Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator

Featured Replies

Napisano

Powitać od niedawna użytkuję sobie skutera,doglądam- zaglądam,poprawiam co nieco-poznaję go.

Posiadam w nim aku o taki http://www.amir.net.pl/sklep/akumulatory-unibat/82-akumulator-unibat-cbtx4l-bs.html

tyle,że jeszcze na obudowie przed tą całą serią numerów jest napis MF

wymontowałem go przeczyściłem klemy, przewody,otwarłem korki a tam sucho yikes.gif przechyliłem do góry dnem nic nie wyleciało i teraz nie wiem czy dolewa się tam wody destylowanej czy nie confused.gif

aku dobry kręci rozrusznikiem żwawo jeśli ktoś podpowie czy dolewać wody czy to tak ma być będę wdzięczny

nie chcę skopać sobie aku wolę dopytać hmm.gif

Napisano

> Powitać od niedawna użytkuję sobie skutera,doglądam- zaglądam,poprawiam co nieco-poznaję go.

> Posiadam w nim aku o taki

> http://www.amir.net.pl/sklep/akumulatory-unibat/82-akumulator-unibat-cbtx4l-bs.html

> tyle,że jeszcze na obudowie przed tą całą serią numerów jest napis MF

> wymontowałem go przeczyściłem klemy, przewody,otwarłem korki a tam sucho przechyliłem do góry dnem

> nic nie wyleciało i teraz nie wiem czy dolewa się tam wody destylowanej czy nie

> aku dobry kręci rozrusznikiem żwawo jeśli ktoś podpowie czy dolewać wody czy to tak ma być będę

> wdzięczny

> nie chcę skopać sobie aku wolę dopytać

Cytat ze strony: "Akumulator wykonany w technologii AGM (Absorbent Glass Mat). Po zalaniu elektrolitem należy odczekać 30-40 minut, w tym czasie akumulator uzyska swoje parametry rozruchowe."

Moim zdaniem jak jest zupełnie sucho to powinieneś zalać elektrolitem. Pytanie jak on działa bez niego?

Napisano

MF czyli maintenance free - bezobsługowy

Quote:

MF (Maintenance Free) bezobsługowe

Absorbed Glass Mat (AGM) Zaawansowana technologia produkcji baterii stosowana do produkcji baterii bezobsługowych, eliminuje zjawisko ubywania elektrolitu. Bateria napełniona elektrolitem jest szczelnie zamknięta - nie trzeba uzupełniać jej wodą ani mierzyć poziomu elektrolitu.

http://www.yuasa.com.pl/yuasa/maintenance-free--agm-.html

Tak że głowa spokojna smile.gif

Napisano
  • Autor

> MF czyli maintenance free - bezobsługowy

> Quote:

> MF (Maintenance Free) bezobsługowe

> Absorbed Glass Mat (AGM) Zaawansowana technologia produkcji baterii stosowana do produkcji baterii

> bezobsługowych, eliminuje zjawisko ubywania elektrolitu. Bateria napełniona elektrolitem jest

> szczelnie zamknięta - nie trzeba uzupełniać jej wodą ani mierzyć poziomu elektrolitu.

> http://www.yuasa.com.pl/yuasa/maintenance-free--agm-.html

> Tak że głowa spokojna

Dzięki bardzo za info,patrząc do środka w cele to widać jakby gąbkę nasiąkniętą czyli to tak ma być.

jeśli zajdzie konieczność ładowania prostownikiem to taki samochodowy 6A chyba za mocny?no chyba że przełączyć go na 6V?

Napisano

> Dzięki bardzo za info,patrząc do środka w cele to widać jakby gąbkę nasiąkniętą czyli to tak ma

> być.

> jeśli zajdzie konieczność ładowania prostownikiem to taki samochodowy 6A chyba za mocny?no chyba że

> przełączyć go na 6V?

Oj 6A to stanowczo za dużo, a jak przełączysz na 6V to nie będzie ładował.

Napisano
  • Autor

no to jeszcze muszę się okupić w prostownik do tego aku jakieś polecasz nie za drogie?

Napisano

> no to jeszcze muszę się okupić w prostownik do tego aku jakieś polecasz nie za drogie?

Ten z lidla daje radę (w biedronkach też bywały podobne)

Napisano
  • Autor

> Ten z lidla daje radę (w biedronkach też bywały podobne)

ok będę miał na uwadze coś sobie poszukam dzięki Panowie ok.gif

Napisano

Jak ten prostownik samochodowy nie jest zbyt zelektronizowany to spokojnie naładujesz na zakresie 12V (na większym też) podłączając szeregowo z akumulatorem żarówkę 12V o odpowiedniej mocy, im większa moc żarówki tym większy prąd ładowania

Napisano

> no to jeszcze muszę się okupić w prostownik do tego aku jakieś polecasz nie za drogie?

Tanich nie polecam, osobiście zalecam optimate 4 lub jeszcze lepiej 6 smile.gif

Napisano

> Jak ten prostownik samochodowy nie jest zbyt zelektronizowany to spokojnie naładujesz na zakresie

> 12V (na większym też) podłączając szeregowo z akumulatorem żarówkę 12V o odpowiedniej mocy, im

> większa moc żarówki tym większy prąd ładowania

Chyba mniejszy hmm.gif