Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki olej!!!

Featured Replies

Napisano
busted.gifmam zamiar zmienic na wiosne olej w swim stilonie 1,6 16v z seleni 20k na mobil 10w40 ! czy ktos jezdzi na takim oleju!! jak sie sprawuje bryczka ,jak pali itp,itd 30.GIF
Napisano

> mam zamiar zmienic na wiosne olej w swim stilonie 1,6 16v z seleni

> 20k na mobil 10w40 ! czy ktos jezdzi na takim oleju!! jak sie

> sprawuje bryczka ,jak pali itp,itd

Jeśli nieduży przebieg to zmieniłbym na 5W50 na takim jeżdżę i jest naprawdę dobry. Miałem go w większości aut silnik po zdjęciu pokrywy zawsze wygladał jak nowy. Miałem też kiedyś zalany 0W40 ale tego ubywało. Oczywiście mówię tu o mobilu. Było tu na forum już kilka wątków o oleju do Stilona poszukaj.

p.s. w fordzie jeździem na fordowskim bo ASO nie zgadzało się na zamianę pod groźbą utraty gwary i też jakoś było, a w Toyocie serwis zalewa Castrola i też jest dobrze. spineyes.gif

Napisano

> ....a w Toyocie

> serwis zalewa Castrola i też jest dobrze.

Jak pamietam to chyba nie było tak dobrze, na Magnatecu silniki padały? zlosnik.gif

Napisano

> 20k na mobil 10w40 !

Jeżdżę na Mobilu 5W50, pierwsza wymiana po 5kkm. Jak do tej pory silniczek sprawuje się ok.gif. i nie bierze oleju.

Napisano

> Jak pamietam to chyba nie było tak dobrze, na Magnatecu silniki

> padały?

Co ty powiesz ??? Nie słyszałem. Zresztą i tak zalewają mi jakimś innym ale syntetykiem. O magnatecu słyszałem było głośno jak wchodził testowali go na taksówkach i piali że jest super

hmm.gif

Napisano

Mobil 1 5W50 polecam

Napisano

to co zaleca producent: Selenia WR, brak problemow - brak uwag

Napisano

> to co zaleca producent: Selenia WR, brak problemow - brak uwag

potwierdzam ok.gif

Napisano

Ja śmigam na Mobil 1 zlosnik.gif

Napisano

> mam zamiar zmienic

Również miałem zamiar zmienić olej z seleni na inny - myślałem o Mobilu. W mrozy miałem trochę kłopotów ze znikającym olejem. Kładłem to na karb właśnie oleju. Ale mrozy ustąpiły. pozostałem przy seleni. Jest jak na razie ok - gdybt nie ta cena.

Napisano

> Jest jak na razie ok - gdyby nie ta cena.

Nie wiem, gdzie kupujesz Selenię. Ostatnio ceny w servisach spadły. Za 2l - 60 zł to nie jest wygórowanan kwota.

Napisano

A ja proponuje Ci Castrol Magnatek 5W-40

Wg mnie jest dla tego silnika lepsszy ( subiektywne odczucia oczywiscie)

Napisano

> Jak pamietam to chyba nie było tak dobrze, na Magnatecu silniki

> padały?

Już drugie moje autko (Fiat) jeździ na Magnatacu 5W40 i nie zamienię go na inny.

W firmowej Pandzie mam Selenie 20K - kiedy temperatura spadła w okolice -30oC ciśnienie oleju zgasło mi po około 15min. dodam jeszcze iż auto było kilka dni po przeglądzie i wymianie oleju (kolega z firmy miał identyczną sytuacje). Wniosek taki iż olej był zbyt gęsty, zmarznięty itd. czerwona.gif - nigdy go nie wleję do swojego auta! Stilon z Magnatacem bez problemu ok.gif

Napisano

> Już drugie moje autko (Fiat) jeździ na Magnatacu 5W40 i nie zamienię

> go na inny.

