Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno - civic ep/ek

Featured Replies

Napisano

Szukam jakiegoś solidnego, w miare ekonomicznego wozidła.

Podobają mi się civic'ki, VI bądź VII generacja, oba trudne do znalezienia, bo za VII gen. ludzie wołają nieraz dziwne pieniądze, a VI gen. niestety mocno pordzewiałe egz.

W VII gen. wiem na co zwracać uwagę (mniej więcej), ponoć jeśli nie-bite nie mają prawa rdzewieć, a jednak sporo takich z tylnymi nadkolami gdzie wychodzą purchle)..

VI gen. natomiast, większość to 1.4 90km is, krajówki i sprowadzane, są też 1.5 vtec-econo, 114km, jak z częsciami i serwisem tego? czy to dobra jednostka? Bo mało spotykane to moze problem z tym być.. ? Do gazu chyba wszystkie te z wymienionych się nadają? 1.4 90km z VIgen, 1.4 90km z VII gen. (to te same silniki?) 1.6 vtec 110km z VII gen. i 1.5 vtec-e 114km z VI gen., Rozrzut cenowy jest spory, więc ciężko mi się odnieść jaki pułap cenowy przyjąć za przyzwoity. VI gen. waha się od 6 tys. do nawet 12 tys. , natomiast VII gen to rodzynki nawet od 8 tys zł do 16-17 tys zł, (mowa o 2001/2002, przedlifty), chociaz poliftowe podobają mi sie znacznie bardziej, wink.gif

Jak wam się widzi taki egz. ?

http://otomoto.pl/honda-civic-vtec-C29077070.html

Stoi na otomoto juz tak z miesiąc jak nie lepiej, gość zaczynał chyba od 12 tys zł.

Troche rocznik i przebieg (247000 km odstrasza, ale chyba lepiej patrzec na stan...

Z góry dziękuje za pomoc i garść informacji 20.GIFzlosnik.gif

Napisano

nawet ładna psa co ty chcesz od 17 letniego samochodu zeby miało z 100 000 km ?? 247 000 to nawet nie jest źle ja w swojej yarisce z 2006 roku mam 171 000 km i nadal rosnie, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> nawet ładna psa co ty chcesz od 17 letniego samochodu zeby miało z 100 000 km ??

Nic takiego nie napisałem, przynajmniej spora szansa że to przebieg rzeczywisty. zlosnik.gif

Nikt nic więcej nie napisze, nie podzieli się wiedzą? spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> W VII gen. wiem na co zwracać uwagę (mniej więcej), ponoć jeśli nie-bite nie mają prawa rdzewieć,

> a jednak sporo takich z tylnymi nadkolami gdzie wychodzą purchle)..

I to jest normalne. Jak Civic ma juz te 10-12 lat (a niektore EP juz tyle maja) to raczej nie ma opcji zeby nie bylo w ogole korozji. Pytanie jak duzo jej bedzie...

> VI gen. natomiast, większość to 1.4 90km is, krajówki i sprowadzane, są też 1.5 vtec-econo,

> 114km, jak z częsciami i serwisem tego? czy to dobra jednostka? Bo mało spotykane to moze

> problem z tym być.. ?

D15Z6 wcale nie jest nietypowy. Normalny silnik, czesci masa, spokojnie mozna brac. Do tego duzo lepszy do modyfikacji niz 1.4.

Napisano
  • Autor

> I to jest normalne. Jak Civic ma juz te 10-12 lat (a niektore EP juz tyle maja) to raczej nie ma

> opcji zeby nie bylo w ogole korozji. Pytanie jak duzo jej bedzie...

No oczywista sprawa, nadkola to nie tragedia imo, bardziej nieprzyjemne są wg mnie skorodowane progi, bo tam to nieraz żre "od wewnątrz" i człowiek nieświadom... wink.gif

> D15Z6 wcale nie jest nietypowy. Normalny silnik, czesci masa, spokojnie mozna brac. Do tego duzo

> lepszy do modyfikacji niz 1.4.

ok.gifok.gif

Co myślicie o tym podrzuconym egz. ? wink.gif

Napisano

> Co myślicie o tym podrzuconym egz. ?

