Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Klimatyzator split

Featured Replies

Napisano

na jaką firmę zwrócić uwagę, jakie omijać z daleka

jaka moc do otwartego pomieszczenia około 40m2

Napisano

Ja mam LG z inverterem i daje rade.

A co do mocy to dużo zależy od kubatury a nie powierzchni oraz tego jak pomieszczenie jest nasłoneczniane, czy jest na ostatniej kondygnacji itd...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Ja mam LG z inverterem i daje rade.

> A co do mocy to dużo zależy od kubatury a nie powierzchni oraz tego jak pomieszczenie jest

> nasłoneczniane, czy jest na ostatniej kondygnacji itd...

> Krawiec

powierzchnia pomieszczenia około 40m2 prostokąt

wysokość 2,70

dwa okna, jedno długie na 4,10 od strony wschodzniej

drugie mniejsze ale we wnęce więc można pominąć

pomieszczenie otwarte na korytarz

parter

w oknach rolety, ale dojdzie na zewnątrz żagiel przeciwsłoneczny

Napisano

jakies 4 miesiące temu zlecałem montaż 2 sztuk LG INVERTER do serwerowni - (3 duże strojace szafy z serwerami), w pomieszczeniu 20mkw. Kazda z jednostek na 5,2 kW mocy chłodniczej,pracują 2 nareaz na wielkim luzie.

LG jako jedna z nielicznych daje gwarancję na 36m-cy, jednak pamiętaj, że pod warunkiem wykonywanie okresowych (2 razy w roku) przeglądów konserwacyjnych - a te są oczywiście płatne i mogą być wykonywane tylko przez ludzi/firme posiadających odpowiednie (i ważne bo są czasowe) kwalifikacje zawodowe oraz certyfikat od LG, że są Autoryzowanym Serwisem.

Taki przegląd to koszt ok. 200-300zł netto, a klima kosztowała ok. 5000 zł netto za sztukę.

A to pomieszczenie o którym piszesz to u Ciebie w mieszkaniu/domu? Pytam, bo jak np. w mieszkaniu to wątpię abyś nie miał schodów ze strony sąsiadów bowiem jednostka zewnętrzna emituje hałas podczas pracy sprężarki.

Nie wiem czy dobrze wyczytałem - jesteś z Warszawy? Jak tak to mogę Ci polecić kolegę z pracy - jest b. dobrym specjalistą w tej branży (szkolił mnie) i wiem że wykonuje jakieś tam usługi.

Ja pracuje w korporacji co ma swoje "jednostki zamiejscowe" w całej Polsce - także nie obawiaj się na mine cie nie wrzucam, ja jestem z Bydgoszczy i nic nie będe z tego mniał, jakby co.

jak bedziesz miał jakies pytania wal na priv.

Pozdro.

Aha, myślę, że przynajmniej taką 5,2 kW potrzebujesz, a jak masz kasę to polecam INVERTER

Napisano
  • Autor

> A to pomieszczenie o którym piszesz to u Ciebie w mieszkaniu/domu? Pytam, bo jak np. w mieszkaniu

> to wątpię abyś nie miał schodów ze strony sąsiadów bowiem jednostka zewnętrzna emituje hałas

> podczas pracy sprężarki.

sprężarka by wisiała w podcieniu odizolowana ścianą od sąsiadów z boku

nade mną jestem tylko ja i dalej strych

> Nie wiem czy dobrze wyczytałem - jesteś z Warszawy? Jak tak to mogę Ci polecić kolegę z pracy -

> jest b. dobrym specjalistą w tej branży (szkolił mnie) i wiem że wykonuje jakieś tam usługi.

> Ja pracuje w korporacji co ma swoje "jednostki zamiejscowe" w całej Polsce - także nie obawiaj się

> na mine cie nie wrzucam, ja jestem z Bydgoszczy i nic nie będe z tego mniał, jakby co.

> jak bedziesz miał jakies pytania wal na priv.

> Pozdro.

na razie zbieram info i fundusze, zobaczymy co z tego wyjdzie

jakby co będę się odzywał waytogo.gif

> Aha, myślę, że przynajmniej taką 5,2 kW potrzebujesz, a jak masz kasę to polecam INVERTER

thx waytogo.gif

Napisano

To troche mocy potrzebujesz...

Ja mam w salonie otwartym na kuchnie i korytarz obecnie 3,5kW (najmocniejszy jaki dało rade do systemu multisplit jaki mam zamontowany) i daje rade w upały (jak sie rolety zewnętrzne od strony od której słońce grzeje zamknie).

Przydała by się druga jednostka np. w kuchni ale nie było jak tego ogarnąć technicznie i finansowo.

Krawiec

Napisano

> na jaką firmę zwrócić uwagę, jakie omijać z daleka

> jaka moc do otwartego pomieszczenia około 40m2

Potrzebujesz 4 kW mocy, ja osobiście polecam firmę Daikin, potem Toshiba i LG. Bierz inverter koniecznie ,dużo mniejsze zużycie prądu, można jeszcze spotkać na rynku on/off więc uważaj. Istotną rzeczą jest również zastosowany czynnik chłodniczy, są drogie i tańsze, celuj w R-410A jest dobry i w miarę tani. Oczywiście czynnik jest już w sprężarce przy kupnie, ale w razie potrzeby uzupełnienia zapłacisz mniej.