Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lapac wiatr?

Featured Replies

Napisano

caly czas sie zastanawiam, co z tym wiatrolapem u mnie - robic czy nie? Korytarz mam nieustawny i pierwotnie wiatrolapu mialo nie byc. Od biedy cos tam sie ukleci, ale co powiecie o otwartych wiatrolapach?

Poczytalem nieco i architekci wypowiadaja sie, ze zamiast wiatrolapu projektuje sie tak wejscia do budynkow, zeby byly osloniete od wiatru - czy to ulozeniem scian i samego budynku wzgledem terenu, jak i drzwiami wejsciowymi we wnece. Tylko na ile to jest skuteczne, to juz brak informacji.

U mnie wejscie jest wglab budynku - jest takie wciecie pod pierwszym pietrem na ponad metr - osloniete z lewej sciana, a ze slupem z prawej. Od slupa do sciany mozna zrobic zabudowe np. szklana i juz mam wneke wejsciowa - troche ponad 2m szeroka i troche ponad metr gleboka, zadaszona. Zapobiegnie to wyziebianiu domu po otwarciu drzwi? Sek w tym, ze mam dom z trzema kondygnacjami.

Napisano
  • Autor

nie mam teraz jak narysowac, ale to byloby cos. tym stylu, tylko u mnie ow hol stanowi jedno pomieszczenie - zielone plus hol i schody na gore, rozwazam tez brak drzwi do salonu (aktualnie jest otwor w scianie 212x109 na drzwi

embed.php-4.jpg

Napisano
  • Autor

Sytuacja wyglada tak:

5jn2B.jpg

I albo zrobie tak:

hV1Ee.jpg

albo tak:

rDziD.jpg

za to na zewnatrz tak:

xDlRm.jpg

Napisano

> Sytuacja wyglada tak:

> I albo zrobie tak:

> albo tak:

> za to na zewnatrz tak:

Jeśli masz możliwość zrobienia tego estetycznie, to ja bym robił. Mam malutki "wiatrołap wewnątrz budynku" za drzwiami wejściowymi, prostokąt, na krótszym boku drzwi wejściowe, po prawej na długim boku wbudowana szafa, na drugim krótszym boku wejście do przedpokoju. Po zamknięciu wejścia do przedpokoju temperatura w "wiatrołapie" znacznie spadła (w zimie). Drzwi są niby izolowane itp., a jednak sporo wychładzają. Podobnie zauważam, że po zasunięciu żaluzji zewnętrznych dom lepiej trzyma ciepło - ochrona przed zimnym wiatrem jednak jest.

Napisano

> caly czas sie zastanawiam, co z tym wiatrolapem u mnie - robic czy nie? Korytarz mam nieustawny i

> pierwotnie wiatrolapu mialo nie byc. Od biedy cos tam sie ukleci, ale co powiecie o otwartych

> wiatrolapach?

> Poczytalem nieco i architekci wypowiadaja sie, ze zamiast wiatrolapu projektuje sie tak wejscia do

> budynkow, zeby byly osloniete od wiatru - czy to ulozeniem scian i samego budynku wzgledem

> terenu, jak i drzwiami wejsciowymi we wnece. Tylko na ile to jest skuteczne, to juz brak

> informacji.

> U mnie wejscie jest wglab budynku - jest takie wciecie pod pierwszym pietrem na ponad metr -

> osloniete z lewej sciana, a ze slupem z prawej. Od slupa do sciany mozna zrobic zabudowe np.

> szklana i juz mam wneke wejsciowa - troche ponad 2m szeroka i troche ponad metr gleboka,

> zadaszona. Zapobiegnie to wyziebianiu domu po otwarciu drzwi? Sek w tym, ze mam dom z trzema

> kondygnacjami.

Ja bym ten wiatrołap jednak zamknął. Zawsze to dodatkowa izolacja przed zimnem, które bezpośrednio będzie wdzierało się do domu jak zostawisz otwarty.

