Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel, siwy dym szczypiący w oczy

Featured Replies

Napisano

Mam taką zagwozdkę:

Uruchomiłem ostatnio stojącą pod krzakiem prawie rok corsę.

Silnik 1,7d z isuzu z pustym układem zasilania. Wolne obroty skaczą do 1500 spadają i znowu do 1500. Jeździ nawet w miarę dynamicznie, ale puszcza chmurę siwego dymu, szczypiącego w oczy i czuć nie spalone paliwo.

Przedmuchałem przewody do zbiornika, wymieniłem filtr paliwa, rozebrałem i złożyłem całą pompę wtryskową boscha, odpaliłem i dalej to samo.

Przy czyszczeniu pompy moją uwagę zwrócił ciężko pracujący tłok przestawiacza wtrysku. Do tego jest obok śmieszny regulator tego przestawiacza sterowany temperaturą płynu chłodniczego, który też może się blokować.

Podobno jak tak dymi to trzeba przyspieszyć kąt wtrysku?

Dobiorę się najpierw jeszcze do tego regulatora i to sprawdzę.

Jakby ktoś miał coś do dodania to jestem otwarty na sugestie.

Świece żarowe wykluczam, wtryski raczej też.

http://www.zss.lublin.pl/html/motor/28.%...20typu%20VE.pdf

Mam taką pompę.

Napisano

Na 100% to problem z kątem wtrysku.

Przypuszczam, że jest zbyt wczesny.

Identyczne objawy ładnych kilka lat temu mieliśmy w stareńkim kanciastym Kadecie 1,6D.

Jeździł fajnie. Czasami jednak lubił zgasnąć na biegu jałowym. Kopcił drażniącym oczy siwym dymem. Praca wydawała się metaliczna i jak na starego diesla bardzo klekotał. Dość szybko się nagrzewał.

Silniczek dostał inna sprawną pompę wtryskową- problem pozostał.

Jak się potem okazało winny był obcięty, lub luźny klin na kole pasowym rozrządu. Na tym na wale korbowym.

Inaczej mówiąc kąt wtrysku sam się przestawiał jak chciał w małym zakresie. Akurat w tym przypadku nie drążony był temat dalej, bo poszedł na złom.

Napisano
  • Autor

> Na 100% to problem z kątem wtrysku.

> Przypuszczam, że jest zbyt wczesny.

> Identyczne objawy ładnych kilka lat temu mieliśmy w stareńkim kanciastym Kadecie 1,6D.

> Jeździł fajnie. Czasami jednak lubił zgasnąć na biegu jałowym. Kopcił drażniącym oczy siwym dymem.

> Praca wydawała się metaliczna i jak na starego diesla bardzo klekotał. Dość szybko się

> nagrzewał.

> Silniczek dostał inna sprawną pompę wtryskową- problem pozostał.

> Jak się potem okazało winny był obcięty, lub luźny klin na kole pasowym rozrządu. Na tym na wale

> korbowym.

> Inaczej mówiąc kąt wtrysku sam się przestawiał jak chciał w małym zakresie. Akurat w tym przypadku

> nie drążony był temat dalej, bo poszedł na złom.

U mnie przed wyjęciem pompy cały czas dymił, telepało i wogóle. Po zamontowaniu spowrotem pompy po moim czyszczeniu w tej samej pozycji w stosunku do GMP silnik ma już inny dźwięk, bardziej przypominający silnik perkinsa 3P. Regulowałem już kąt, ale bardziej do przodu, spróbuję za tem jeszcze raz tylko do tyłu, zobaczymy co będzie.

Napisano

>> Świece żarowe wykluczam, wtryski raczej też.

a ja był sprawdził wtryski, skoro to długo stało bez paliwa to korozja i syf swoje zrobiły. jeden wtrysk się pewnie przycina. na pracującym silniku poluzuj po kolei przewody paliwowe przy każdym wtrysku i obserwuj ,czy jest jakaś reakcja.

chociaż bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie - zatarcie korekcji kąta wtrysku w pompie.

Napisano

jak przed postawieniem go pracował normalnie to ja bym go wzioł na jakąś ekspresówke but.gif i może sie przepali - ja swoja asterkę raz w miesiącu gonie do 200km/h po tym zawsze jedźi lepiej cool.gif

Napisano
  • Autor

> jak przed postawieniem go pracował normalnie to ja bym go wzioł na jakąś ekspresówke i może sie

> przepali - ja swoja asterkę raz w miesiącu gonie do 200km/h po tym zawsze jedźi lepiej

ja zanim rozebrałem wyjeździłem 20 litrów lotosa dynamica, 10 litrów zwykłego ON z dolewką 1l mixolu i żadnej zmiany.