Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schodzenie z obrotów na jałowe [X10XE]

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne zjawisko w silniku X10XE że jak zwiększę obroty np powyżej 2000 i poszczam swobodnie pedał gazu to schodząc obrotami do jałowych silnik nie zatrzymuje się od razu na nich tylko schodząc zatrzymuje się tak w okolicach 1200-1500 na chwilę i dopiero potem schodzi do wartości poniżej 1000?

Wydaje mi się że wcześniej tego nie miałem i od razu one chodziły a daje się to wyraźnie wyczuć. Jak to u Was wygląda?

Napisano

Tak powinno być. Widocznie wcześniej nie zwróciłeś uwagi. To efekt celowego dopalania paliwa.

Napisano
  • Autor

Racja, zaobserwowałem to dopiero po czyszczeniu przepustnicy i pomyślałem że coś może przy jej czyszczeniu padło. Ale dobrze że to normalne to nie muszę się martwić.

Napisano
  • Autor

A powiedz mi jeszcze, bo zauważyłem dzisiaj coś co mnie jeszcze zaniepokoiło. Jak odpalam ciepły silnik to obroty nie wchodzą od razu na 900 tylko przez pierwszą sekundę lub dwie trzymają się na 500 lub coś koło tego i dopiero po chwili wskakują na normalne obroty jałowe. Nie pamiętam aby wcześniej to było?

Czy masz to samo?

Napisano

> A powiedz mi jeszcze, bo zauważyłem dzisiaj coś co mnie jeszcze zaniepokoiło. Jak odpalam ciepły

> silnik to obroty nie wchodzą od razu na 900 tylko przez pierwszą sekundę lub dwie trzymają się

> na 500 lub coś koło tego i dopiero po chwili wskakują na normalne obroty jałowe. Nie pamiętam

> aby wcześniej to było?

> Czy masz to samo?

ja tak mam ale tylko w Astrze - w Corsie wchodzi normalnie na ok. 800 odrazu - też mnie to bardzo angryfire.gif ale nie wiem co jest tego przyczyną niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Czy robiliście kiedys reset wartości adaptacyjnych? jakim interfejsem sie to robi? Czy to prawda że tylko przenośnym Techem2 a op-comem nie mozna?

Napisano

> Czy robiliście kiedys reset wartości adaptacyjnych? jakim interfejsem sie to robi? Czy to prawda że

> tylko przenośnym Techem2 a op-comem nie mozna?

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Po kilku dniach jazdy, okazuje się że nie ma poprawy. Po przygazowaniu silnik dalej zatrzymuje się na 1500 na chwilę. Co ciekawe znajomi których pytałem czy maja to samo, mówią że nie. więc okazuje się że to jakaś usterka

Napisano

> więc

> okazuje się że to jakaś usterka

wiesz, ja też tak mam w obu swoich oplach - a przjechałem nim łącznie już ponad 100kkm w ciągu 2 lat - mnie to aż tak nie przeszkadza.

O jedyne co jest denesrwujące to jak np. zimą przy -20 odpalisz auto i odrazu jedziesz to mogę przejechać nawet 1000km i jak się zatrzymam (a także podczas jazdy) to silnik jeszcze trzyma obroty "na ssaniu" a jak stanę i postoi tak ok. 30sek. to spadają na 900 i już jest dobrze - i to to jest bardzo wkurzające (szczególnie, że jak ruszam spod domu to mam praktycznie trasę 20km do pracy bez zatrzymywania się (ekspresówka), a tak specjalnie musze się zatrzymać żeby nie chodził na ssaniu bo więcej spala. Napewno jest to powiązane z tym schodzeniem z obrotów, jednak nie mam aż tyle czasu aby na siłę c\szukac usterki

Napisano
  • Autor

A powiedz mi czy w tych obu robiłeś cos z przepustnicą, adaptacją, resetem czy coś podobnego.

Ja zaobserwowałem coś ciekawego dzisiaj. Podmieniłem sterownik na chwilę w którym żadne resety nie były przeprowadzane. i działa tak samo, też schodząc z obrotów na chwile przystaje na ok 1500.

Napisano

Szukasz dziury w całym.

Niestety na necie nie ma zbyt wielu informacji, a większość mechaników nie ma pojęcia o co chodzi i opowiada głupoty.

Zamykając przepustnicę, gwałtownie zmieniasz warunki pracy w komorze spalania. tworzy się niespalona bogata mieszanka, trafiająca do wydechu. Może ona powodować zalanie katalizatora i strzały w kolektorze. Obydwa przypadki grożą awarią.

Aby tego uniknąć otwiera się dodatkowy kanał powietrza, umozliwiający spalenie tej mieszanki w komorze. Daje to efekt chwilowego podtrzymania obrotów. Czas zależny jest od oprogramowania ECM, lub wskazań sondy lambda.

Skoro, process się przedłuża, to świadczyłoby o nieszczelności wtrysku lub "leniwej" sondzie. Nie jest w zaden sposób niebezpieczny.

To tak w dużym skrócie.

Napisano
  • Autor

Ja rozumiem że to co mówisz ma duży sens. Ale zrozum też moją "dziurę w całym" Wcześniej tego nie było lub nie w tak dokuczliwej formie i dlatego jest to dla mnie tak irytujące. Sonda jest nówka oryginalna

Napisano

> Szukasz dziury w całym.

> Niestety na necie nie ma zbyt wielu informacji, a większość mechaników nie ma pojęcia o co chodzi i

> opowiada głupoty.

Wiekszosc mechanikow nie ma czasu na bawienie sie w szukanie - czas to pieniadz, robiac wymiane danej rzeczy zarabia, a tu trzeba by bylo posprawdzac sporo rzeczy.

To jest zabawa dla wlasciciela jak ma pojecie lub mechanika pasjonata z wolnym czasem.

W obu przypadkach jest jakas przyczyna nie schodzenia od razu z obrotow czy w drugim nie wylaczania sie ssania, gdybajac mozna caly silnik wymienic grinser006.gif

Mala nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, paproch lub olej z nagarem w kanale przepustnicy i kupa innych rzeczy do sprawdzenia.

Ogolnie ma dzialac OK, a jak nie dziala to szukac przyczyny w realu a nie w necie.