Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krzywa elewacja, a ocieplanie wełną

Featured Replies

Napisano

Elewacja mojego domu jest niespecjalnie prosta - krzywizny zamiast plaszczyzn i uskoki konkretnie utrudniaja robote. Ocieplona ma byc 15cm welna i mam pytania nastepujace:

- wieksze plyty, czy mniejsze pasy welny? sklaniam sie ku plytom

- jakos rownac sciane przed ociepleniem, czy pionowac i plaszczyznowac klejem? Domyslam sie, ze raczej nie.

- kleic na całym obwodzie, czy punktowo?

- docinac welne na grubosci i tak rownac sciane? Przypuszczam, ze tak jest prawidlowo.

- jedna warstwa 15cm welny, czy 5cm do rownania cieniujac, a na to juz 10cm rowno?

- kolkowac pierwsza, czy przez druga warstwe?

na to oczywiście klej, siatka i klej, a potem myślę o tynku mineralnym w jakims kolorze typu zlamana biel, ecru, czy bardzo jasny piaskowy.

Napisano

a czemu chcesz to wełna ocieplać a nie styropianem???

Ja nie byłbym taki odważny, bo jak gdzieś woda znajdzie dziurke to mega grzyb może wyrosnąć wewnątrz domu

Napisano
  • Autor

> a czemu chcesz to wełna ocieplać a nie styropianem???

> Ja nie byłbym taki odważny, bo jak gdzieś woda znajdzie dziurke to mega grzyb może wyrosnąć

> wewnątrz domu

wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazuja, ze mega grzyb raczej przy styro ma szanse powstac, a nie przy welnie.

Napisano

> wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazuja, ze mega grzyb raczej przy styro ma szanse powstac, a nie

> przy welnie.

mialem okazje widziec welne do ktorej dostalo sie nieco wilgoci..... syf malaria i korniki a grzyb przelazl do wewnatrz przez 40 cm sciany

to nawet nie przypominalo juz welny - jeden wielki smierdzacy gnoj

do takiego stanu doprowadzila niewielka nieszczelnosc - w ciagu niespelna 2 lat

Napisano
  • Autor

> mialem okazje widziec welne do ktorej dostalo sie nieco wilgoci..... syf malaria i korniki a grzyb

> przelazl do wewnatrz przez 40 cm sciany

> to nawet nie przypominalo juz welny - jeden wielki smierdzacy gnoj

> do takiego stanu doprowadzila niewielka nieszczelnosc - w ciagu niespelna 2 lat

ok. jak sie leje, to nie ma opcji - i za styro gnoj bedziesz mial, tylko pozniej zauwazysz i gorsze efekty beda.

p.s. jaki tynk na tej welnie byl?

Napisano

> mialem okazje widziec welne do ktorej dostalo sie nieco wilgoci..... syf malaria i korniki a grzyb

> przelazl do wewnatrz przez 40 cm sciany

Może ktoś wełną do poddaszy ścianę ocieplał?

Zważyłem kiedyś kawałek elewacyjnej a później wrzuciłem do wiadra z wodą. Obciążyłem kamieniem aby była w całości zanurzona. Po kilku dniach wyjąłem, strząchnąłem krople z powierzchni i zważyłem.

Masa była taka sama jak przed zanurzeniem.

Elewacyjne są tak mocno impregnowane, że jeśli się ich nie zmiażdży to nie nabiorą ani grama wody.

To utwierdziło mnie w przekonaniu o słuszności ocieplenia ścian wełną.

Już 10 lat cieszę się tym wyborem.

Jeśli chodzi o równanie to nie przejmowałbym się specjalnie. I tak nie wyjdzie gładka jak stół powierzchnia i zawsze będą góry i doliny widoczne pod ostrym kątem światła.

Duże płyty wyrównają lepiej. Na największych nierównościach można podciąć wełnę.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o równanie to nie przejmowałbym się specjalnie. I tak nie wyjdzie gładka jak stół

> powierzchnia i zawsze będą góry i doliny widoczne pod ostrym kątem światła.

> Duże płyty wyrównają lepiej. Na największych nierównościach można podciąć wełnę.

> Pozdrawiam.

Nie zalezy mi na super plaszczyznie - dlugie krzywizny moga gubic delikatnym lukiem (takim na 10, a nie 1m icon_rolleyes.gif ), ale wlasnie pod katem tego swiatla padajacego - nie chce sie angryfire.gif za kazdym razem, jak spojrze na elewacje o wschodzie, czy zachodzie slonca.

Napisano

> Może ktoś wełną do poddaszy ścianę ocieplał?

dokladnie bylo tak ze byla nie koniecznie dobrze zrobiona dekarka i przez 2 zimy/jesienie/wiosny caly czas czy to z opadow czy ze sniagu niewiele ale jednak dostawala sie wilgoc

efekt taki jak napisalem w dwuletnim budynku sciana zagrzybiona tak ze ja nigdy nie widzialem czegos podobnego a welna byla jednym wielkim gnojem

Napisano

> dokladnie bylo tak ze byla nie koniecznie dobrze zrobiona dekarka i przez 2 zimy/jesienie/wiosny

> caly czas czy to z opadow czy ze sniagu niewiele ale jednak dostawala sie wilgoc

Nie ważne czy styropian czy wełna w takim przypadku będzie bagno. I jeszcze galareta na więźbie. W przypadku styropianu nawet gorzej.