> W firmowej Pandzie mam Selenie 20K - kiedy temperatura spadła w

> okolice -30oC ciśnienie oleju zgasło mi po około 15min. dodam

> jeszcze iż auto było kilka dni po przeglądzie i wymianie oleju

> (kolega z firmy miał identyczną sytuacje). Wniosek taki iż olej

> był zbyt gęsty, zmarznięty itd. - nigdy go nie wleję do

> swojego auta! Stilon z Magnatacem bez problemu

Wg mnie popełniasz błąd sezonowy. Ja mam małe przebiegi roczne rzędu 7-8 kkm więc robię co rok wymianę, a tak dokładnie to co 13 m-cy. To wynika z tego, że chcę mieć nowy czyli gęsty olej na lato, który się rozrzedzi w wyniku eksploatacji przed zimą, co ułatwia jego rozprowadzania (smarowanie) w silniku w zimie, łatwiejszy start silnika, szybsze efektywne smarowanie, itp. i dlatego małymi kroczkami przedłużam wymianę co roku o m-c, aż dojdę do kwietnia/maja. W tamtym roku wymieniłem w marcu wiec teraz w kwietniu. Oczywiście tej mądrości sam nie wymyśliłem, ale stosowałem zawsze we wszystkich posiadanych przeze mnie samochodach. Różne już oleje stosowałem, ale zawsze zalecane przez producenta danego auta. Obecnie też jeżdżę na zalecanym i nie wierzę w cudowne oleje innych firm. Nigdy nic nie dolewam, bo mi oleju nie ubywa waytogo.gif Wymieniam też przed długą podróżą, np. do Chorwacji. Oczywiście do Stilo wlewam olej polecany przez 35.000 ekspertów silników w całej Europie, czyli olej SELENIA 20K, który maksymalnie chroni silnik w moim samochodzie smile.gifpalacz.gifok.gif

Napisano

> Wg mnie popełniasz błąd sezonowy.

A ja mam zupełnie odwrotną teorię. Ja wlewam olej nowy na zimę, aby w pełni wykorzystać jego właściwości smarne w najgorszym okresie dla silnika. Latem jak jest ciepło a olej jest już przechodzony, to silnik i tak w kość nie dostaje. wink.gif

Napisano

> Za 2l - 60 zł to nie jest wygórowanan kwota.

Jak dobrze liczę to wychodzi 30 zł za litr shocked.gif Cóz jeszcze 2 tygodnie temu płaciłem ponad 50 zł w ASO w Białymstoku confused.gif Ciekawy jestem jak ceny seleni w inych miastach

Napisano

> A ja mam zupełnie odwrotną teorię. Ja wlewam olej nowy na zimę, aby w

> pełni wykorzystać jego właściwości smarne w najgorszym okresie

> dla silnika.

Myślę, że jest to słuszna teoria, kiedyś gdzieś o tym czytałem (dawno było i nie pamietam gdzie). ok.gif

Napisano

> Myślę, że jest to słuszna teoria, kiedyś gdzieś o tym czytałem (dawno

> było i nie pamietam gdzie).

Olej ma właściwości smarne wystarczające na zalecany okres eksploatacji o czym zapewniają producenci oleju i aut. Gęsty olej trudniej sie rozprowadza, nie wszędzie tak szybko dotrze jak olej rzadki, więc przy gęstym jest więcej tzw. pracy na sucho, itp.

Również o tym czytałem i to na pewno nie była książka kucharska - wejdź do kuchni i spróbuj posmarować chleb czymś gęstym i rzadkim. Zauważ co jest łatwiejsze zlosnik.gif Co lepiej i szybciej wnika w pory chleba, itp. zlosnik.gif

W zimnym gęste jeszcze bardziej gęstnieje, w ciepłym jest odwrotnie.

Napisano

> płaciłem ponad 50 zł w ASO w Białymstoku.

Za litr czy za bańkę 2 litry ?

Napisano

> Olej ma właściwości smarne wystarczające na zalecany okres eksploatacji o czym zapewniają producenci oleju i aut.

Olej tak, ale nie olej z benzyną. zlosnik.gif

> Gęsty olej trudniej sie rozprowadza, nie wszędzie tak szybko dotrze jak olej rzadki, więc przy gęstym jest więcej tzw. pracy na sucho, itp.

