Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo T300 wylaczenie Start/Stop

Featured Replies

Napisano

Wie ktos moze czy mozna w ASO programowo wylaczyc funkcje Start/Stop? Uwazam po kilku miesiacach uzytkowania ze jest to zbedny bajer i dodatkowo moze prowadzic do uszkodzenia turbiny w dieslu. Mam oczywiscie przycisk ECO do wylaczania tego systemu ale jest to niepraktyczne. Wylaczenie tej opcji na stale najbardziej by mnie satysfakcjonowalo.

Napisano

Z tego co piszą na forach to raczej nie można na stale wyłączyć.

A dlaczego tak Ci ta funkcja przeszkadza ?? Co może złego stać się turbinie ??

Napisano

> A dlaczego tak Ci ta funkcja przeszkadza ?? Co może złego stać się turbinie ??

A przyrżnij silnikowi kilka razy, podjedź na światła a tu silnik Ci się wyłączy...

To JA mam decydować kiedy silnik ma nie pracować. To tak samo jak z pracującymi niedzielami...

Napisano
  • Autor

> A przyrżnij silnikowi kilka razy, podjedź na światła a tu silnik Ci się wyłączy...

> To JA mam decydować kiedy silnik ma nie pracować. To tak samo jak z pracującymi niedzielami...

Dokladnie to o czym kolega pisze...

Napisano

> A przyrżnij silnikowi kilka razy, podjedź na światła a tu silnik Ci się wyłączy...

I ??

Napisano
  • Autor

a slyszal o studzeniu turbiny po ostrzejszej jezdzie?

Napisano

> a slyszal o studzeniu turbiny po ostrzejszej jezdzie?

Rozumiem że grzejesz na 8k obrotów do samych świateł i w ciągu sekundy stop/start się włącza ??

Ile potrzebujesz do wystudzenia tej turbiny ??

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że grzejesz na 8k obrotów do samych świateł i w ciągu sekundy stop/start się włącza ??

> Ile potrzebujesz do wystudzenia tej turbiny ??

Wylacza sie natychmiast po zatrzymaniu auta.

Napisano

> Wylacza sie natychmiast po zatrzymaniu auta.

Ale zanim zwolnisz i się zatrzymasz minie kilka sekund. Ile potrzeba Ci czasu na schłodzenie turbiny ??

Gdzie masz tak, że 'rżniesz' tą turbiną i nagle musisz się zatrzymać ??

Napisano
  • Autor

> Ale zanim zwolnisz i się zatrzymasz minie kilka sekund. Ile potrzeba Ci czasu na schłodzenie

> turbiny ??

> Gdzie masz tak, że 'rżniesz' tą turbiną i nagle musisz się zatrzymać ??

Auto sporo jezdzi po autostradzie. Dojezdzasz do bramek i silnik pyk wylaczony. Nie jest rzniety specjalnie ale jak emeryt tez nie jezdzi. Na schlodzenie to te 30 sek. potrzeba.

Napisano

> Auto sporo jezdzi po autostradzie. Dojezdzasz do bramek i silnik pyk wylaczony. Nie jest rzniety

> specjalnie ale jak emeryt tez nie jezdzi. Na schlodzenie to te 30 sek. potrzeba.

Ale przed bramkami na 500 metrów wcześniej masz ograniczenie do 100, 70, 40 km/h. Zanim się dotoczysz spokojnie turbina się wychłodzi.

Oczywiste jest że mając samochód z turbo trzeba o nią dbać i przyjąć nieco inną technikę jazdy. Ale nie ma co panikować że od razu uszkodzi to turbinę.

Poza tym instrukcja podaje:

Quote:

Warunki włączenia funkcji Autostop

temperatura spalin nie jest za wysoka np. podczas jazdy przy dużym obciążeniu silnika

Napisano

> Ale przed bramkami na 500 metrów wcześniej masz ograniczenie do 100, 70, 40 km/h. Zanim się

> dotoczysz spokojnie turbina się wychłodzi.

> Oczywiste jest że mając samochód z turbo trzeba o nią dbać i przyjąć nieco inną technikę jazdy. Ale

> nie ma co panikować że od razu uszkodzi to turbinę.

> Poza tym instrukcja podaje:

> Quote:

> Warunki włączenia funkcji Autostop

> temperatura spalin nie jest za wysoka np. podczas jazdy przy dużym obciążeniu silnika

Dokladnie, chyba ten co projektował wie ze pewne elementy nie mozna wylaczyc ot tak w sekunde. Ale na pewno wzial pod uwage, ze po miescie nie cisniesz, na autostradzie hamujesz silnikiem przed bramkami etc.

Wyłaczyc sie niestety tego nie da, tak samo jak wywalic DPF. Wiec kto wie co Polak wymysli.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie, chyba ten co projektował wie ze pewne elementy nie mozna wylaczyc ot tak w sekunde. Ale

> na pewno wzial pod uwage, ze po miescie nie cisniesz, na autostradzie hamujesz silnikiem przed

> bramkami etc.

> Wyłaczyc sie niestety tego nie da, tak samo jak wywalic DPF. Wiec kto wie co Polak wymysli.

Napisalem do ASO w ktorym kupilem Aveo. Przeslali moje zapytanie do Chevroleta.

Napisano

> Napisalem do ASO w ktorym kupilem Aveo. Przeslali moje zapytanie do Chevroleta.

Daj potem odpowiedz na forum, bo lubie czytac te ciekawe kawalki, na tematy oczywiste