Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzelanie w przepustnicę

Featured Replies

Napisano

Spotkaliście się ze "strzelaniem" do kolektora dolotowego w silniku X10XE? Raz na jakiś czas gdy silnik jest zimy zdarza mi się coś takiego. Dodawanie gazu wręcz dławi silnik. Nie ma gazu jakby ktoś pytał.

Napisano

błędów żadnych nie wyswietla?

chceck się nie zapala?

a świece i kable kiedy wymianiane? - na NoPb też nie są wieczne

Napisano
  • Autor

Check nie świeci, błędów nie ma, kabli tez nie ma więc przebicie mało prawdopodobne

Napisano

> Check nie świeci, błędów nie ma, kabli tez nie ma więc przebicie mało prawdopodobne

A co tam jest zamiast kabli? Listwa? One też nie są wieczne.

Napisano
  • Autor

No tak, ale nie ma bezpośredniego kontaktu z przepustnicą jak przy przewodach

Napisano

> Check nie świeci, błędów nie ma, kabli tez nie ma więc przebicie mało prawdopodobne

a świece???

Napisano

> Wymieniałem ze 3 miesiące temu

OK. jakie miałeś, jakie założyłeś i najważniejsze - czy wcześniej też strzelał? Jeżeli tak to czy po wymianie był chociaz na chwilę spokój?

Napisano
  • Autor

Wiesz ja bym tego nie łączył, bo wymieniałem świecie wcześniej niż się strzelanie pojawiło i był spokój. Jakie były, nie umiem powiedzieć. W serwisie wymieniałem bo się sam bałem o zerwanie gwintu. Serwis twierdził że są takie jak Opel zaleca. Strzelanie pojawiło się stosunkowo nie dawno i jest na prawdę nie do przewidzenia. Jednego dnia rano przychodzę do auta odpalam i strzela, a następnego w takich samych warunkach jest OK. Obecnie ostatni raz było w piątek a jeżdżę codziennie i do dzisiaj nie wystąpiło

Napisano

jak w serwisie to raczej OK.

Co do strzelania, piszesz, że tylko na zimnym,a jak to jest wsiadasz, odplasz (bez wciskania pedału gazu- tak?) i nagle strzeli czy odpali chodzi chwilę i dopiero strzeli?

czy poziom płynu chłodzącego czasem Ci się nie zmieniejszył ostatnio? A może przybyło oleju? Kiedy mu przechodzi to strzelanie? czy występuje podaczas jazdy jak dodajesz gazu czy jak hamujesz silnikiem to też sobie pyrka?

Dobrze byłoby jakbyś jednak odważył się wykręcić te świece i zrobić fotki ich elektrod z zanzaczeniem która z jakiego cylindra?

A czy obroty po odpaleniu są OK - może są za wysokie (za dużo ssania) lub za niskie - zaraz po odpaleniu?

Napisano
  • Autor

> Co do strzelania, piszesz, że tylko na zimnym,a jak to jest wsiadasz, odplasz (bez wciskania pedału

> gazu- tak?) i nagle strzeli czy odpali chodzi chwilę i dopiero strzeli?

To wygląda tak że po uruchomieniu zimnego silnika nie mam on ochoty pracować i od razu zaczyna sie od dławienia i strzelania. Dodawanie gazu po pierwsze nie dopuszcza do całkowitego gaśnięcia bo bez tego obroty spadają wręcz do zera ale z drugiej strony dodanie gazu dławi silnik, więc muszę to robić z wyczuciem, dodać i zaraz odjąć gazu. i tak przez chwilę. potem jest ok jakby mu nic nie było, moc ma, na obroty prawidłowo się wkręca

> czy poziom płynu chłodzącego czasem Ci się nie zmieniejszył ostatnio? A może przybyło oleju?

Nic z tych rzeczy olej i płyn prawidłowe

> Dobrze byłoby jakbyś jednak odważył się wykręcić te świece i zrobić fotki ich elektrod z

> zanzaczeniem która z jakiego cylindra?

Jednak boję się wykręcać, raz juz pourywałem gwinty i dalej nie wiem jak to wręcać. Wiem że to dziwne bo do pozostałych nie mam żadnych obaw, a tu panuje ciśnienie i zawsze mam obawę że jak wkręcę za lekko to wypluje świece a za mocno gwint urwę. Oba przypadki zanam z autopsji więc dlatego. Kluczem dynamometrycznym też udało mi się gwint urwać, a klucz sprawny był

Napisano

To mi wygląda albo na nisprawny czujnik temp. Silnika - ten od kompa, albo na jakiś problemy z wtyskiwaczem benzyny.

Co do klucza, to z jaką siłą dokrecasz świece?

Napisano
  • Autor

> To mi wygląda albo na nisprawny czujnik temp. Silnika - ten od kompa, albo na jakiś problemy z

> wtyskiwaczem benzyny.

Czujnik podmienię bo to mały koszt i nawet jak nie będzie to on to i tak nie będę żałował.

> Co do klucza, to z jaką siłą dokrecasz świece?

Teraz nie dokręam świec bo jak mówiłem trochę się boję. Ale jak kiedyś to robiłem to pamiętam że z tzw. wyczuciem i ciut mocniej.

A tak na serio to nie wiem czy to ma być dokręcone do lekkiego poczucia oporu czy co. Jeno co sprawia że mi jest trocę z tym wstyd,, to to że mój brat w ogóle nie bawi się w jakąkolwiek naprawę auta a świece potrafił co chwile wykręcać i wkręcać i nic nie uszkodził

Napisano

I co czujnik pomógł niewiem.gif

Co do świec to podobno dokręca się je z siłą 25Nm, ale dla mnie to wydaje się słabo - nawet bardzo, więc ja dokręcam na 45Nm.

A co do wymiany świec w ASO to myślisz, że jakby urwał to by Ci za darmo naprawili biorąc wine na siebie??? W życiu!

Napisano
  • Autor

W ASO mają większe doświadczenie bo częściej to robią i dlatego tam to robiłem. Czujnik w sobotę dopiero podmienię a na razie jest jak było

Napisano

> W ASO mają większe doświadczenie bo częściej to robią

no nie wiem, czy byle jaki mechanik garażowy więcej nie nakręcił się świec - bo tam jest taniej i sporo ludzi z nich korzysta

Napisano
  • Autor

Na pewno więcej niż ja, ponadto pojechałem do serwisu w którym auta firmowe są serwisowane więc jakość usług ich znałem,