IMO chodzi tu o rozróżnienie lepkości zimowej, czyli 10W kontra 0W, a nie o to czy lepiej smaruje olej nowiutki czy olej przechodzony. wink.gif

> Również o tym czytałem i to na pewno nie była książka kucharska - wejdź do kuchni i spróbuj posmarować chleb czymś gęstym i rzadkim. Zauważ co jest łatwiejsze Co lepiej i szybciej wnika w pory chleba, itp.

Po przejechaniu np. 10 kkm olej rozrzedza się przez skroploną benzynę, ale wcale nie poprawiają się jego właściwości smarne. frown.gif Wręcz przeciwnie. crazy.gif

Napisano

> W firmowej Pandzie mam Selenie 20K - kiedy temperatura spadła w

> okolice -30oC ciśnienie oleju zgasło mi po około 15min.

W czasie jazdy? Jeśli tak, to coś jest nie tak z czujnikiem, może na mrozie szwankuje albo zamarzł. zlosnik.gif

Kontrolka we fiatach zapala się przy ciśnieniu 0.4-0.5 bara.

Napisano

> Olej tak, ale nie olej z benzyną.

Rozmawiamy o samym oleju.

> IMO chodzi tu o rozróżnienie lepkości zimowej, czyli 10W kontra 0W, a

> nie o to czy lepiej smaruje olej nowiutki czy olej przechodzony.

No właśnie, kto o czym pisze, bo ja staram sie pisać o oleju całorocznym nowym. Kiedy go lepiej wlać do silnika - na przełomie wiosna/lato czy w zimie?

> Po przejechaniu np. 10 kkm olej rozrzedza się przez skroploną

> benzynę, ale wcale nie poprawiają się jego właściwości smarne.

Oprócz własności smarnych jest jeszcze lepkość, temperatura krzepnięcia, temp. zapłonu oleju, utlenianie, .... niewiem.gif

> Wręcz przeciwnie.

Zgadza się smile.gif Dlatego należy go wcześniej wymienić. Ja to robię po 7-8 kkm lub po 13 m-cach, a jak dojdę do ww. terminu to po 12 m-ch.

Rozmawiamy o konkretnych sytuacjach, a nie ogólnie, bo Ci co robią 9 kkm w ciągu 3-ch m-cy, powinni wymieniać olej co kwartał, a nie czekać do wiosny smile.gif.

Napisano

> Rozmawiamy o samym oleju.

Czy aby na pewno? spineyes.gif

Quote:

To wynika z tego, że chcę mieć nowy czyli gęsty olej na lato, który się rozrzedzi w wyniku eksploatacji przed zimą

> No właśnie, kto o czym pisze, bo ja staram sie pisać o oleju całorocznym nowym.

Piszemy o oleju w zimie. Z twoich wypowiedzi jasno wynika, że zmieniasz olej wiosną, czyli jak się zbliża zima, to jest to raczej olej z benzyną. crazy.gif A taka mieszanka nie ma rewelacyjnych właściwości smarnych. frown.gif

> Kiedy go lepiej wlać do silnika - na przełomie wiosna/lato czy w zimie?

Mamy odmienne poglądy. zlosnik.gif

Napisano

> Kontrolka we fiatach zapala się przy ciśnieniu 0.4-0.5 bara.

Na pewno ? Przecież ciś. oleju w ukł. smar. powinno utrzymywać się w granicach 0,2...0,5 MPa.

Napisano

> Na pewno ?

Na pewno. waytogo.gif W okolicach 7 psi dokładnie.

> Przecież ciś. oleju w ukł. smar. powinno utrzymywać się w

> granicach 0,2...0,5 MPa.

Zapalenie się kontrolki ciśnienia oleju - jeśli czujnik jest sprawny - oznacza już stadium agonii. Dlatego właśnie się dziwię. grinser006.gif

Napisano

> Quote:

> To wynika z tego, że chcę mieć nowy czyli gęsty olej na lato, który

> się rozrzedzi w wyniku eksploatacji przed zimą

"Rozrzedzi się" - dwuznaczne znaczenie. Miałem na myśli rozrzedzenie w wyniku rozbicia jego cząsteczek, które następuje w trakcie pracy silnika, a nie jego nieszczelności.

