Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja klapy 3D

Featured Replies

Napisano

Pytanie na pozór banalnie proste ALE... Wiem że można wyregulować klapę na zawiasach. Pytanie brzmi - jak to zrobić ?? Jeżeli ani płaskim kluczem ani nasadowym nie można odkręcić dwóch śrub mocujących, ponieważ jest zbyt mało miejsca hmm.gif

Trzeba ściągnąć klapę odkręcając 4 śruby mocujące oraz siłowniki żeby to zrobić??

Napisano

> Pytanie na pozór banalnie proste ALE... Wiem że można wyregulować klapę na zawiasach. Pytanie brzmi

> - jak to zrobić ?? Jeżeli ani płaskim kluczem ani nasadowym nie można odkręcić dwóch śrub

> mocujących, ponieważ jest zbyt mało miejsca

> Trzeba ściągnąć klapę odkręcając 4 śruby mocujące oraz siłowniki żeby to zrobić??

Z wierzchu, w górnej części to co widać po podniesieniu klapy to zgrzane z nadwoziem nakrętki. Śruby są wewnątrz auta. Trzeba zdjąć uszczelkę w górnej części i pod dachową tapicerką w te zgrzane nakrętki wkręcone są śruby. A miejsca jest dosyć.

Napisano
  • Autor

> Z wierzchu, w górnej części to co widać po podniesieniu klapy to zgrzane z nadwoziem nakrętki.

> Śruby są wewnątrz auta. Trzeba zdjąć uszczelkę w górnej części i pod dachową tapicerką w te

> zgrzane nakrętki wkręcone są śruby. A miejsca jest dosyć.

Super dzięki za informację 20.GIF

Rozumiem że jak zrzucę uszczelkę to wcisnę tam klucz i nie ma konieczności zrzucać podsufitki ?? hmm.gif

Napisano

> Super dzięki za informację

> Rozumiem że jak zrzucę uszczelkę to wcisnę tam klucz i nie ma konieczności zrzucać podsufitki ??

Dokładnie. Klucz wejdzie po lekkim odchyleniu.

Kiedyś też chciałem klapę wyregulować. W garażu było dosyć ciemno i własnie zabrałem się za te nakrętki pod klapą. Tak usiłowałem odkręcić, aż złamałem klucz, a ile poleciało przy tym... sciana.gif ( nie będę się wyrażał). I stąd własnie wiem, że te są zgrzane. A za piwko i owszem dziękuję.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Klucz wejdzie po lekkim odchyleniu.

> Kiedyś też chciałem klapę wyregulować. W garażu było dosyć ciemno i własnie zabrałem się za te

> nakrętki pod klapą. Tak usiłowałem odkręcić, aż złamałem klucz, a ile poleciało przy tym... (

> nie będę się wyrażał). I stąd własnie wiem, że te są zgrzane.

Jeszcze raz dzięki za informację. Musze się tym zająć jak najszybciej bo klapa delikatnie trze o plastik i już mam wytarty lakier.

>A za piwko i owszem dziękuję.

20.GIF

Napisano

> Jeszcze raz dzięki za informację. Musze się tym zająć jak najszybciej bo klapa delikatnie trze o

> plastik i już mam wytarty lakier.

nie wyregulujesz tego.... tak są okrągłe otwory bez możliwości korekcji.

Napisano
  • Autor

> nie wyregulujesz tego.... tak są okrągłe otwory bez możliwości korekcji.

Dlaczego zatem Koledze wyżej się udało ?? hmm.gif

Napisano

> Dlaczego zatem Koledze wyżej się udało ??

nie widzę, żeby pisał o udanej regulacji smile.gif tylko o odkręceniu śruby

Napisano
  • Autor

> nie widzę, żeby pisał o udanej regulacji tylko o odkręceniu śruby

Może masz rację. Może Kolega dopowie czy mu się udało czy nie hmm.gif

Jak w takim razie wyregulować klapę żeby nie tarła mi o zderzak hmm.gif Jak oglądałem to mam wrażenie że wszystko jest dobrze spasowane niewiem.gif

Napisano

> Może masz rację. Może Kolega dopowie czy mu się udało czy nie

> Jak w takim razie wyregulować klapę żeby nie tarła mi o zderzak Jak oglądałem to mam wrażenie że

> wszystko jest dobrze spasowane

Ja w 5D regulowałem zderzakiem i odbojami klapy

Napisano
  • Autor

> Ja w 5D regulowałem zderzakiem i odbojami klapy

Odboje reguluje się lewo/prawo/góra/dół czy wysokością wkręcenia ??

Ja raczej nie mam jak zderzakiem bo leży dobrze.

Napisano

wysokością wkręcenia

Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa...Nie do końca ogarniam co to trzeba zrobić żeby nie tarło. Tzn. robię różne rzeczy ale nic nie pomaga sick.gif

Napisano

> Dziwna sprawa...Nie do końca ogarniam co to trzeba zrobić żeby nie tarło. Tzn. robię różne rzeczy

> ale nic nie pomaga

imho położenia klapy nie da się zmienić. Musisz regulować zderzakiem. Ewentualnie jeżeli jest mała obcierka wykręcić bardziej zderzak od klapy.

Powodzenia.

Napisano

Coś mi się wydaje, że Koledzy nie regulowali klapy. Odbojami da się tylko wyregulować luz na ryglu, aby wyeliminowastPrawda, że otwory pod śrubami są okrągłe i nie wiele większe od śrub. W moim 3D dół klapy można przesunąć o jakieś 2- 3mm, a więcej nie potrzeba, chyba że są jakieś przekosy nadwozia.

Ja klapę lekko naciągałem. W tym miejscu gdzie obcierała wkładałem patyk, opuszczałem klapę (na tyle aby był dostęp do śrub) i naciągałem tym kołkiem w odwrotnym kierunku i dokręcałem.

uki. ć