Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Roleta zewnętrzna (sterowana silnikiem)

Featured Replies

Napisano

mam pytanie odnośnie rolety zewnętrznej ze sterowaniem silnikiem (ewentualnie z pilotem)

Czy w przypadku takiej rolety także montuje się sterowanie ręczne za pomocą "taśmy" czy już nie trzeba nic wiercić w murach (oczywiście oprócz dopływu napięcia) a awaryjne otwieranie odbywa się na inny sposób?

Napisano

Ja mam elektryczne i tylko kabel. Awaryjnego otwierania brak...

Znaczy trzeba otworzyć wyjąć rewizje z kasety i można rolete wyjąć ręcznie.

Krawiec

Napisano

> mam pytanie odnośnie rolety zewnętrznej ze sterowaniem silnikiem (ewentualnie z pilotem)

> Czy w przypadku takiej rolety także montuje się sterowanie ręczne za pomocą "taśmy" czy już nie

> trzeba nic wiercić w murach (oczywiście oprócz dopływu napięcia) a awaryjne otwieranie odbywa

> się na inny sposób?

Nie mam żadnego mechanizmu otwierania ręcznego. Jeżeli padnie zasilanie, można ją otworzyć tylko z UPSa lub generatora. Jeżeli padnie silnik, pozostaje tylko demontaż z zewnątrz, co na piętrze może być trudne.

Napisano

> Nie mam żadnego mechanizmu otwierania ręcznego. Jeżeli padnie zasilanie, można ją otworzyć tylko z

> UPSa lub generatora. Jeżeli padnie silnik, pozostaje tylko demontaż z zewnątrz, co na piętrze

> może być trudne.

No chyba, że ktoś ma puszki wewnątrz, zintegrowane z oknem skromny.gif

Napisano

dokładnie tak samo mam u siebie tylko z tą opcją, że ja ją mam na parterze

Napisano
  • Autor

a inaczej. czy kupując roletę sterowaną ręcznie mogę dołożyć silnik sam, czy jest wtedy inna budowa kasety?

bo na allegro można kupić tanio rolety (159PLN/m2), ale za silniki życzą sobie jakieś kosmiczne $$$ - za sterowaną pilotem dopłata do silnika i pilota ponad 500 PLN hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Z drugiej strony lokalni sprzedawcy chcą minimum 220 PLN za rolety za metr2... więc jest całe 60 PLN różnicy (+ dopłata za silnik ok 200PLN) co przy iluś tam metrach daje już niezłą sumę...

dlatego się zastawiam, czy nie kupić takiej rolety za 159, kupić silnik (od 120 pln na allegro) i założyć sam, tylko nie wiem, czy budowa kasety jest taka sama i da to radę złożyć...

Podobno rolety robione są z tych samych materiałów, więc w jakości nie powinno być różnicy między tą za 159 a 220....

Napisano

U mnie silnik siedzi w wale, na który nawija się roleta, nie jest "zewnętrzny".

Napisano

> a inaczej. czy kupując roletę sterowaną ręcznie mogę dołożyć silnik sam, czy jest wtedy inna budowa

> kasety?

> bo na allegro można kupić tanio rolety (159PLN/m2), ale za silniki życzą sobie jakieś kosmiczne $$$

> - za sterowaną pilotem dopłata do silnika i pilota ponad 500 PLN

> Z drugiej strony lokalni sprzedawcy chcą minimum 220 PLN za rolety za metr2... więc jest całe 60

> PLN różnicy (+ dopłata za silnik ok 200PLN) co przy iluś tam metrach daje już niezłą sumę...

> dlatego się zastawiam, czy nie kupić takiej rolety za 159, kupić silnik (od 120 pln na allegro) i

> założyć sam, tylko nie wiem, czy budowa kasety jest taka sama i da to radę złożyć...

> Podobno rolety robione są z tych samych materiałów, więc w jakości nie powinno być różnicy między

> tą za 159 a 220....

Niom, a udowodnij potem naprawę gwarancyjną jak się spitoli hehe.gif

Napisano

> mam pytanie odnośnie rolety zewnętrznej ze sterowaniem silnikiem (ewentualnie z pilotem)

> Czy w przypadku takiej rolety także montuje się sterowanie ręczne za pomocą "taśmy" czy już nie

> trzeba nic wiercić w murach (oczywiście oprócz dopływu napięcia) a awaryjne otwieranie odbywa

> się na inny sposób?

Swego czasu interesowalem sie tym tematem i jest to do zrobienia. Przy odrobinie zdolnosci manualnych zrobisz to sam. Np. firma sompfy ma takie zestawy diy z instrukcja jak to zrobic. Inna opcja to zakup automatycznych zwijaczy tasm. Wystepuja w kilku wersjach, podtynkowych i natynkowych. Cena jednego zwijacza od 150 zl. Sa w wersji sterowanie tylko gora dol jak i z programatorami czasowymi.