> Piszemy o oleju w zimie. Z twoich wypowiedzi jasno wynika, że

> zmieniasz olej wiosną, czyli jak się zbliża zima, to jest to

> raczej olej z benzyną. A taka mieszanka nie ma rewelacyjnych

> właściwości smarnych.

Jest to olej już rozbity - rozrzedzony, ale nie benzyną, a jeżeli już to w stopniu bezpiecznym (mikro). W końcu to nie jest fiat 125, a tym samym to nie ten sam etap technologiczny silnika. W dawnych silnikach w ich oleju można było wyczuć zapach spalin, a sporadycznie nawet i benzyny. Obecnie nie zdażyło mi sie coś takiego wyczuć. Być może jest to możliwe w silnikach źle eksploatowanych i zaniedbanych (szeroko rozumiane).

Napisano

Czasy sezonowej wymiany olei minęły bezpowrotnie po wprowadzeniu olei wielosezonowych.Rozważania czy lepiej zmienić olej wiosną czy jesienią są podobne do słów z piosenki/czy lepiej dać z rana czy lepiej z wieczora/Śmiem twierdzić,że prawie wszystkie jeżdżące samochody mają wymieniane oleje zgodnie z zaleceniami producenta/przebiegi/.A,że ty wymieniasz co kilka tysięcy i tylko na wiosnę jest małym ułamkiem tego co się ogólnie dzieje.Co do gatunku oleju to panuje całkowita dowolność i wydolność kieszeni.Ja jeżdżę na oleju zalecanym przez producenta i wymieniam zgodnie z przebiegiem jak trzeba to nawet i dwa razy w roku albo i częściej.

Napisano

> "Rozrzedzi się" - dwuznaczne znaczenie. Miałem na myśli rozrzedzenie w wyniku rozbicia jego cząsteczek, które następuje w trakcie pracy silnika, a nie jego nieszczelności.

hmm.gif Nigdy o takim "rozrzedzeniu" oleju nie słyszałem. Ale niech Ci będzie. wink.gif Piszesz, że silnik działa jak moździerz? hmm.gifzlosnik.gif

> Jest to olej już rozbity - rozrzedzony, ale nie benzyną, a jeżeli już to w stopniu bezpiecznym (mikro). W końcu to nie jest fiat 125, a tym samym to nie ten sam etap technologiczny silnika.

Benzyna dostaje się do oleju w następujący sposób:

- jeździmy autem, silnik jest gorący

- zatrzymujemy się, gasimy silnik

- silnik stygnie a na jego ściankach skrapla się pozostała w cylindrach benzyna (kondensacja par)

- skropliny przepływają wokół pierścieni tłoka w dół silnika i dostają się do wału korbowego gdzie jest olej

- benzyna miesza się z olejem powodując pogorszenie jego właściwości smarnych.

Dzieje się tak we wszystkich silnikach. crazy.gif KrzP dawał nawet ze dwa lata temu skan z Auto Świata na ten temat. zlosnik.gif

> W dawnych silnikach w ich oleju można było wyczuć zapach spalin, a sporadycznie nawet i benzyny. Obecnie nie zdażyło mi sie coś takiego wyczuć. Być może jest to możliwe w silnikach źle eksploatowanych i zaniedbanych (szeroko rozumiane).

Oleju nie wąchałem ani nie smakowałem i nie mam zamiaru tego zmieniać. tongue.gif Pół biedy gdybym jeździł na mineralnym hehe.gif, ale moje autko jest zalane syntetykiem. zlosnik.gif

Napisano

> Czasy sezonowej wymiany olei minęły bezpowrotnie po wprowadzeniu olei wielosezonowych.Rozważania czy lepiej zmienić olej wiosną czy jesienią są podobne do słów z piosenki/czy lepiej dać z rana czy lepiej z wieczora/Śmiem twierdzić,że prawie wszystkie jeżdżące samochody mają wymieniane oleje zgodnie z zaleceniami producenta/przebiegi/.A,że ty wymieniasz co kilka tysięcy i tylko na wiosnę jest małym ułamkiem tego co się ogólnie dzieje.

