Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup motocykla bez OC?

Featured Replies

Napisano

Panowie, R6 którą na dniach kupię nie ma przeglądu i OC (skończyły się w kwietniu).

Sprzedawca napisał, że mam to załatwić we własnym zakresie.

Czy wystarczy, że załatwię OC z tą samą datą co data zakupu, czy powinienem bezwzględnie żądać od sprzedawcy, żeby to on zadbał o kontynuację OC jeszcze przed transakcją, które ja potem wypowiem i sam już ubezpieczę maszynę?

Napisano

> Panowie, R6 którą na dniach kupię nie ma przeglądu i OC (skończyły się w kwietniu).

> Sprzedawca napisał, że mam to załatwić we własnym zakresie.

> Czy wystarczy, że załatwię OC z tą samą datą co data zakupu, czy powinienem bezwzględnie żądać od

> sprzedawcy, żeby to on zadbał o kontynuację OC jeszcze przed transakcją, które ja potem

> wypowiem i sam już ubezpieczę maszynę?

Tego samego dnia, co zakup, drepczesz do agenta i kupujesz sobie OC. Sprzedającego będzie ścigał ubezpieczyciel lub Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny - w zależności od przyjętych rozwiązań ubezpieczyciela 20.GIFok.gif

Napisano

> Tego samego dnia, co zakup, drepczesz do agenta i kupujesz sobie OC. Sprzedającego będzie ścigał

> ubezpieczyciel lub Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny - w zależności od przyjętych rozwiązań

> ubezpieczyciela

Wydaje mi się, że masz rację. Ja bym jeszcze dla spokoju napisał do poprzedniego ubezpieczyciela coś ala "wypowiedzenie" w sensie, że informuję o tym jak się sprawy mają. No chyba, że będzie to samo TU (większość ma OC w PZU bo najtaniej) to już w ogóle gra i buczy smile.gif

Napisano

Nie boisz się, że kupisz jakaś minę? blush.gif

Skoro właściciel żydzi/kombinuje z OC, to myślisz, że w temacie stanu motocykla będzie uczciwy? hmm.gif

Napisano

Profilaktycznie, by rozwiać wszelkie wątpliwości zlosnik.gif Zakładamy okulary i czytamy uważnie old.gif

USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym

i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art. 31.3. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego posiadacz wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy

pojazdów mechanicznych w dniu przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia pojazdu mechanicznego do ruchu. Jeżeli nastąpiło przeniesienie posiadania pojazdu mechanicznego zarejestrowanego bez przejścia lub przeniesienia prawa własności tego pojazdu, a dotychczasowy posiadacz pojazdu wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, kolejny posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu wejścia w posiadanie tego pojazdu, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia pojazdu mechanicznego do ruchu.

hehe.gifok.gif

Napisano

> Nie boisz się, że kupisz jakaś minę?

> Skoro właściciel żydzi/kombinuje z OC, to myślisz, że w temacie stanu motocykla będzie uczciwy?

To wyłącznie oznacza jak sprzedający jest głupi smile.gif W zależności od ubezpieczyciela możesz mieć przedłużoną polisę z zachowaną ochroną ALE bez opłaconej składki, lub przedłużoną, zachowaną i jednocześnie rozwiązaną po 7-miu dniach od otrzymania pisma z działu windykacji hahaha.gifzlosnik.gifhehe.gif Jeśli ktoś straci na tym interesie to jedynie sprzedający ok.gif

Napisano

> Skoro właściciel żydzi/kombinuje z OC, to myślisz, że w temacie stanu motocykla będzie uczciwy?

Kolega to wyjaśnił w wątku "ile tańsze moto po sezonie" smile.gif

P.S. " przejęty przez bank za niepłacenie rat"

Napisano

> Kolega to wyjaśnił w wątku "ile tańsze moto po sezonie"

Nie śledziłem tamtego wątku. ok.gif

> P.S. " przejęty przez bank za niepłacenie rat"

A kto sprzedaje? bank? I nie przedłużył OC? blush.gif

Napisano

> Profilaktycznie, by rozwiać wszelkie wątpliwości Zakładamy okulary i czytamy uważnie

> USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu

Lubie takich konkretnych użytkowników. ok.gif

Napisano

Może być też tak, że ubezpieczenie jest tylko składka nieopłacona na następny rok.

Napisano
  • Autor

To nie mina, to oficjalny dealer Harleya, a o OC nie zadbał bank, który ściągnął ten motocykl za dług.

W tej firmie ten motocykl jest od kilku dni i nie wiem, czemu go nie ubezpieczyli.

Co do samego motocykla to już pisałem, igła, a papiery przed zakupem się sprawdzi!

Napisano

> Może być też tak, że ubezpieczenie jest tylko składka nieopłacona na następny rok.

Napisałem o tym cfaniaczek.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Ok, podpytam w tym kierunku

Napisano
  • Autor

No i handlowiec się pomylił, jest OC.

Temat do zrzutu!