 90 stopni (są one pod plastikowymi zaślepkami. (Tutaj UWAGA układ wspomagania nie lubi kręcenia kierownicą przy wyłączonym silniku)

Następnie trzy śruby schowane w kanałach dolnej osłony stacyjki.

Odłączamy klemę od akumulatora.

286954884-odlaczamy-kleme.jpg

Wykręcamy śruby maskownicy zegarów, dwie na górze trzeba się nachylić by je zobaczyć i dwie widoczne po zdjęciu maskownicy stacyjki.

286954884-odkrecamy-maskownice-2.jpg

Ja wypiąłem manetki bo wtedy łatwiej manipulować maskownicą i zegarami.

286954884-wypiete-manetki.jpg

286954884-zegary-1.jpg

Dzięki posmarowaniu pancerza silikonem zegary ładnie wysuwają się bez problemu o parę centymetrów, wystarczająco by zobaczyć wtyczkę z lewej i prawej strony licznika. Wtyczki mają po na mniejszych bokach zatrzaski ściskamy je z wyczuciem i wysuwamy.

286954884-WYPECIE-LINKI.jpg

U mnie wtyczki są tak oplecione że nie ma możliwości złego wpięcia podczas montażu.

286954884-po-wyj%EAciu-zegarow.jpg

Jakimś cudem pod szybką mam zdechłego komara ale szybka jest zgrzana z obudową, więc został w tym specyficznym sarkofagu aż do złomowania auta smile.gif (lub wymiany licznika)

Na wszelki wypadek pstryknąłem fotkę jak poprowadzona jest linka, by po założeniu nowej puścić ją jak było oryginalnie. (widać złącza i zatrzaski)

Teraz (jeżeli zostawiamy napęd linki) odkręcamy pancerz od napędu (choć na prawdę polecam wykręcenie napędu bo i tak później przy montażu łatwiej będzie włożyć nową linkę w napęd) i wyciągamy linkę z uszczelką grodziową. Można śrubokrętem wypchnąć starą uszczelkę, wychodzi bez problemu.

Nie szarpiemy bo pancerz przechodzi tuż nad przewodami od pompy ABS-u i głupio by było coś wygiąć lub zaciąć końcówką pancerza.

Smarujemy nową uszczelkę grodziową silikonem, ale nie wkładamy jej na miejsce, wciśniemy ją po przykręceniu obu końcówek.

286954884-Linka-przed-monta%BFem.jpg

Przekładamy go tak jak był, pancerz jest krótki, więc w sumie jak źle coś przepleciemy to nie skręcimy całości do kupy.

Przekładamy linkę w desce rozdzielczej tak jak na fotce, ma być dokładnie tak jak ją w fabryce założyli.

U mnie linka ładnie wskoczyła na swoje miejsce, może dla tego że położenie kwadratu linki i otworu w liczniku mniej więcej pokrywały się.

286954884-ustawienie-kwadratu.jpg

Wciskamy złącza, delikatnie z wyczuciem, wszystkie ścieżki są na foli więc łatwo je uszkodzić.

Teraz wracamy do komory silnika.

Ja wymieniałem napęd.

286954884-Narz%EAdzia.jpg

Przykręcamy napęd do pancerza. Na śrubę nakładamy Loctite

i dokręcamy, jak posmarowałem koniuszek linki i smarem białym Wurth bodajże HS-100 przed skręceniem. Tu jedna uwaga nakrętka w starej lince dosłownie przyspawała się do pancerza dlatego miałem problem z jej odkręceniem a później z dokręceniem no i w efekcie musiałem kupić nowy zestaw. Proponuję posmarować smarem kołnierz pancerza.

286954884-prawie-koniec.jpg286954884-loctite.jpg

Po wciśnięciu ruchem lewo/prawo w skrzynię, dokręcamy całość najlepiej takim"śrubokrętem" (nasadka 10mm). Palcem sprawdzamy czy kołnierz napędu oparł się o skrzynie.

A przy okazji wykręcania starego napędu przekonałem się, że olej w skrzyni jest czyściutki, koloru czerwonego, choć na plastiku były czarny nalot ze stopniowo zużywających się kół zębatych.

Teraz umieszczamy uszczelkę grodziową, i jak mam być szczery to tu się najwięcej nagimnastykowałem, na szczęście pancerz i uszczelka były pokryte silikonem. Więc w końcu kalecząc dłoń wcisnąłem ją na swoje miejsce.

286954884-przed-wci%B6ni%EAciem-uszczelki.jpg286954884-nowa-uszczelka-grodziowa.jpg

Dokręcamy klemę, zamykamy pokrywę i jedziemy na jazdę próbną

Napisano

> Jakimś cudem pod szybką mam zdechłego komara

Maszynista crazy.gif.

Opis pierwyj sort, jak zwykle waytogo.gif.

Wrzucam na stronę jeśli można.

Napisano

dodam jeszcze tylko z własnego doświadczenia

jeżeli linka jest mocno naciągnięta tak, że nie można wyjąć zegarów to aby ją odpiąć - jak ktoś nie ma (bez urazy) łap jak niedźwiedź - można włożyć rękę od strony skrzynki bezpiecznikowej

jest to metoda ekstremalna ale jak nie ma innego sposobu to trzeba kombinować

Napisano
  • Autor

> Wrzucam na stronę jeśli można.

Oczywiście smile.gif

Nie napisałem jakie wrażenia z jazdy.

Ruszam a tu wskazówka stoi, myślę sobie co u licha, później przypomniałem sobie że mam licznik od dwudziestu smile.gif

Cisza i spokój, to tak w dwu słowach.