Mądrze gada. claps.gif Na tym moglibyśmy poprzestać. ok.gif

Napisano

> Na pewno. W okolicach 7 psi dokładnie.

> Zapalenie się kontrolki ciśnienia oleju - jeśli czujnik jest sprawny

> - oznacza już stadium agonii. Dlatego właśnie się dziwię.

To może uporządkuję, bo tych jednostek trochę sie namieszało smile.gif :

ciś. oleju to w przybliżeniu 0,2 - 0,5 MPa, a czujnik sie zapala przy w przyb. 0,02 - 0,05 MPa

lub

0,5 bara = 0,05 MPa

lub

7 psi w przyb. 0.05 MPa

7 psi = 0,48 bara

7 psi = 0.048 MPa

Chyba nie namieszałem smile.gif

Napisano

> To może uporządkuję, bo tych jednostek trochę sie namieszało :

> ciś. oleju to w przybliżeniu 0,2 - 0,5 MPa, a czujnik sie zapala przy

> w przyb. 0,02 - 0,05 MPa

> lub

> 0,5 bara = 0,05 MPa

> lub

> 7 psi w przyb. 0.05 MPa

> 7 psi = 0,48 bara

> 7 psi = 0.048 MPa

> Chyba nie namieszałem

spineyes.gif Chyba się zgadza zlosnik.gif

Napisano

> Na tym moglibyśmy poprzestać.

Mnie też się już nie chce zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co ty powiesz ??? Nie słyszałem. Zresztą i tak zalewają mi jakimś

> innym ale syntetykiem. O magnatecu słyszałem było głośno jak

> wchodził testowali go na taksówkach i piali że jest super

TAK zeby.GIF

Pisali że jest super bo sponsorem testu oleju Castrol Magnatec była firma Castrol 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Mnie też się już nie chce

Masz dosyć dyskusji ze mną, czy dyskusji o olejach? rotfl.gif

Napisano

> Masz dosyć dyskusji ze mną, czy dyskusji o olejach?

Użyłem słowa "też" w znaczeniu, że tez mi sie juz znudzilo gadanie o oleju, "wyższości" jednego nad drugim, wybieraniu "lepszej" pory roku, bleble i uzasadniania tego, bleble, itp. smile.gif

Nie znudziłeś mi sie jako dyskutant ani jako forumowicz, bo na razie cały czas inwestuję w Ciebie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Za litr czy za bańkę 2 litry ?

Nie wiem jaki olej kupował Tomek ale ja w Białymstoku jesienią zapłaciłem równe 50 zł za 1 litr Selenii WR 5W-40 DISEL. Przepłaciłem trochę bo potem okazało się, że obok ta sama Selenia jest po 45 zł za litr sciana.gif

Napisano

> Nie znudziłeś mi sie jako dyskutant ani jako forumowicz, bo na razie cały czas inwestuję w Ciebie

hmm.gif Wpływów żadnych na koncie nie widzę beksa.gif, papierki z kursów też się nie pojawiają beksa.gif... Widać najbardziej zainteresowany zawsze dowiaduje się na końcu. rotfl.gif

Napisano

wspomoge tu jak nigdy kolege zwolaka bo pomimo że oleje są wielosezonowe i wymieniane zgodnie z zaleceniami producenta to te wymiany w zależności od tego kiedy przebieg się nakręci wypada raz lato raz zima. Korzystniej i fartowniej jak przypada na zimę. Mimo nowoczesnych technologii lepiej dać silnikowi nowy olej na zime niż na lato. Zimą są zdecydowanie wieksze obciążenia dla motoru (mówię o warunkach rozruchowych czy cyklach ciągłego zagrzewania i stygnięcia bądz krótkie przebiegi na niedogrzanym silniku). Jak przypadał mały przebieg w roku to zmianę zawsze celowałem na październik listopad.

palacz.gif

Napisano

> Wpływów żadnych na koncie nie widzę , papierki z kursów też się nie

> pojawiają ... Widać najbardziej zainteresowany zawsze dowiaduje

> się na końcu.