Myslimy, ze jest drogi i pewnie glownie dlatego ciagle jest na sprzedaz. Za niewiele wiecej to juz mozna sie rozgladac za VTI z tego rocznika. Ale wyglada na zadbany, jakiestam mody ma...

Napisano

> No oczywista sprawa, nadkola to nie tragedia imo, bardziej nieprzyjemne są wg mnie skorodowane

> progi, bo tam to nieraz żre "od wewnątrz" i człowiek nieświadom...

> Co myślicie o tym podrzuconym egz. ?

Mój teren...jak by co.. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Myslimy, ze jest drogi i pewnie glownie dlatego ciagle jest na sprzedaz. Za niewiele wiecej to juz

> mozna sie rozgladac za VTI z tego rocznika. Ale wyglada na zadbany, jakiestam mody ma...

No jak na rocznik 1996 to jest drogi.

Czy silniki d14z2 - to te 1.4 is w civicach 6 gen. lubią olej? - słyszałem że to bardzo fajne i trwałe jednostki, ekonomiczne, a jak się pokręci to w budzie civica 3d 6 gen. nawet się względnie odpycha.

Są jeszcze te 1.5 vtec econo - ale cięzko znaleźć, są lepsze?

Napisano

> No jak na rocznik 1996 to jest drogi.

> Czy silniki d14z2 - to te 1.4 is w civicach 6 gen. lubią olej? -

Kazda Honda z jakimstam przebiegiem lubi olej. Stwierdzenie Honda musi dymic jest oczywiscie wymyslone przez baranow, ktorym sie nigdy nie chcialo wymieniac uszczelniaczy czy pierscieni ale spalac troche oleju zawsze bedzie.

> słyszałem że to bardzo

> fajne i trwałe jednostki, ekonomiczne, a jak się pokręci to w budzie civica 3d 6 gen. nawet

> się względnie odpycha.

Trwale tak, ekonomiczne jak nie krecisz ale jechac to nijak nie jedzie. Do setki z zatrzymanego jeszcze ujdzie ale wyzsze biegi to dramat.

> Są jeszcze te 1.5 vtec econo - ale cięzko znaleźć, są lepsze?

Lepsze, ekonomiczniejsze, dynamiczniejsze, zdecydowanie bardziej rozwojowe...

Napisano
  • Autor

> Kazda Honda z jakimstam przebiegiem lubi olej. Stwierdzenie Honda musi dymic jest oczywiscie

> wymyslone przez baranow, ktorym sie nigdy nie chcialo wymieniac uszczelniaczy czy pierscieni

> ale spalac troche oleju zawsze bedzie.

> Trwale tak, ekonomiczne jak nie krecisz ale jechac to nijak nie jedzie. Do setki z zatrzymanego

> jeszcze ujdzie ale wyzsze biegi to dramat.

> Lepsze, ekonomiczniejsze, dynamiczniejsze, zdecydowanie bardziej rozwojowe...

1L na 10 tys. km czy więcej? zlosnik.gifwink.gif

Napisano

ja jezdzilem kilka lat VI 1.4 95 rok, rodzice maja 2004 rok "niebity", 1.4 w 5D, roznica lat 9, a jesli chodzi o nadkola, podloge, elementy zawieszenia to bez porownania na korzysc VI...

moja miala realnego przebiegu ponad 300kkm, a wnetrze było w lepszym stanie niż VII po 100kkm, rożnica w materiałach wnetrza duża na korzyść VI...

ja bym szukał VI po fl, a czy 1.4 wystarczy to sam zdecyduj, wystarczy sie przejechac, mnie tam odpowiadał 5 bieg, bo przy 170 miałem 4200obr, a w accordzie mam ponad 5000 :_/