Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti brak oslony tylnej tarczy hamulcowej

Featured Replies

Napisano

witam jak w temacie .Moja oslona tylnej tarczy jest w oplakanym stanie a w zasadzie jej juz nie ma.Chcialbym zalozyc nowa tylko nie wiem jak i gdzie kupic nowa nie moge nigdzie znalesc.Nigdzie w manualach nie znalazlem w jaki sposob jest przymocowana do piasty i czy da sie ja kupic a jak nie to jak mozna przypasowac. A i jeszcz ejedno jak rozpoznac wyciek oleju spad simeringa walu korbowego

• 2 tygodnie później...
Napisano

1)

oslona tylnej tarczy jest w oplakanym stanie a w zasadzie jej juz nie

Kolego możesz spokojnie do końca usunąć tą osłonę - u mnie było podobnie, papier praktycznie to był, oberwałem w końcu obie i wbijam w to. W NUII też miałem podobny problem, część "papierową" wyciąłem kątówką, żeby nie wpieprzyła się w felgę lub zacisk.

Wymienia się prawdopodobnie całą tarczę kotwiczną - z tego co tam zauważyłem w tej rdzy, to osłona jest zgrzewana z tarczą kotwiczną na stałe.

Koszt całości jest chory. Samych osłon nie widziałem. Możesz dorobić coś takiego jak bardzo chcesz i przynitować.

2)

> spad simeringa walu korbowego

Myślę, że będzie widać olej zbierający się na dole pod kołem zębatym na wale rozrządu. Tyle, że jest osłona paska rozrządu. Jak wyciek jest mały to będzie się sączyć spod osłony paska rozrządu, jak spory, to pewnie miska olejowa będzie cała uwalona z tej strony.

W tej okolicy silnika, ale w 2,0 (NUII) mi puściła uszczelka pod pompą oleju. Wtedy też wszystko miałem zapaprane olejem, ale widać było, że olej kapał z łączenia pompy z blokiem.

Pozdrawiam,

Griba