.... w głosowaniach smile.gif Na razie pełnisz funkcje społecznie, ale gdy zaczną płacić za moderowanie, itp. do dopomnę sie o stosowny % od dywidend zebranych przez Ciebie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Tak więc ubieraj sie cieplutko, dużo jedz, nie przechodź na czerwonym swietle przez jezdnię, masz powoli jeździć samochodem, a najlepiej to nie wychodź z domu smile.gif

Napisano

> Wg mnie popełniasz błąd sezonowy.

Nie jestem w stanie popełnić błędu sezonowego, bo 20kkm robię Pandą w trzy miesiące więc przegląd i wymianę oleju muszę zrobić i kropka. Nie rozmyślam nad tym iż on robi się mniej lub bardziej gęsty - olej ma smarować od początku do końca, jeśli nie daje rady to czerwona.gif

Robisz małe przebiegi, inaczej eksploatujesz auto, Tobie Selenia pasuje mi nie choć muszę ją wlewać - takie mam zalecenia w firmie i to mnie boli najbardziej.

Napisano

> W czasie jazdy? Jeśli tak, to coś jest nie tak z czujnikiem, może na

> mrozie szwankuje albo zamarzł.

Nie zgasła po rozruchu silnika i paliła sie przez około 15min. Czekałem kilka minut aż zgaśnie wkońcu ruszyłem i nie forsując sinika delikatnie jechałem. Zgasła kiedy temperatura silnika się ruszyła. Kolega w firmie tego samego mroźnego ranka miał to samo i dokładnie identycznie zachowała się jego Panda.

Tu nie mam mowy o zepsutym czy szwankujący m czujniku. Po prostu olej nie dał rady przy prawie -30oC.

Napisano

> Tu nie mam mowy o zepsutym czy szwankujący m czujniku. Po prostu olej

> nie dał rady przy prawie -30oC.

Raczej z opisu wynika, że w 100% winę za opisany stan rzeczy ponosi czujnik - gdyby przez 15 minut silnik faktycznie pracował przy takim ciśnieniu oleju, przy jakim kontrolka się zapala, to ... 15 minut po prostu by nie wytrzymał, bo zatarłby się definitywnie i stanął wcześniej. Nie ma po prostu takiej możliwości, żeby ciśnieniu oleju na poziomie 1/2 bara (czyli żadnym) silnik w jednym kawałku przetrwał aż kwadrans...

Najprawdopodobniej po prostu czujnik głupieje na mrozie - może zamarzł? hmm.gif

Napisano

wydaje mi sie ze przeceniasz mozliwosci samochodu jezeli chodzi o ocene oleju, imo zamarzl albo zglupial czujnik

Napisano

> wydaje mi sie ze przeceniasz mozliwosci samochodu jezeli chodzi o

> ocene oleju, imo zamarzl albo zglupial czujnik

Czy zamarzł olej czy głupieje czujnik przy tak niskiej temperaturze jest to możliwe.Ja natomiast podziwiam dobre samopoczucie osoby/kolegi z punto też/prowadzącej samochód ok.15 min.bez smarowania silnika.Jazda samochodem ze świecącą się kontrolką ciśnienia nie ma żadnego usprawiedliwienia./pomijam tz.siły wyższe w tym przypadku tego chyba nie było/

Napisano

Radzę nie kombinować, najlepiej przeczytać instrukcję nono.gif od 1999 roku w samochodach FIATA jeżdżę na SELENI i dobrze to im chya robi bo nie dolałem ani kropli

Napisano

> Radzę nie kombinować, najlepiej przeczytać instrukcję od 1999 roku w

> samochodach FIATA jeżdżę na SELENI i dobrze to im chya robi bo

> nie dolałem ani kropli

Ale tam jest napisane "Twój Fiat wybrałby Selenie" a on nie ma przecież nic do powiedzenia rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.