Jeśli chodzi o nasiąkliwość to między styropianem elewacyjnym a wełną elewacyjna nie ma różnicy.

Pozdrawiam.

Napisano

> wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazuja, ze mega grzyb raczej przy styro ma szanse powstac, a nie

> przy welnie.

Skąd takie wnioski?

Napisano
  • Autor

> Skąd takie wnioski?

Stad, ze chwilowa (a nie ciagle narastajaca, jak w przykladzie wyzej) wilgoc z welny ma spore szanse odparowac, a zza styro nie.

Napisano

Pogadaj z fachowcami jak to się robi. Na 99 % będą "nadrabiać" klejem do wełny. Pójdą większe placki i tyle ..... później kołki.

Napisano
  • Autor

> Pogadaj z fachowcami jak to się robi. Na 99 % będą "nadrabiać" klejem do wełny. Pójdą większe

> placki i tyle ..... później kołki.

Z fachowcami rozmawialem, ale fachowcy maja to do siebie, ze "tak robia od 20 lat", nawet jesli nigdy nie musieli prostowac sciany, wiec wsadzam wszystkie gdybania fachowcow do kategorii "fantazje". A nie znam fachowca, ktoremu moglbym zaufac w tej materii. Chce wiedziec, jak to sie powinno robic wg sztuki budowlanej.

Napisano

Dobra to inaczej shocked.gif

Posadzkę miałem źle wylaną w wiatrołapie. Fachmani powiedzieli, przeważnie równa się to klejem przy układaniu terakoty. Zaproponowali zaprawę wyrównującą i po robocie wyszło 3 razy taniej niż równanie klejem.

Napisano
  • Autor

> Dobra to inaczej

> Posadzkę miałem źle wylaną w wiatrołapie. Fachmani powiedzieli, przeważnie równa się to klejem przy

> układaniu terakoty. Zaproponowali zaprawę wyrównującą i po robocie wyszło 3 razy taniej niż

> równanie klejem.

Sugerujesz otynkowac najpierw tradycyjnie elewacje, a dopiero na to welne?

Napisano

Sugeruje wyrównać (+- 1 cm) nierówności zaprawą wyrównującą.

Napisano

> Sugerujesz otynkowac najpierw tradycyjnie elewacje, a dopiero na to welne?

Producenta welny pytales? Jaka welne zamierzasz uzyc?

Napisano

> Sugerujesz otynkowac najpierw tradycyjnie elewacje, a dopiero na to welne?

O ile dobrze pamiętam w opisie technologii Rockwool-a jest właśnie otynkowanie zaprawa wyrównującą w takich przypadkach.

Ale i tak będziesz miał góry i doliny pod światło. Nie łudź się. Później i tak nie będziesz zwracał na to uwagi.

Doświadczyłem tego wszystkiego.

Pozdrawiam.

Napisano

> Jeśli chodzi o nasiąkliwość to między styropianem elewacyjnym a wełną elewacyjna nie ma różnicy.

A jaką grubą wełnę chcesz dać - jakiemu ona odpowiada styropianowi? - chodzi mi o przenikanie ciepła - i jeszcze jak to się kształtuje cenowo

Napisano

> A jaką grubą wełnę chcesz dać - jakiemu ona odpowiada styropianowi? - chodzi mi o przenikanie

> ciepła - i jeszcze jak to się kształtuje cenowo

Nic nie chcę. Leży na ścianie od 10 lat. 12cm. grubości.

Nie pamiętam ile kosztowała. Nie pamiętam parametrów. Miało być tyle co styropian i chyba jest bo wszyscy zazdroszczą mi, że tak mało płace za ogrzewanie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Stad, ze chwilowa (a nie ciagle narastajaca, jak w przykladzie wyzej) wilgoc z welny ma spore

> szanse odparowac, a zza styro nie.

Szkoda słów pad.gif

Napisano

> Dobra to inaczej

> Posadzkę miałem źle wylaną w wiatrołapie. Fachmani powiedzieli, przeważnie równa się to klejem przy

> układaniu terakoty. Zaproponowali zaprawę wyrównującą i po robocie wyszło 3 razy taniej niż

> równanie klejem.

Oczywiście, bo klejem to możesz sobie wyrównać wsadek centymetrowy a nie większy.

Napisano
  • Autor

> No i jak rozwiazales problem? Podziel sie wiedza...

Spokojnie, elewacja na lipiec jest zaplanowana, o ile pogoda bedzie odpowiednia.

Napisano

> Spokojnie, elewacja na lipiec jest zaplanowana, o ile pogoda bedzie odpowiednia.

Jaka welna planujesz polozyc?