Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna 3 2009-10 dpf

Featured Replies

Napisano

> musi miec ale czy ktos wie gdzie jest??

czemu musi? Naklejka na drzwiach jest?

edit

no a gdzie ma byc, pod autem zlosnik.gif

numer 2

eljt.jpg

Napisano
  • Autor

Ez> czemu musi? Naklejka na drzwiach jest?

> edit

> no a gdzie ma byc, pod autem

> numer 2

A byly bez?

No nie ma pod spodem frown.gif

Napisano

> Ez

> A byly bez?

> No nie ma pod spodem

w pierwszym wypuscie wszystkie auta w wersji 150km z automatem mialy DPF reszta nie (chyba ze jakas dziwna wersja sciagana z niewiadomoskad).

Tak czy inaczej VIN prawde Ci powie bo pytanie czy byl a ktos wykastrowal czy nie bylo fabrycznie.

Napisano
  • Autor

> w pierwszym wypuscie wszystkie auta w wersji 150km z automatem mialy DPF reszta nie (chyba ze jakas

> dziwna wersja sciagana z niewiadomoskad).

> Tak czy inaczej VIN prawde Ci powie bo pytanie czy byl a ktos wykastrowal czy nie bylo fabrycznie.

Nie hehe nikt nie wykastrowal. zlosnik.gif

Dzwonilem do aso, faktycznie nie ma. oink.gif

Dzieki

Dziwne, ze nie ma.

To jak reno ogarnialo te euro 4?

Jak mi jeszcze powiesz, ze silnik jest na lancuchu to bede mile zaskoczony.

Napisano

> Nie hehe nikt nie wykastrowal.

> Dzwonilem do aso, faktycznie nie ma.

> Dzieki

> Dziwne, ze nie ma.

> To jak reno ogarnialo te euro 4?

nie mam pojecia

> Jak mi jeszcze powiesz, ze silnik jest na lancuchu to bede mile zaskoczony.

2.0 dci jest na lancuchu i ma jeszcze dolozony obieg chlodzenia turbo

Napisano

wlasnie nie musi, dopiero od 10 alb 11 roku ma dpf zawsze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

To powiedzmy laga 2009 2,0 dci manual to raczej bezpieczny zakup ??

Napisano

imo bardzo fajny, francuzi z renault pokazali ze Laguna potrafi byc bezawaryjnym autem grinser006.gif

Napisano

> To powiedzmy laga 2009 2,0 dci manual to raczej bezpieczny zakup ??

Pod kątem awaryjności? Wszystkie znaki na forach i w serwisach wskazują, że tak. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pod kątem awaryjności? Wszystkie znaki na forach i w serwisach wskazują, że tak.

O widze, ze dokupiles reno do forda . Lepiej sie jezdzi "krolowa lawet"??

Tylko przypadkiem wpadlem na te reno i ze wzgledu na dpf i lancuch troche poszukam info.

Jakie oznaczenie maja bogatsze wersje?

Navka, skora z pamiecia, jakis rozbudowany komp, czujniki z kamera, mp3.

Napisano

> Jakie oznaczenie maja bogatsze wersje?

> Navka, skora z pamiecia, jakis rozbudowany komp, czujniki z kamera, mp3.

szukaj initiale. kamery nie bylo nigdzie ale jest jeszcze pare fajnych bajerow wink.gif

Napisano

> O widze, ze dokupiles reno do forda . Lepiej sie jezdzi "krolowa lawet"??

Jest wygodna, dość mocno wypasiona (taka wersja). Prowadzi się gorzej, ale IMHO mondeo MK3 prowadzi się najlepiej ze wszystkich aut tej klasy, którymi powoziłem (laguna III, passat b6, avensis).

> Tylko przypadkiem wpadlem na te reno i ze wzgledu na dpf i lancuch troche poszukam info.

> Jakie oznaczenie maja bogatsze wersje?

> Navka, skora z pamiecia, jakis rozbudowany komp, czujniki z kamera, mp3.

Tak jak pisze Michał: initiale, ale też można trafić różne initialki. U mnie jest kolorowa navi, pełna skóra, 3 pamięci foteli (i lusterek), szyber, bądź ile poduszek, hands free, aktywny tempomat, ogranicznik prędkości, elektryczny ręczny, samoskładające się luterka boczne, ogrzewana przednia szyba, głośnomówiący na bluetooth. To tak na szybko, co mi się akurat przypomniało. O czujnikach parkowania z przodu i z tyłu, ESP i pełnej elektryce wspominam tylko dla formalności.