Napisano

> Jeśli masz możliwość zrobienia tego estetycznie, to ja bym robił. Mam malutki "wiatrołap wewnątrz

> budynku" za drzwiami wejściowymi, prostokąt, na krótszym boku drzwi wejściowe, po prawej na

> długim boku wbudowana szafa, na drugim krótszym boku wejście do przedpokoju. Po zamknięciu

> wejścia do przedpokoju temperatura w "wiatrołapie" znacznie spadła (w zimie). Drzwi są niby

> izolowane itp., a jednak sporo wychładzają. Podobnie zauważam, że po zasunięciu żaluzji

> zewnętrznych dom lepiej trzyma ciepło - ochrona przed zimnym wiatrem jednak jest.

Plusem jest tez to, że w tym zamkniętym wiatrołapie można zostawić buty w zimie czy parasol do wyschnięcia, żeby nie taszczyć tego do przedpokoju i go nie zagracać. A i można garnek z gorąca zupa do ostygnięcia zostawić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz możliwość zrobienia tego estetycznie, to ja bym robił. Mam malutki "wiatrołap wewnątrz

> budynku" za drzwiami wejściowymi, prostokąt, na krótszym boku drzwi wejściowe, po prawej na

> długim boku wbudowana szafa, na drugim krótszym boku wejście do przedpokoju.

No wlasnie u mnie drzwi bylyby na dluzszym boku i to jest problem z komfortem - dwie osoby jeszcze sie od biedy ubiora w takim wiatrolapie, ale dwie plus dziecko, czy wiecej, to juz i tak trzeba otwierac na przestrzal, zeby wyjsc na dwor, wiec wiatrolap nie spelnia swojej funkcji.

> Po zamknięciu

> wejścia do przedpokoju temperatura w "wiatrołapie" znacznie spadła (w zimie). Drzwi są niby

> izolowane itp., a jednak sporo wychładzają. Podobnie zauważam, że po zasunięciu żaluzji

> zewnętrznych dom lepiej trzyma ciepło - ochrona przed zimnym wiatrem jednak jest.

Jesli nie masz grzejnika w wiatrolapie, to jest to normalne - jak kawalek pokoju szczelnie odgrodzisz, to tez ci w nim temperatura w koncu spadnie. Wiatrolap ma nie wpuszczac zimnego powietrza przy wchodzeniu i wychodzeniu z domu.

Napisano
  • Autor

> Ja bym ten wiatrołap jednak zamknął. Zawsze to dodatkowa izolacja przed zimnem, które bezpośrednio

> będzie wdzierało się do domu jak zostawisz otwarty.

mowisz o tej podsieni na zewnatrz budynku, czy wydzieleniu wiatrolapu w przedpokoju?

Napisano

> No wlasnie u mnie drzwi bylyby na dluzszym boku i to jest problem z komfortem - dwie osoby jeszcze

> sie od biedy ubiora w takim wiatrolapie, ale dwie plus dziecko, czy wiecej, to juz i tak

> trzeba otwierac na przestrzal, zeby wyjsc na dwor, wiec wiatrolap nie spelnia swojej funkcji.

Częściowo spełnia - patrz niżej.

> Jesli nie masz grzejnika w wiatrolapie, to jest to normalne - jak kawalek pokoju szczelnie

> odgrodzisz, to tez ci w nim temperatura w koncu spadnie. Wiatrolap ma nie wpuszczac zimnego

> powietrza przy wchodzeniu i wychodzeniu z domu.

U mnie ma jeszcze drugą funkcję - bufor izolujący drzwi wejściowe od reszty domu. Grzejnik w wiatrołapie jest (przykręcony na 1/2). W sumie to z domu wychodzisz raz na jakiś czas, a drzwi wejściowe wychładzają dom 24/7. Powiedziałbym nawet, że dla mnie to ważniejsza funkcja, niż "łapanie wiatru".