A, i wszystko działa zlosnik.gif

Dodaj do tego fajny design (oczywiście kwestia gustu) oraz bezawaryjność i masz naprawdę super wozidło ok.gif

Napisano
  • Autor

o to na prawde fajne wypasy ok.gif

teraz pytanie dlaczego laguny sa tak tanie??

Napisano

> o to na prawde fajne wypasy

> teraz pytanie dlaczego laguny sa tak tanie??

Nie wiem. Rozważałem zakup auta i też zwróciłem uwagę, że są tańsze niż np. passaty (przede wszystkim chciałem passka). Potem okazało się, że dobre (nie zmaltretowane i dobrze wyposażone) nie są aż tak tanie, ale mimo wszystko deko tańsze. Wydaje mi się, że może tu pokutować zła sława laguny II, ale to tylko moje przemyślenia.

Napisano

> o to na prawde fajne wypasy

opinia po porzednim modelu. I nie sa jakies specjalnie tanie chyba, ze patrzysz na te smigane tylko w niedziele w DE zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> opinia po porzednim modelu. I nie sa jakies specjalnie tanie chyba, ze patrzysz na te smigane tylko

> w niedziele w DE

chce accorda, laguna tak przypadkiem wpadla mi w rece na kilka chwil i dlatego zaczalem wnikac

laga z tego samego rocznika jest sporo tansza

Napisano

> chce accorda, laguna tak przypadkiem wpadla mi w rece na kilka chwil i dlatego zaczalem wnikac

> laga z tego samego rocznika jest sporo tansza

ja szukalem pewnego auta z automatem, kombi, diesla za jakies normalne pieniadze. Accord sie nie lapal wcale bo z tego co pamietam z automatem bylo w uzywkach zero sztuk poza tym nie ta klasa cenowa.

Napisano

Może dla tego, że wtryski czasami padają, a ich wyjęcie ( i wymiana bo się nie naprawia ) kończy się przeważnie ściąganiem głowicy i wydłubywaniem resztek wtryskiwaczy ze środka.

Wtryski w tym silniku wyjmuje się np. tak

Warto obejrzec do końca smile.gif

Napisano
  • Autor

No to podziekuje jednak za dci smile.gif

Wole standardowa procedure wymiany wtryskiwaczy: check/sprezynka, yryb awsryjny, laweta, wymiana koncowek i powrot na droge. zlosnik.gif

Napisano

wszystko sie psuje. Pytanie o prawdopodobienstwo wystapienia danej awarii. Co do wymiany sie nie wypowiem bo nie wiem jak to sie robi ale nie sluszalem ani nie widzialem wpisow na forach, ze sa jakos nadmiernie awaryjne w M9R.

Co wiecej to najbardziej polecany silnik w tym modelu ze wzgledu na praktycznie zerowa awaryjnosc. Opinia zarowno niezaleznych mechanikow od francuzow jak i prywatna tych pracujacych w ASO.

Napisano

> No to podziekuje jednak za dci

> Wole standardowa procedure wymiany wtryskiwaczy: check/sprezynka, yryb awsryjny, laweta, wymiana

> koncowek i powrot na droge.

a nie lepiej jak sie po prostu nie zepsuje?

Mialem oslawione pod tym wzgledem mondeo tdci i jakos wtryski zepsuc sie nie chcialy. Byc moze dlatego, ze szukalem niekombinowanego auta...

Jestem w stanie zalozyc sie o duza sume, ze wtryski w moim 2.0 dci nie padna do czasu pozbycia sie przeze mnie tego auta - czyli jeszcze pewnie przez jakies 2 lata (rocznik 2008 wiec latwo sobie policzyc do jakiego wieku auta)

Napisano

No tak, tami maly szczegol jak nadwozie w ktorym jest ten silnik wam umknal facepalm%5B1%5D.gif

Niestety albo stety problem ten wystepuje tylko w nadwoziu Trafic/Interstar/vivaro z racji zle zrobionego odplywu z podszybia, nie mialem jeszcze zadnej laguny ktora miala by problem z wtryskami, a znam egzemplarze ktore maja nalatane pod 300 tys.

Napisano

> Może dla tego, że wtryski czasami padają, a ich wyjęcie ( i wymiana bo się nie naprawia ) kończy

> się przeważnie ściąganiem głowicy i wydłubywaniem resztek wtryskiwaczy ze środka.

> Wtryski w tym silniku wyjmuje się np. tak

> http://www.youtube.com/watch?v=m5s7J-Elq...t=TLg2SyIUZRkPs

> Warto obejrzec do końca

Rzeźnicy.